Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
23

#1 2023
Abort!

Sist Ottar gjorde ett tema om abort attackerades releaseeventet av nazister. I det här numret återvänder till den dramatiska söndagen 2014, och frågar hur hotet mot aborträtten ser ut i Sverige idag. Och samtidigt som aborträttigheter pendlar fram och tillbaka över världen, så pågår en global revolution: Abortpillret!

INNEHÅLL #1 2023

LEDARE: Dragqueens i skottlinjen
Av chefredaktörerna Carolina Hemlin & Ida Måwe

JUST NU: »Muslimsk feminism måste lyftas«
Journalisten Sarah Delshad vill i nya boken Muslimsk feminist? Javisst! slå hål på myter och ge en mer realistisk bild av muslimska kvinnor.

FOKUS: Hårt slag om kusinarv införs
Strypta medel till civilsamhället är redan ett faktum. Nu ska den nya regeringen utreda arvsrätten för kusiner – en fråga som SD driver.


Tema ABORT!

Veckogränser, resor och väntan. Det är bärande element när det gäller abort. Så är även kropp, blod och smärta. Och känslor av sorg eller av lättnad, eller både och. Men framförallt är abort en fråga om att överleva. Varje år görs 20 miljoner osäkra aborter i världen, det är ungefär hälften av alla som utförs totalt. 47 000 människor dör varje år av illegala aborter.

I Kanada finns ingen abortlag och graviditeter kan avslutas hur sent som helst,medan grannlandet USA efter 50 år har förbjudit abort. Samtidigt som rättigheter pendlar fram och tillbaka, så pågår en global revolution: Abortpillret! Medicinsk abort blir ständigt säkrare, och mer tillgängligt med internet och telemedicin. I detta nummer frågar vi oss, är abortpiller även framtidens preventivmedel?

Sist Ottar gjorde ett tema om abort attackerades releaseeventet av nazister. Vi återvänder till den dramatiska söndagen 2014, och frågar hur hotet mot aborträtten ser ut i Sverige idag. Vi lyfter den historiska aborthärvan i Arvika, listar länderna där abort straffas med fängelse och undrar när männen ska engagera sig i abortfrågan. Och till sist: varför har vi inte samvetsfrihet för ALLT?

Abortpillret – en frigörande revolution
Med piller kan oönskat gravida över hela världen utföra abort hemmet. Nu höjs röster för att apoteken borde få sälja dem över disk. Sara Martinsson intervjuar bl a abortaktivismens fixstjärna Rebecca Gomperts.

KRÖNIKA: Abort som preventivmedel – varför inte?
Gränsen mellan preventivmedel och abort är på väg att suddas ut. Helen Jones ser tillbaka på sina tonår och gläds åt utvecklingen.

Aborträttens förlovade land – Kanada
Ingen abortlag, ingen veckogräns och ingen abortdebatt. Rachel Cairns som gör podden Aborsh berättar personligt och politiskt om Kanadas världsunika syn på abort.

ESSÄ: Maratondebatten 1974 banade väg för ny era
Sveriges abortlag blir 50 år nästa år. Hur kom den till? Idéhistorikern Lena Lennerhed skriver om maratonsdebatten 1974 som ledde fram till en historisk omröstning i riksdagen.

»Vi behandlar tio ärenden i veckan«
Efter graviditetsvecka 18 är det Socialstyrelsens Rättsliga råd som avgör om man får göra abort. Hur tas besluten?

Rökbomben – attacken mot Ottar
Den 7 december 2014 attackeras Ottars releaseevent av tre maskerade personer med en rökbomb. Den svenska aborträtten fyllde 40 år och evenemanget var en del av en tre dagar lång aborträttsfestival. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist, dåvarande chefredaktörer, återvänder till söndagen för åtta år sedan och paniken när röken fyllde lokalen.

Ett hot mot nationen
Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. I USA har ultranationalistiska grupper utfört flera våldsdåd mot abortkliniker. Är det en tidsfråga innan det smäller i Sverige? Charlie Olofsson pratar med Expo.

Visuell politik
Abortkonst! Sedan urminnes tider har konst varit ett sätt för människan att lämna avtryck från sin samtid. Abortaktivismens konstnärliga uttryck tar sig allt större plats i offentligheten runtom i världen.

