Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Världens största queera museum

I Sverige söker Länsstyrelsen just nu queera berättelser till satsningen ”The Unstraight Museum”. I Berlin finns världens största museum för hbtq-historia, som genomgår en modernisering – från bög till queer.

Ett tusen meter långt arkiv där allt från bilder, brev och köksserviser till porr samsas, kan du hitta på Schwules Museum* i stadsdelen Schöneberg i Berlin. Museet är det enda i sitt slag i Europa och det största i världen som dokumenterar ”erfarenheter bortom heteronormen”.

Schwule betyder bög och museet startades 1987 av män efter ett konfliktfyllt samarbete där lesbiska och bögar försökt komma överens om hur deras historia skulle gestaltas, vilket slutade med att museet blev en plats för bögars emancipationshistoria.

– Lesbiska startade ”Spinnboden” istället, ett lesbiskt arkiv och bibliotek. Vi ville inte samarbeta med män, vi arbetade separatistiskt med frågor som var viktiga för oss, säger Birgit Bosold, som blev första kvinnan i styrelsen för Schwules museum 2006.

Bild av vägg med texten ”Mordet Männer” (Mörda Män) efter att en lesbisk aktivist mördats november 1983. Foto: Petra Gall

Med åren har perspektiven sakta förflyttats, och våren 2013 drogs historieskrivningen upp från grunden. Birgit Bosold ser omorganiseringen som en historisk seger men förklarar att kvinnor inte alltid velat vara en del av museet. Att Bosolds närvaro har bidragit till perspektivförskjutningen är klart, men hon är noga med att poängtera att förändringen kommer inifrån.

»Att hänga upp några extra kvinnor på väggarna förändrar ingenting.«

– Vi diskuterade länge hur vi skulle göra med vår permanenta utställning som till största delen består av verk som rör bögar. Till slut bestämde viss för att packa ihop allt och börja om från början. Att hänga upp några extra kvinnor på väggarna förändrar ingenting.

Ett nyförvärv är fotografen Petra Gall. Hon har lånat ut sitt livsverk, tusentals bilder som dokumenterar lesbisk sexualitet och aktivism på 1980-talet. Genom hennes bilder gestaltar utställningen Transformation grundtemat för konflikten mellan bögar och lesbiska på 80-talet. En konflikt som bland annat ledde till att Schwules museum startades. Några av Petra Galls bilder visar väggar nedklottrade med meningar som ”Mordet Männer” (”Mörda män”, se bild ovan) efter att en lesbisk aktivist brutalt mördats i november 1983.

»Queer-begreppet är relativt nytt, och om tio år kommer med stor sannolikhet ett annat ord vara relevant för icke-strejta och könsöverskridare. Hur ofta ska museet byta namn?«

Planen var att efter moderniseringen också byta namn på museet, från bögmuseet till något som var mer inkluderande, men ingen har hittills lyckats komma på ett bra alternativ, så Schwules museum hänger kvar.

– Kom gärna med förslag, vi letar fortfarande, säger Birgit Bosold.

Bokstavskombinationer som lgbt, lgbtq eller lgbtqi är komplicerade och inte så lockande rent estetiskt. Ordet queer valdes bort – dels för att det är för svårt att förstå för allmänheten men också för att ordet måste ses i ett historiskt perspektiv. Queer-begreppet är relativt nytt, och om tio år kommer med stor sannolikhet ett annat ord vara relevant för icke-strejta och könsöverskridare. Hur ofta ska museet byta namn?

Så tills vidare heter det Schwule Museum*, men med en liten stjärna efter namnet, för att visa på pluralismen.

– Vi har just fört in kvinnor, och till viss del transidentiteter i historien, något som jag har kunskap om. Men samtidigt konstruerar vi en vit historia som exkluderar erfarenheter från kulturella minoriteter. Det räcker ju inte med att hänga upp ett alibi på väggen, vi måste kunna se historien på nytt.

Text och foto

Marit Östberg, frilansjournalist


Läs mer

Projektet The Unstraight Museum, som finansieras av Länsstyrelsen och Riksantikvariearbetet.

Fler texter av Marit Östberg på Ottar.se:

Krönika: Mexico törstar efter sexuell frigörelse

Intervju: Vi måste förlåta oss själva

Krönika: Fotbollen gör oss fria

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.