03
#4 2003
Ottar
Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 4, 2003 innehåller.
Innehåll i numret:
Aborterna och EU – Rapport från landet bakom
En våldtagen irländsk flicka nekades abort 1992 och världen rasade. Inte mycket har hänt sedan dess. Varje år tar tusentals irländskor båten till England för en abort i största hemlighet. Ottar bad den irländska journalisten Judith Crosbie förklara hur kvinnors mest grundläggande rättigheter fortfarande kan vägras dem i ett EU-land. Hon fann inte en enda kvinna som vågade berätta offentligt om vad hon varit med om – men rädda politiker och en stark antiabortrörelse.
Dubbelt kränkta – Sexuella övergrepp som militär strategi
Balkan, Georgien och Kongo – i blodiga konflikter är våldtäkt ofta en del av en militär strategi. Det sexuella våldet har blivit allt synligare och grövre. Att förnedra en människa sexuellt är ett effektivt tortyrvapen eftersom skadorna inte syns. Men för många blir skadorna livslånga. Och inte ens krigstribunalerna kan ge alla upprättelse.
Ingen vågar vittna
Krigsförbrytare som våldtagit i krig kan sedan år 2002 ställas inför en internationell brottmålsdomstol. Men många kvinnor vågar inte vittna eftersom riskerna är för stora. Nu höjs röster från flera håll om att omhändertagandet av vittnen måste förbättras. Risken är annars att ingen vågar träda fram och ställa de skyldiga till svars.
Tusen och en natt i Istanbul
Sex före äktenskapet kan leda till att du tappar kontakten med din familj. I alla fall om du är tjej. Men för unga i Turkiet håller livet sakta på att förändras. Nu blandas influenser från väst med det mer traditionella livet och många ser det som en möjlighet att förbättra kvinnornas villkor.
Män som slår får dra
Nu ska män som misshandlar flytta, i stället för att kvinnor och barn ska behöva packa sina väskor. Sedan den 15 september i år har Botkyrka kommun en lägenhet dit misshandlande män kan flytta.
Slaget om familjen
Familjen ser ut lite hur som helst i dag. Trots det diskrimineras människor som inte väljer att leva i en traditionell familjeform. Kärnfamiljen som norm är stark, det är ingen tvekan om det. Men vi måste prata mer om hur familjen kan se ut. Och ta oss en rejäl funderare på hur normerna skulle kunna förändras. Ulrika Lorentzi vill syna familjenormen i sömmarna.
Mona: Visst ska utländska kvinnor få komma hit för abort
”Djupt olyckligt att Polen fått undantag.” Nya jämställdhetsministern Mona Sahlin skräder inte orden. Och vill ge utländska kvinnor möjlighet till abort i Sverige.
Säg hej till din bäckenbotten
Intimiteten och sinnligheten är överordnad den fysiska kontakten i ett givande sexliv. Det menar sexologen Ulf Wideström. Han låter sina klienter träna upp förmågan till närhet och den som vill krydda kärlekslivet får tips om hur bäckenbotten kan tränas.