Transmän gör också abort
Att göra abort som transman i Centralamerika är i stort sett omöjligt. Inte ens illegala ställen tar emot dig. Vi träffar Organisationen Transformación i Guatemala City.

SERIE: Samvetsfrihet für alle! av Elin Lucassi

ESSÄ: Att göra en litterär abort
Något vardagligt som man bara gör, eller flammande debattinlägg i en politisk fråga.
Abortskildringar i litteraturen handlar ofta inte om abort i sig, utan om tvång och kontroll, skriver Kristina Lindquist.

Aborthärvan i Arvika
1943 står åtta svenska kvinnor åtalade för fosterfördrivning. De riskerar fängelse efter att ha hjälpt varandra att göra aborter. Vi berättar historien om Ester, Asta, Inez, Svea, Elsa, Elvine, Signe och Ester.

KRÖNIKA: Pappa, inte barnvakt
Framåt och bakåt på samma gång. Freddot Carlsson Andersson skriver om varför man, män, måste tro på feminismen.

De nio värsta länderna
Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse. Text Ida Säll.

USA: »Många unga är förbannade«
68 procent av katoliker i USA ville inte att Roe mot Wade skulle falla. Sarah Clyne Sundberg träffade Kate Hoeting, ung katolik och abortdoula.

FILIPPINERNA: »Läkaren sa att jag skulle åka i fängelse«
I Filippinerna genomförs en miljon aborter varje år, trots att man riskerar fängelse. Diane höll på att mista sitt liv då hon tog piller från svarta marknaden. Nu oroar sig landets aborträttskämpar för vägvalet som USA gjort. Per Elinder Liljas rapporterar från Manila.

IRLAND: Stigmat har minskat
För snart fem år sedan röstade folket äntligen ja till laglig abort. Går det att få säker abortvård, har skammen minskat? Linnea Dunne pratar med läkare, aktivister och abortsökande i Irland.

ARGENTINA: Nu står slaget i domstolen
Obegripliga rättsprocesser och falska hjälplinjer som drivs av abortmotståndare. Två år och 132 000 lagliga aborter efter att Argentina införde fri abort 2020 är rättigheten fortsatt hotad, skriver Kinga Sandén.

dessutom…

BookTokig!
Tiktoks eget litteraturfenomen får unga att rusa till bokhandeln. Böckerna som diskuteras är ofta erotiska, men ibland även våldsamma och misogyna. Clara Wanders lyssnar in röster om världens snabbast växande virtuella bokklubb.

När kampen känns i kroppen
Ett levande, vackert och stridslystet porträtt av queert, amerikanskt arbetarliv. Nu kommer Stone Butch Blues av Leslie Feinberg ut på svenska. Anna Remmets skriver om en klassiker.

Skolan för sadistiska konster
Lektioner i piskning och fire play. Victoria Machmudov har träffat dominatrixen aXelle de sade som är rektor för Frankrikes första BDSM-skola.

Hej aktivist! Levi Karvonen och Liam O’dell

KRÖNIKA: Skräck som följer porrens historia
Tomas Hemstad
ser hyllad kultfilm där åtrån av gamla kroppar blir en del av det läskiga.


Köp Ottar här!

Få Ottars nyhetsbrev – skriv upp dig här!

Prenumerera!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Artiklar Abort

Här får du fängelse för abort

Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse.

Intervju Abort

Transmän gör också abort

Organisationen Transformación driver en klinik i Guatemala City specialiserad på transhälsa.

Intervju Sexualitet

Frankrikes första BDSM-skola

Lektioner i piskning och fire play. Ottar har träffat dominatrixen som är rektor för Frankrikes första BDSM-skola.

Nyheter Sexualitet

#BookTokig

Tiktoks eget litteraturfenomen får unga att rusa till bokhandeln efter snuskiga böcker.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare HBTQI

Dragqueens i skottlinjen

Ytter högern och kristna konservativa har siktet riktat mot glitter och högläsning.

Krönika Sexualitet

Pappa, inte barnvakt

Freddot Carlsson Andersson skriver om varför man, män, måste tro på feminismen.

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?