11
#1 2011
Det feta numret
Fettfobin är starkare än någonsin. Vad handlar det om? Läs smakprov ur numret här.
Fettfobin är starkare än någonsin. Det kommer förslag om »tjockisskatt«, bantningstipsen tar aldrig slut, medierna har fitnesshysteri. I tjejtidningar förekommer fortfarande råd som »ett tips är att lägga dig lite på sidan, för då syns inte valkarna och brösten ser rundare ut«. Vad handlar det om? Så här en bit in på 2000-talet hade vi trott att förra seklets fascistiska kroppsideal skulle vara long gone, att föreställningarna om hur en kropp får se ut för att passa in i normen borde vara lite… större?
Men den stora kroppen är under ständig attack. Precis som kategorierna kvinna, utlänning eller homosexuell är en stor kropp behäftad med egenskaper som är svåra att tvätta bort. Den överviktiga är översexuell eller asexuell, omoralisk eller »härlig«, men får sällan bara vara. För att passa in måste fettet anpassas, disciplineras och slimmas till en normalitetsmall. Inte sticka ut.
Fettet är också en berättelse om kön. När fettet sitter på kvinnor görs det till problem, en överviktig kvinna är en misslyckad kvinna, medan mäns bukfett snarare kan ge pondus. Under sånt här förtryck är det nästan förvånande att andra kroppar än de idealt trådsmala vågar har sex överhuvudtaget. Men det har vi. Ottar satsar på en flottig uppladdning inför Beach 2011 och dyker in i fläskets och valkarnas värld.
Innehåll i numret
LEDARE: Ju mer vi är tillsammans – Vi sätter skeden i smörpaketet och diskuterar hur fett, kroppsideal, normer och sex hänger ihop. Blunda och gapa!
Just nu: Lagen är löjlig -Hur är läget i kampen för kvinnors rättigheter i Sri Lanka? Ottar har träffat Sunila Abeysekera, en av södra Asiens mest respekterade aktivister.
Walk with me: Ottar åker till Strasbourg och springer längs korridorerna med svenska parlamentariker.
Klimatet hårdnar : Uganda fick världens blickar på sig efter ett lagförslag om dödsstraff för vissa homosexuella handlingar 2010. I januari 2011 mördades David Kato, en av landets mest kända människorättskämpar. Ottar har besökt ett drabbat Kampala.
”Jag kommer aldrig sluta driva dessa frågor”: Hallå där Birgitta Ohlsson, som håller tal på kampanjen Unite for womens barnvagnsmarsch i Stockholm 8 mars.
Krönika: Pilla varandra i rumpan – Jona Elings vill att män ska ta hand om sina prostator.
Tantradagboken, del 2: Nina och Marks resa mot landet tantrasex fortsätter, nu med hjälp av boken Soul Sex.
—
Tema: Fett
På tal om fett: Lat, dum och ansvarslös. Avsexualiserad eller helt bortom självkontroll – myterna kring den stora kroppen är många och ofta fyllda av förakt. Ottars chefredaktör Kristina Lindquist samlar tre skarpa hjärnor för att prata fett, sex och aktivism.
Historiskt fettförakt går igen: Fredrik Nilsson skådar bakåt i historien och ser överviktiga män bli ett hot mot både patriarkat och samhällsutveckling.
Vit, fet och fel: Koloniala idéer om vitt och smalt som överordnat svart och tjockt är ständigt närvarande, än idag. Maria Lönn dyker djupt ner i den amerikanska södern och pratar med fettänkare om hur normer kring vithet, fett och klass skapas och upprätthålls.
Serie – Fett inspirerande: Bitte Andersson går loss på fettfavoriter
Maten blev substitut för sex: När Hillevi Wahl var i tonåren blev ätande och fettet ett sätt att skydda sig mot en oönskad sexuell tillgänglighet, att sätta de kroppsliga gränser som hjärnan inte klarade av.
Fulsexets revolution: Tomas Hemstad blir lycklig av vanligt fläbbiga, alldagliga människokroppar på bloggar och och amatörporrsajter och vågar tro att internet skapar en mångfald av ideal som kanske till och med ändrar våra tändningsmönster.
Tvångsmatad: I Mauretanien är stort = vackert. Som en förvrängd spegelbild av västvärldens skinn- och benideal. Flickor tvångsmatas för att bli feta och giftas bort.
Militärer mot våld: Det sägs att kriget i Kongo är slut. Men kriget mot kvinnorna pågår. Varje dag kommer de till sjukhus för att få sina våldtagna söndertrasade underliv ihopsydda. Nu jobbar militären internt för att stoppa våldet.
Ingen skrattar åt mig längre: Mwavita startade från två tomma händer, idag har hon 13 anställda som hjälper utsatta kvinnor i östra Kongo.
Att hyra en indisk livmoder – de gör det för sin familj: Ottar har tittat närmare på surrogatindustrin i Indien, dit allt fler västerlänningar vänder sig för att få barn.
—
OTTARSKOLAN: Sexualpolitikens skurkar
SEXPOLISEN: Gratis är gott
TANTRADAGBOKEN: Del 2