24
#4 2024
Feminism
Vart tog den vägen, och vart är vi på väg? För tio år sedan var det ett modeord i politiken, alla ville vara feminister och Sveriges regering lanserade stolt en feministisk utrikespolitik. Nu har ordet försvunnit och allt färre unga kallar sig feminister. Vad betyder det att vara feminist i dag? Ibland verkar debatten mer handla om synen på kön – som att feminism snarare är att ha en »position« i frågan om trans – än att vara en bred intersektionell rörelse som gör upp med patriarkatet tillsammans. I det här numret tar vi tempen på den feministiska viljan.
Köp numret i RFSU:s materialbutik här!
INNEHÅLL #4 2024
LEDARE: Sex positiva nyheter inför 2025!
JUST NU: Unik svensk transhistoria i ny bok av Sam Hultin, som skildrar transpionjären Eva-Lisa Bengtssons liv och kamp.
EXTRA: »Ingen ska pressas att bli förälder«
Befolkningsminskning har blivit en het politisk fråga, men fallgroparna i debatten är många.
TEMA: Feminism
Vart tog den vägen, och vart är vi på väg? Den frågan ville vi ställa om feminismen. För tio år sedan var det ett modeord i politiken, alla ville vara feminister och Sveriges regering lanserade stolt en feministisk utrikespolitik. Nu har ordet försvunnit runt de tunga förhandlingsborden, och undersökningar visar att allt färre unga kallar sig feminister. Vad betyder det att vara feminist i dag? Ibland verkar debatten mest handla om synen på kön, som att feminism snarare är att ha en »position« i frågan om trans – än att vara en bred intersektionell rörelse som gör upp med patriarkatet tillsammans. I det här numret tar vi tempen på den feministiska viljan. Vi går på feministisk folkhögskola, formulerar nya visioner och ifrågasätter historiska »vågor«. Vi spanar kring jämställt sex, träffar ikoner och nya stjärnor, och frågar – vad hände egentligen med den feministiska tidskriften Bang? Vi avslöjar toxiska algoritmer och delar strategier mot digital skönhetshets. Hur ser vägen framåt ut?
Vad kämpar ni för? Ottar tar tempen på sex av Sveriges största feministiska organisationer.
»Nätet är ingen plats för gemenskap«
När techbolaget ville pusha för en ny sorts läppar fick Ellen Atlanta nog. I sin bok intervjuar hon ett hundratal kvinnor om hur den digitala skönhetsindustrin påverkar oss.
»Det här har inte varit en fridens boning«
Vi tillbringar en dag på den legendariska Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.
SERIE av Elin Lucassi: Vem sa vad?
Edith Södergran, Bell Hooks och Gloria Steinem. Elin Lucassi lyfter starka citat genom tiderna.
22 heta potatisar – hetaste feministiska frågorna!
Vilken är den hetaste feministiska frågan just nu? Ottar har frågat jämställdhetsministern, kändisar och folk på stan.
Striden om feminismens historia
Feminismens historia beskrivs ofta i »vågor«. Stunder då rättighetsfrågor, kamp och motstånd sammanfaller. Anna-Maria Sörberg har pratat med Nina Björk, Samuel Girma och andra forskare och experter, som efterlyser en annan historieskrivning.
INTERVJU: »Nu får jag ge mig ut och agitera«
Gudrun Schyman har länge personifierat svensk feminism. Ottar pratar med henne om framgångarna, bakslaget – och vägen framåt.
KRÖNIKA: Så enkelt är feministiskt sex!
Den nya vågen av jämställt sex är männens, menar Marika Smith. Men hur och varför?
ESSÄ: Womanism – ett svart feministiskt ramverk
Namupa Shivute går på djupet med womanism, den feministiska rörelse som omfamnar sina afrikanska rötter.
Hur skulle en värld bortom global upprustning, våld och toxiska mansideal se ut? Ottar bad sex feminister med olika perspektiv – Tiina Rosenberg, Fanna Ndow Norrby, Juliana Alonso, Selma Brodrej, Ina Knobblock och Agnes Hellström – att beskriva sin feministiska utopi.
Häxa, feminist eller girlboss?
Vi ser tillbaka på en tid då personer som i dag kanske skulle kallat sig för feminister, riskerade att anklagas för häxeri – med livet på spel.
KRÖNIKA: Det är du som är extremisten, Jimmie
Atilla Yoldas om hur antifeminism rotar sig allt mer bland unga män i Sverige.
Tidskriften Bang – älskad, omstridd och saknad
Den feministiska tidskriften Bang samlade under tre decennier både radikalfeminister, queers och antirasister. Men är det verkligen säkert att Bang är död?
Sex års fängelse för feminism i Ryssland
Kulturarbetarna Svetlana Petrijtjuk och Jevgenija Berkovitj dömdes till fängelse för att ha satt upp en nyskriven teaterpjäs. Men på vilket sätt är feminism förbjudet i Ryssland?
»Det är en hel del glorifiering av stereoider«
Ny forskning visar hur sociala mediers algoritmer snabbt styr unga män mot kvinnohat, rasism och en sned mansbild. 15-åringarna Niilo Poletti och Vide Adelsköld hanterar manosfären dagligen på nätet.
Min vision 2030
När alla kvinnor kan dansa fritt på gatorna var som helst i världen och hundratusentals män protesterar när kvinnors rättigheter kränks. Zehra Abid, journalist från Pakistan, listar i 22 punkter sin feministiska utopi.
KRÖNIKA: Kom tillbaka, feministisk normkritik!
Signe Krantz tittar tillbaka på 2010-talets feminism och konstaterar att (nästan) allt är förlåtet.
——————————–
dessutom:
REPORTAGE: »Jag vill ha fler barn, men vågar inte bli gravid«
Att bli gravid i den amerikanska Södern, där majoriteten av den svarta befolkningen i USA bor, är numera förenat med livsfara. Sara Assarsson och Åsa Sjöström träffar de som berörs och upprörs.