Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Kroppen

Vad är viktigast av allt?

Boken Viktigast av allt (Ordfront förlag) och författaren Nathalie Simonsson.

Nu kommer en ny bok för tonåringar om kroppen, känslor och sex, om relationer, psykisk ohälsa och integritet. Framtagen med unga själva. Nathalie Simonsson, sexualupplysaren bakom »Världens viktigaste bok« är aktuell med »Viktigast av allt«.

Varför finns det inget ord för »känsloansvar«? Är det sant att en inte ska stå på huvudet när en har mens? Den rikligt illustrerade boken »Viktigast av allt« kommer ut denna vecka och vänder sig till tonåringar i högstadiet och gymnasiet. En bok där unga själva fått tycka till om vad som faktiskt är viktigast av allt. Ottar pratar med författaren och sexualupplysaren Nathalie Simonsson.

Varför har du skrivit »Viktigast av allt«?

– Jag tror att det här är en bok som alltid behövts. När folk läste min förra bok »Världens viktigaste bok« sa dom »Tänk om den här boken funnits när jag var barn, vad annorlunda allt hade varit då«. Jag tror det kommer bli samma sak nu.

Enligt Nathalie Simonsson finns det idag ingen bred sexualkunskapsbok som vänder sig till alla tonåringar oavsett kön, istället finns det sexböcker för killar och sexböcker för tjejer.

– Men alla behöver omfattas av resonemang som rör känslor, kroppen och sex. Alla behöver mötas av samma kunskap och budskap. De här frågorna angår ju oss alla. Vi tänker och känner olika eftersom vi är olika människor, men skillnaden går inte mellan just killar och tjejer.

»Bra sexualkunskap kan hjälpa oss förstå våra känslor, och lyfta bort oro och pinsamhet.«

Nathalie Simonsson, författare och sexualupplysare.
Nathalie Simonsson, författare och sexualupplysare.

Likheter mellan kvinno- och manskroppar är något som i framtiden kommer ta mer plats i sexualundervisningen, tror Nathalie Simonsson.

– Vi lever fortfarande i ett samhälle som på olika sätt vill hålla isär kvinnor och män. Vi tillskrivs delvis olika egenskaper och möts även av olika budskap. Jag tror inte alla tänker på hur det här påverkar vår kunskap och förståelse för kroppen. Många tror till exempel att våra kroppar är väldigt olika, och framförallt att könsorganen är det. När det i själva verket är tvärtom, att könsorganen är ganska lika och har utvecklats ur samma grundstrukturer.

Du har tillsammans med unga valt ut vad som ska finnas med i boken. Var det något ungdomar ville prata om som förvånade dig?

– Kapitlet om psykisk ohälsa var något som fick ta mer och mer plats. Det ämnet var något tonåringarna själva ville fördjupa sig i. Vuxna är ganska bra på att prata sinsemellan om hur unga mår, men inte lika bra på att prata direkt med den som är ung.

– Vi vet att det är stressigt att vara tonåring idag och att självmord rent av är en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga vuxna. Men vi vet också att samtal och bra sexualkunskap är en pusselbit i rätt riktning. Att det kan hjälpa oss förstå våra känslor, och lyfta bort oro och pinsamhet.

»Tänk om vi kunde prata lika självklart med fjortonåringen som vi gör med fyraåringen?«

Illustration ur Viktigast av allt av Yosh Tam.

Nathalie Simonsson berättar att samtycke, integritet och att förstå andras gränser är ett annat ämne som fått ta stor plats I boken. Det är ett svårt område, trots att ämnet i sig är så självklart, vilket inte minst #metoo visat.

– Vi är alla överens om att övergrepp och trakasserier är fel. Ändå händer det, och just det tror jag många har svårt att förstå. I boken tar jag upp vad normalisering och tystnadskultur är, men skriver också om makt, grupptryck och den press man kan känna att bete sig gränslöst, dra nedsättande skämt eller använda ett grovt språkbruk.

– Boken tar också upp vad omgivningen kan göra. Det är svårt att vara den som tar ställning, som säger ifrån när något händer som inte känns bra. Vi behöver ge ungdomar bra strategier och god självkänsla att agera.

Hur ska den som är vuxen och vill prata allvar med tonåringar tänka?

– Med små barn pratar vi ofta om känslor, gränser och relationer. Hur man är en bra kompis, hur man visar att man vill eller inte vill något, och hur man lyssnar på andras känslor. Sedan kommer vi av oss. Tänk om vi kunde prata lika självklart med fjortonåringen som vi gör med fyraåringen?

Text Isabel Lind

SJU TIPS från Nathalie Simonsson

☼ Börja prata tidigt. Ju tidigare, desto bättre. Och sluta aldrig prata!

☼ Ta inte allt på en gång. Ett stort »blommor och bin«-samtal är dömt till att bli pinsamt och obekvämt. Prata istället lite och ofta.

☼ Att inte prata är också kommunikation. När vi är tysta lämnas tonåringen själv med det den tänker och känner.

☼ Ta ingenting för givet. Kanske antar man att barnet är heterosexuellt, utan att faktiskt veta. Det är också vanligt att dra slutsatser från hur det var när man själv var ung.

☼ Börja med att lyssna, utan att komma med förmaningar.

☼ Lita på att tonåringen vill prata, trots att det kanske inte verkar så. Nästan alla undrar, när de blivit lite äldre, varför vuxna omkring dem inte pratade mer om de viktiga frågorna.

☼ Läs boken själv! Ju tryggare du själv känner dig, desto bättre stöd kan du vara.


Om boken:

Viktigast av allt ges ut på Ordfront förlag, i samarbete med RFSU. Illustrationerna är gjorda av Yosh Tam. Boken utgår från kursplanerna för högstadiet och gymnasiet och kan därför användas som ett läromedel i skolans sex- och samlevnadsundervisning, men också läsas själv hemma. Innehållet har växt fram genom samtal och diskussioner med tonåringar.


Läs mer

Intervju med Nathalie Simonsson om »Världens viktigaste bok« (Ottar)

Intervju med Nathalie Simonsson om Viktigast av allt (RFSU)

Fler artiklar

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.