16
#4 2016
BARN
Sexualiteten skiftar genom livet, men den tar sin början redan i barndomens nyfikna utforskande av kroppen. Barns sexualitet är ibland ifrågasatt, men i bästa fall får den vara precis det den är: En pirrig känsla i kroppen. En lekfull upptäcktsfärd. Något alldeles eget.
INNEHÅLL #4
LEDARE: Ketchupeffekt i sexualpolitiken
Ibland är det fullständig stiltje. Men så ibland dimper det ena efter det andra sexualpolitiska beslutet eller löftet ned. I år har varit ett sådant år.
SEXPOLISEN: Ny svensk tankesmedja har tröttnat på allt utom den heterosexuella kärnfamiljen, redaktionen ser en grym vaginaserie och utdelar ett självklart piskrapp.
JUST NU: Mobiliserar massivt motstånd
Efter »de svarta protesterna«: Barbara Nowacka fortsätter kampen för aborträtt i Polen
SEXKRYSS! Kan du dina könsord?
Kittlande korsord för lediga dagar.
KRÖNIKA: »Ta det inte personligt«
Jon Aagaard Andersson om att bryta normer i vartenda rum och mötas av fördomar som ursäktas med »nyfikenhet«.
Sedan i våras har urfolk från hela världen slutit upp i Standing Rock i North Dakota, för att blockera bygget av en oljeledning. Samtidigt har Two Spirits – hbtq-urfolk – skapat en historisk plattform i lägret.
TEMA BARN
Sexualiteten är föränderlig och betydelsen skiftar genom livet, men den tar sin början redan i barndomens nyfikna utforskande av kroppen. Barns sexualitet är förvånansvärt kontroversiell, så pass att en del ifrågasätter om den ens existerar. Bilden av barns sexualitet är också präglad av vuxnas rädsla för övergrepp mot barn, så till den grad att vi riskerar att anamma en »pedofil blick« på barns nakna kroppar. Gränsen mellan att skydda och skambelägga är hårfin. I värsta fall blir barnkroppen ett slagträ i en ideologisk kamp. I bästa fall får barns sexualitet vara precis det den är: En pirrig känsla i kroppen. En lekfull upptäcksfärd. Något alldeles eget.
Synen på barns nakenhet är så präglad av rädsla för övergrepp att vi anammar en »pedofil blick«. Jenny Damberg undersöker vad den oroliga blicken gör med oss.
Vad menar vi egentligen med barns sexualitet? Ottar har pratat med sexualupplysarna Fox Foxhage och Suzann Larsdotter.
En del barn visar snippor, snoppar och rumpor för varandra. Andra onanerar öppet. På förskolan efterfrågas mer kunskap om sexualitet. Helena Björk har besökt tre förskolor i Sverige.
Bamsekramar bortom heteronormen
Den svenska barnkulturen skiftar i regnbågens färger. Men amerikanska Disney och Pixar ligger fortfarande efter. Annah Björk spanar efter queera karaktärer
Forskaren Ylva Habel skriver om de bleka hjältinnorna i succéfilmen Frost och deras villkorade frigörelse
KRÖNIKA: Barns kroppar blir slagträn
Bilan Osman om när barns används för att demonisera »Den Andre«.
ENKÄT: Doktorslekar
Lekte du sexuella lekar som liten? Kanske gnuggade du och dina kompisar er mot varandra, visade snoppar, snippor eller rumpor? Ottar efterlyste minnen från barndomens lekar.
Värdekonservativa och högerpopulister i Europa samlar sig mot civilisationens hot: Genuspedagogiken. Reportage av Natalie Högström.
Hur ska du som vuxen göra för att låta barnet bejaka sin kropp och lust, och lära sig att sätta gränser? Ottar ger tips!
Teveserie för överlevare
I Pakistan har en teve-serie satt ljuset på de tystade sexuella övergreppen mot barn. Nu vittnar tittare om att de fått styrka att stå upp mot sina förövare.
Om det värsta händer
Hur påverkas sexualiteten efter sexuella övergrepp i barndomen? Anna Knöfel Magnusson pratar med experterna.
»Våra kroppar ska normaliseras«
Trots kritik fortsätter onödiga operationer av barn med intersexvariation. Ottar intervjuar läkare som motsätter sig operation och intersex-aktivisten Ellie Nordfelt.
Unik långläsning: Min underjordiska revolution
På asylboendet i Småland möter Khaled återigen homohatet han flydde från i Syrien. Mardrömmar om Daeshs mord på homosexuella blandas med dagdrömmar om hemliga möten på hamamen i Damaskus. Är Sverige verkligen en fristad?
RECENSION: Frida Hyvönens nya album Kvinnor och barn kommer med gråt och långa samtal, skriver Annah Björk.
RECENSION: Anna-Maria Sörberg läser den klassiska aidsromanen Till vännen som inte ville rädda mitt liv av Hervé Guilbert.