Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ida Ölmedal. Foto Lina Haskel.
Intervju HBTQI

Yttrandefrihet under attack

I Där man bränner böcker — berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur undersöker journalisten Ida Ölmedal gränserna för yttrandefriheten när amerikanska skolor rensar ut böcker om sexuella övergrepp och koranbränningar blivit vardag i Sverige.

Citatet som titeln anspelar på är välkänt och avslutas med »där bränner man snart också människor«. Heinrich Heine syftade på spanska inkvisitionen, på dåtidens koranbränningar och förföljelser av muslimer, men det har också fått en stark koppling till Förintelsen. I Ida Ölmedals bok är exemplen samtida.

– Titeln handlar delvis om koranbränningarna i Sverige, det är en yttrandefrihetsfråga som det går att vrida och vända på. Men det finns andra exempel, som att böckerna om Harry Potter bränts i vissa religiösa kontexter i USA med hänvisning till att häxkonst är hädelse.
Boken kommer i en tid då yttrandefrihetens gränser är föremål för en debatt som Ölmedal följt som kulturchef på Sydsvenskan, innan hon i maj i år tillträdde som kulturchef på Svenska Dagbladet. Hon beskriver en nedåtgående trend i de demokratiska länderna som både är oroande och intressant.

»En högerpopulistisk trend som drabbar inte minst författare som skriver om hbtq-frågor och rasism.«

– Det handlar till viss del om att kriget kryper närmare inpå, men också om en högerpopulistisk trend som drabbar inte minst författare som skriver om hbtq-frågor och rasism. Och det är väldigt intressant med yttrandefrihet för det är så komplexa frågor. Det finns ju fall där det är svårt att försvara maximal yttrandefrihet.

Sex och sexualitet har alltid varit föremål för förbud och begränsningar – vad finns det för exempel på det i din bok?

– I boken intervjuar jag bland andra den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson som har skrivit boken Säg något om en flicka som utsätts för en våldtäkt, delvis baserad på egna erfarenheter. Den har under flera års tid rensats ut i amerikanska skolor, både för att den anses stötande och för att man menar att den kan få pojkar att må dåligt. Det är ett av många exempel på utrensningar av skildringar av sexuella övergrepp.

Ida Ölmedal. Foto Lina Haskel.

»Fenomenet med att koppla samman sex med pedofili, det är inte uteslutande amerikanskt.«

Ida Ölmedal berättar om ett besök på en skola i Florida, där skolstyrelsen beslutat om att rensa ut två av nobelpristagaren Toni Morrisons böcker för att de innehåller våldtäktsskildringar.

– Marknaden anpassar sig till det och då blir det också svårare att skriva och nå ut om de frågorna.

I USA är allt som kopplas till sex rent generellt föremål för en mer moralistisk hållning – kan du se något liknande hända i Sverige?

– I Sverige är det transpersoner och könsöverskridande uttryck man ger sig på. Drevet mot Drag queen story hour är ett exempel. Och fenomenet med att koppla samman sex med pedofili, det är inte uteslutande amerikanskt. Allt som handlar om att introducera unga till sex utgör ett område där det finns en stark oro hos föräldrar och det öppnar upp för en möjlighet att kicka igång drev mot författare.

»Bibliotek, bokförlag och bokhandlar är superviktiga för demokratin. Folkbildning går inte att ersätta med Wikipedia.«

Föräldrars oro är bara en av de förutsättningar som, enligt Ida Ölmedal, ökar spelutrymmet för nationalistiska och högerpopulistiska krafter att driva sin agenda genom censur och förbud mot litteratur och annan kultur.

– I ett samhälle där läsförståelsen bland barn minskar, där man inte har en bra skola och inte kommer i kontakt med skönlitteratur uppstår en sårbarhet, och den är vi på väg att få. Bibliotek, bokförlag och bokhandlar är superviktiga för demokratin. Folkbildning går inte att ersätta med Wikipedia. Utan den fördjupade förståelsen för andras erfarenheter och tankar som litteraturen ger kan de här rörelserna lättare få gehör för sin agenda.


Text Anna Dahlqvist

Bild Lina Haskel

Där man bränner böcker — berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur kommer ut i september 2024 på Albert Bonniers förlag.

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en