Tre böcker du bör läsa
Pernilla Ståhl är frilansskribent och tidigare medarbetare på Sydsvenska Dagbladets ledarredaktion. Här tipsar hon om tre av sina favoritböcker.
Orientalisk blues om livets orättvisor
Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta. Berättelsen om Shirin-Gol.
Av Siba Shakib (Natur och Kultur, 2002).
Den iranska filmaren och journalisten Siba Shakib låter i denna välskrivna dokumentärroman flyktingkvinnan Shirin- Gol berätta om sitt liv. Shirin-Gols historia är inte ovanlig, konstaterar författaren. Det är en berättelse om det helt ”alldagliga vansinne” som tusentals kvinnor i Afghanistan har upplevt. Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta är en orientalisk blues om livets orättvisor. Det var länge sedan jag läste något så vackert, smärtsamt – och engagerande.
Om homosexualitet och kolonialism
Colonialism and Homosexuality.
Av Robert Aldrich (Routledge, 2003).
Kolonierna var på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tillflyktsorter för homosexuella européer. Många flydde dit eller tog jobb där för att slippa fördomar och förföljelser i moderländerna. Det fanns vid denna tid också en romantiserad bild av sexuell frigjordhet i kolonierna. Robert Aldrich, historiker vid Sydneys universitet, har skrivit 500 sidor om homosexualitet och kolonialism. Intressant och tankeväckande.
Pärla utan bäst före datum
För Lydia.
Av Gun-Britt Sundström (Albert Bonniers förlag, 1973).
Hjalmar Söderbergs kärleksroman Den allvarsamma leken är en obestridlig klassiker. För trettio år sedan berättade Gun-Britt Sundström denna kärlekshistoria på nytt. Huvudpersonerna heter fortfarande Lydia Stille och Arvid Stjärnblom och dramat utspelas liksom i Söderbergs bok i Stockholm. Men tiden är 1970-tal istället för tidigt 1900-tal och det är med Lydias ögon, inte med Arvids, som läsaren får följa deras uppslitande balansakt mellan förälskelse, otrohet och svartsjuka. Denna pärla bland kärleksromaner har inget bäst före datum. En klassiker.