Hur ska man navigera sig i ett samhälle där kostråd och diettips kommer med varje måltid? Frida Färlin om kroppsideal, mattrender och en önskan om att äta för sin egen skull, oavsett vad forskningen säger.
Det är många som vill nå oss med information om läkemedel, kosttillskott och hormoner. Vad p-piller kan göra för din mensvärk eller hur antidepressiv medicin påverkar din PMS. Läkemedelsföretagen har ändlösa marknadsföringsbudgetar.
Att vi skulle kunna minska några av våra problem genom att stoppa ned andra saker i korgen än de vi brukar i mataffären är det inte många forskare eller andra yrkesmänniskor som har ett intresse eller incitament att prata om, förutom de som vill kränga en kokbok.
Forskningen på hur tarmfloran påverkar oss är i sin linda. Det är komplicerat att forska på kost eftersom vi obönhörligen måste äta hela tiden, gärna varierat, och det är då svårt att isolera vad av det du stoppar i dig som får vilken effekt. Alternativmedicin och forskarvärlden är i luven på varandra och sitter fast i sina respektive skyttegravar.
»Ibland är det inte vad vi stoppar i munnen, utan hur vi gör det, och vad vi tänker om oss själva när vi gör det, som har betydelse för hur vi mår.«
Ur ett undersökande perspektiv är det dessutom trassligt: Vad är det egentligen som får oss att må bra i vårt högpresterande individsamhälle? Ibland är det inte vad vi stoppar i munnen, utan hur vi gör det, och vad vi tänker om oss själva när vi gör det, som har betydelse för hur vi mår. För varje råd som ges läggs sten på börda.
Många av oss har vuxit upp med ouppnåeliga och osunda kroppsideal. Kostråd som spänner sig än hit, än dit. Ena dagen lättyoggi och fem skivor bröd, andra dagen chiafrön i kokosmjölk. Genom historien ofta med fokus på att minska kroppsfett.
I dag går trenden mot att vi ska äta för att hålla oss friska, både nu och senare i livet. Det kan vara en befrielse att äta för att ens tarmflora ska må bra eller för att sätta fart på lyckosynapserna. Att frikoppla kosten från fett och utseendeideal och istället välja att äta i relation till magen, hormoner och hjärnan.
I slutändan finns det en önskan om att kunna bestämma vad ens kropp behöver utan att bli skammad, att äta för sin egen skull utan att bry sig om samhällets önskningar, krav och inhumana kroppsideal. Och att avgöra själv om det är en ostmacka eller en grönkålssmoothie som är vägen till ens mentala och kroppsliga hälsa.
Frida Färlin
Vik. redaktör under arbetet med Ottar #1 2019