Vi använder kakor för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik.
Läs mer om hur vi använder kakor
Ottar är RFSU:s sexualpolitiska tidskrift om sexualitet och kärlek, samhälle, politik och kultur.
Ottar skriver om sexualitet och kärlek, samhälle, politik och kultur. Ottar bevakar sexualpolitiska frågor i Sverige och världen och fördjupar diskussionen om sexualitet och samhälle genom nyheter, reportage, essäer, krönikor och debatt.
Det är en fråga om liv och död, om rätt och lag, om blod, smärta och kropp, om hopp och frihet. Om var och ens personliga upplevelse av en väldigt vanlig händelse. I sexualpolitiken är abortfrågan ständigt närvarande. Sällan blir kopplingen mellan sexualitet, kropp och politik lika tydlig.
Updatering 8 december. Vid releasefesten av detta nummer och Ottars och RFSU:s aborträttsnätverks Abortfilmfestival söndagen den 7 december blev gästerna utsatta för en attack av tre maskerade personer som tog sig in lokalen för eventet och kastade in en rökbomb. Polisen rubricerar brottet som ofredande, och beskriver det som ett politiskt motiverat attentat. Läs mer om detta i RFSU:s pressmeddelande eller på DN.
Kakan Hermansson: Varför är det så jävla farligt att låta hbtq-personer vara en vanlig familj?
——————————-
TEMA: ABORTKAMP
Det är en fråga om liv och död, om rätt och lag, om blod, smärta och kropp, om hopp och frihet. Om var och ens personliga upplevelse av en väldigt vanlig händelse. I sexualpolitiken är abortfrågan ständigt närvarande. Sällan blir kopplingen mellan sexualitet, kropp och politik lika tydlig. Den 1 januari 2015 fyller den svenska abortlagstiftningen 40 år, en rättighet vi ska vara stolta över, hylla och försvara. Samtidigt måste vi fortsätta att föra allas kamp för rätten och tillgången till abort, oavsett var du är född, din hudfärg eller din ekonomiska status.
Aborthjältar! De viger sina liv åt kampen för allas rätt att bestämma över sina egna kroppar, graviditet och liv. De bekämpar patriarkala, religiösa och traditionella strukturer. I Ottars Hall of fame samlar vi vardagshjältars berättelser om varför de brinner för abortfrågan.
Abort är lagligt, men du kan ändå inte gör en – vad händer då? Kinga Sandén möter aktivisterna som bowlar ihop pengar, skickar abortpiller och tar motståndarna till domstol.
Dödliga draman
Vad har Girls, Mad Men och Twilight gemensamt? Jenny Damberg om att abort är mycket farligare på film än i verkligheten. Om någon till äventyrs skulle få för sig att välja abort.
KRÖNIKA: Samma kamp oavsett valuta
Torun Carrfors om att kampen för rätten att bestämma över sin egen kropp, och att fråntas den rätten, är två sidor av samma mynt.
Från arsenik till abortpiller
Fri abort i Sverige fyller 40 år! Ottars tidslinje gör nedslag i aborthistorien, ger dig alla fakta, reder ut myter och hyllar aborthjältar!
När personlig moral och religiösa övertygelser får styra inom vården hänger aborträtten på en skör tråd. Anna Dahlqvist skriver om den omdiskuterade samvetsfriheten.
Att ha makt över sin egen kropp är större än abortfrågan. Emilie Weiderud introducerar begreppet reproduktiv rättvisa, en intersektionell sexualpolitik.
Bekvämt, billigt och blodigt
I många landsting är hemaborter det vanligaste alternativet. Men vad finns det för risker, och vad kan bli följderna? Helena Björk frågar vården.
In, ät pillren, ut
Faranak Rahimi berättar om miljoner känslor, men inga för celldelningen livmodern.