Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
24

#2 2024
Trubbel

I en samtid där trollfabriker, drev och desinformation är vardag, behövs rimlighet och förnuft. Vi träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om den globala antigenusrörelsen. Vi belyser vi hur högerextrema slagsmålsklubbar mobiliserar mot Pride, och vi granskar hur ett drev mot en RFSU-broschyr uppstod, och vi följer pengarna som hjälper högerpopulistiska grupper att lobba mot SRHR i Europa. Häng med!

Köp numret i RFSU:s materialbutik här!

INNEHÅLL #2 2024

LEDARE: Pressfrihet på undantag

Pressfrihet med undantag när tidskrifter nekas ackreditering till Riksdagen. Chefredaktörerna Carolina Hemlin och Ida Måwe uppmanar till skärpning.

JUST NU: Vad är en sexkultur?

João Florêncio forskar om våra sexliv.

JUST NU: Yttrandefrihet under attack

I Där man bränner böcker — berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur undersöker journalisten Ida Ölmedal gränserna för yttrandefriheten.

PULSEN: Var är fickorna?

Lesbiskt mode räddar sommaren. Clara Popenoe Thor spanar.

EXTRA: Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp, visar en årlig studie. Sociala medier och inflytandet från influencers pekas ofta ut som en avgörande faktor – men vad säger experterna och de unga själva? Nathalie de Alencar undersöker.

»Jag älskar mitt jobb«

Tempot är högt på UNRWA:s hälsoklinik i det största palestinska flyktinglägret i Jordanien. Ottar besöker det och pratar med barnmorskor och läkare.


TEMA: Trubbel

Vad skulle Judith Butler ha gjort? I en samtid där trollfabriker, drev och desinformation är vardag, behövs rimlighet och förnuft. Ottar träffar i detta nummer världens mest kända genusteoretiker och diskuterar hur den växande globala antigenus-rörelsen ska bemötas. Det handlar i grunden om att hitta sätt att leva tillsammans, menar Butler.

För det är tider av motstånd, när värdekonservativa pengastinna aktörer vill rasera många av rättigheterna kring sexualitet, kropp och kön som vi länge har tagit för givna i Sverige. I det här numret satsar vi extra på att granska dessa krafter.

Inför Pridesäsongen belyser vi hur högerextrema slagsmålsklubbar mobiliserar mot hbtqi-rörelsen. Vi gör en djupdykning i hur ett drev mot en RFSU-broschyr uppstod, och hur desinformation kan skapa och förstärka hat. Och vi följer pengarna och spårar hur religiösa och högerpopulistiska grupper öser in dollar och rubel till grupper som lobbar mot SRHR i Europa.

REPORTAGE: »Det är livsfarligt att bli gravid«           

USA. Alabamas hårdföra abortmotstånd vann i februari ytterligare en seger, när embryon fick samma lagliga skydd och status som människor. Nu växer oron att även preventivmedel ska förbjudas. Sara Assarsson och Åsa Sjöström åkte till Birmingham, Alabama.        

GRANSKNING: Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat ett av de stora dreven mot RFSU i modern tid. En desinformationskampanj som lanseras som ett exklusivt avslöjade i SD-kretsar, plockas upp som en nyhet av Aftonbladet, sprids av extremhögern för att sluta i Sveriges riksdag. My Vingren har undersökt drevet, med research från Expo.

KRÖNIKA: Kriget mot mig själv

Frida Ingha om förtrycket du inte kommer undan: Din egen självbild.

INTERVJU: Vikten att skämta om allvar

Genom att kombinera allvar med humor och med ett brinnande intresse för politik och egna erfarenheter av hedersförtryck utgör Elaf Ali en skarp röst i samhällsdebatten. Hedda Johansson har träffat henne.

Seggs, fuqqing och cens*r

Emojis, memes, symboler och nystavning! Sociala medier skärper ständigt sina regler för vad som räknas som sexuellt explicit innehåll. Sexualupplysaren Marika Smith är »skuggbannad« på Instagram och måste hitta kreativa sätt för att kunna uttrycka sig om sex, och ger tips för att lura algoritmen i cens*rens tidevarv!

INTERVJU: Vem är rädd för genus?

Hur ska vi möta det allt hårdare genusmotståndet tillsammans? Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker, den feministiska fixstjärnan Judith Butler på ett kafé i London, och pratar om nya boken »Who’s afraid of gender« och framtiden.              

KRÖNIKA: Så blev en svart sport vit

Alle Eriksson om hur rasismen präglar tittarsiffror och intäkter i amerikansk basket.

ESSÄ: Myten om den rasande fittan

Myten om den betandade vaginan, »vagina dentata«, är en av världens äldsta och har färdats över jordens kontinenter. Men hur ska den tolkas? Handlar det om paranoid, manlig kastrationsångest eller en rasande fantasi om självförsvar? undrar Ida Säll.

GRANSKNING: Motstånd för miljarder

Putintrogna oligarker, USA:s kristna höger och gammal adel. Med tusentals miljoner årligen driver motståndarna mot SRHR en långsiktig kamp mot hbtqi-rättigheter, abort, sexualundervisning och jämställdhet i Europa – i vissa fall med allierade politiker. Ottars Anna Dahlqvist följer pengarna – som sätter sina spår i allt från lagförslag och EU-dokument till dagens debattklimat. Häng med!

Snusk gör kampen roligare

En fistingoperett på planeten Venus och ett litet cruisingområde i trädgården. Milla Leskinen träffar regissören Lasse Långström i ett samtal om queerhet och perversion som motstånd mot nyliberalism och homonationalism.

Slagsmålsklubbars hat mot pride

Inom den svenska e extremhögern mobiliseras en ny sorts grupper, aktivklubbar, som blandar hbtqi-hatisk ideologi med kampsportsinspirerad träning. Vilka är slagsmålsklubbarna som övar på politiska våldsdåd och bränner regnbågsflflaggor i sociala medier? Charlie Olofsson lyssnar in Eslöv Pride som drabbats, och söker svar med hjälp av Expo och polisen.

ESSÄ: Krig, makt och feminism

Hur hänger Israels bombningar av Gaza ihop med feminism? Den libanesiska författaren Joumana Haddad skriver om barndomens krigstrauman, patriarkatets skuld och hur världen ska gå vidare.

»Vi strider på så många fronter«

Tre aktivister, tre frågor, tre länder. Sydamerika är den region i världen där framstegen för sexuella och reproduktiva rättigheter varit störst de senaste 15 åren. Men nu hotas de på flera håll. Kinga Sandén pratar med aktivister i Peru, Argentina och Paraguay.

dessutom:

Sexmuseet i Bagarmossen, Slampans död, recensioner, Johan Jenny Ehrenberg och Befrielsen, Annika Norlin väljer Bäst just nu, Klimat-korsord, med mera!

Köp numret i RFSU:s materialbutik här!


Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.