Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild Shutterstock, montage.
Nyheter Sex & hälsa

Upprört kring Region Stockholms nya regler om donerade spermier

I höstas införde Region Stockholm nya regler kring donerade spermier. Det kommer att orsaka spermiebrist och kraftigt ökade väntetider, enligt en klinik som utför behandlingar med donerade spermier.
– Det påverkar oss jättemycket. Varje veckas försening skapar stress, säger Linda, som står i kö för behandling.

Camilla Stenfelt, specialistläkare på fertilitetskliniken Livio Gärdet.

Sedan 1 september 2024 får de privata klinikerna inte längre ekonomisk ersättning om de använder spermier från sin egen spermabank när de utför behandlingar av regionfinansierad vård, som de fått innan, utan är nu hänvisade till att beställa spermier enbart från Karolinska universitetssjukhusets bank.

Följden blir sämre tillgång på spermier, enligt Camilla Stenfelt som är verksamhetschef och specialistläkare på fertilitetskliniken Livio Gärdet i Stockholm.

– Konsekvensen av det här beslutet är att det blir orimligt långa väntetider, säger hon.

Kliniken ger just nu patienterna beskedet att det kan ta extra lång tid att beställa spermier. Livio är en av sex privata kliniker som utför assisterad befruktning med donerade spermier inom ramen för vårdvalet i region Stockholm. Par och ensamstående kvinnor som får sin behandling betald av regionen kan välja någon av de klinikerna.

Ottar har pratat med ett samkönat par som står i kö till assisterad befruktning med donerade spermier hos en av de privata klinikerna i Stockholm. Förhoppningen är att kunna börja behandling så snart som möjligt under våren. Innan jul fick Linda och hennes partner informationen om att reglerna har ändrats och att det kan innebära längre väntetid för dem.

»Det känns som att vi står och stampar utan att kunna göra något åt det«

Hur var det att få beskedet om längre väntetid?

– Det kändes lite som att luften gick ur oss. Processen är redan ganska otydlig och känslomässigt krävande, så det gjorde det ännu svårare att förstå och känna sig trygg i. Vi hade ställt in oss på att kunna starta inom den tid som gällde innan, men nu känns det som att vi står och stampar utan att kunna göra något åt det.

Hur påverkar detta er planerade behandling och vård?

– Det påverkar oss jättemycket. Jag fyller 40 i sommar och måste påbörja behandlingen innan dess, vilket gör att varje veckas försening skapar stress. Det är frustrerande att vi begränsas av ett administrativt beslut när det faktiskt fanns en lösning som gjorde att vi kunde få behandling snabbare. Jag hoppas verkligen att det här beslutet kan ändras så att vi och andra i samma situation får mer klarhet i vad det är som gäller och hur det påverkar våra möjligheter att få vård i tid.

Det finns två skäl till att reglerna har ändrats säger Eva Bring, chef för avdelningen för specialiserad vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

– Det ena handlar om att säkerställa kontroll av familjerätten och det andra om att göra det administrativt enklare.

»Det ena skälet handlar om att säkerställa kontroll av familjerätten och det andra om att göra det administrativt enklare.«

Eva Bring, chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

Skälen kring familjerätt handlar om att en donator får ge upphov till barn i max sex familjer i Sverige.

– När vi tillhandahåller spermier genom Karolinska universitetssjukhuset kan vi lättare kontrollera det. Det är svårare när de privata klinikerna har egna banker. De har både en offentligt finansierad och privat verksamhet, som vi inte kan ha kontroll över, säger Eva Bring.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har inga uppgifter om att någon klinik inte skulle följa Socialstyrelsens riktlinjer om barn i max sex familjer, enligt Eva Bring.

– Vi kan inte uttala oss om det eftersom vi saknar insyn i den privatfinansierade delen av verksamheten.

Det andra skälet, administrativ förenkling, handlar om att regionen nu tagit bort faktureringen och istället låter klinikerna beställa spermier kostnadsfritt, och då endast från Karolinska universitetssjukhuset.

»Transporterna av donerade spermier till de privata klinikerna ökade med 350 procent under tredje kvartalet 2024, jämfört med innan.«

Livios två kliniker i Stockholm utförde totalt drygt 400 behandlingar med donerade spermier på regionfinansierade patienter förra året. Innan reglerna ändrades använde de spermier från sin egen spermabank vid ungefär hälften av de behandlingarna. Nu måste de beställa alla spermier från Karolinska universitetssjukhuset för att inte själva ta hela kostnaden. Camilla Stenfelt ser det som ohållbart.

– Spermierna kommer inte att räcka. Karolinska har vid tidigare situationer med spermiebrist blivit nödda att beställa spermier från en dansk spermabank.

Hon har informerat hälso- och sjukvårdsförvaltningen om i vilken utsträckning Livio har använt spermier från sin egen bank, respektive spermier från Karolinskas bank. Hon upplever att det inte vägts in när beslutet fattats.

– Jag är övertygad om att de inte har gjort någon konsekvensanalys, jag har frågat och de duckar, säger Camilla Stenfelt. 

Arbetsbelastningen på Karolinskas laboratorium har ökat kraftigt sedan alla privata kliniker börjat beställa sina spermier därifrån. Ottar har tagit del av en mejlkonversation mellan personal på Karolinska universitetssjukhuset och de privata klinikerna från slutet av januari. Där framgår det att transporterna av donerade spermier till de privata klinikerna ökade med 350 procent under tredje kvartalet 2024, jämfört med innan. Trycket på personalen uppges vara så hårt att arbetssituationen inte är hållbar.

»Skulle vi hamna i en tillgänglighets- eller bristsituation får vi göra en förnyad bedömning.«

Eva Bring, chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

Carin Lindén som är sektionschef för reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset är väl medveten om den ökade arbetsbelastningen. Förklaringen är att beställningen av spermier ökat efter 1 september, skriver hon i ett mejl till Ottar. Hon ser ökningen som tillfällig och menar att den inte påverkat patienterna.

– Väntetiden för att beställa spermier har varken ökat eller minskat till följd av det nya avtalet. Vi har samma rutiner som tidigare och skickar spermier varannan vecka.

Eva Bring på hälso- och sjukvårdsförvaltningen är dock beredd att föreslå en förändring av beslutet om ersättningen för donerade spermier om det leder till försämringar.

– Skulle vi hamna i en tillgänglighets- eller bristsituation får vi göra en förnyad bedömning.


Text Helena Björk

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Vad är egentligen sexsomni?

De senaste åren har antalet fall av sexuella övergrepp där den misstänkte hävdat att den agerat i sömnen ökat.

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en