Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Kroppen

»Tänk om man bara skulle gilla sin fitta?«

TEATER Salong Vagina – vår föreställning om Fittan
MANUS & REGI: Ida Wallfelt
PRODUKTION: Amanda Möller
PÅ SCEN: Ida Wallfelt, Ida Löfholm och Anna-Karin Håkansson

Salong Vagina har haft urpremiär. Isabel Lind ser en föreställning som med humor tar sig an vulvans omvälvande historia.

Tre personer skrider in på scen med tända ljus. Är det ett luciatåg? Nej vänta, det är ett vulvatåg. »Vi har samlats här idag för att fira den heliga, fantastiska och livgivande…«, tystnad, »men vad ska vi kalla den?«. Där nere, skattkistan, eller kanske pluttinuttigullimuttan – kärt barn har många namn och vulvatåget funderar vidare. För varför är det så svårt att prata om kvinnans könsorgan och sexualitet? Varför har det blivit så här?

I Salong Vagina – vår föreställning om Fittan utforskar de tre skådespelarna Ida Wallfelt, Ida Löfholm och Anna-Karin Håkansson vulvans historia. Från antikens Augustinus arvsynd, till prästen Bonaventuras påhitt om en slida med tänder och 1800-talets gynekologer som i tid och otid ska tygla kvinnors lust. Helt enkelt män med makt som ägnat alldeles för mycket tid åt att tycka till om kvinnlig sexualitet och kåthet.

»Hur många vet att klitoris inte bara är en liten knapp, utan faktiskt hela 7-13 centimeter stor in i kroppen?

Men vi får också möta den keltiska vulvan Morrigan, antikens kvinnor som visar upp sina fittor för att inge styrka och sist men inte minst Agda, Selma och Rut som med en stickad jätteklitoris vill slå hål på dagens myter om fittan. För hur många vet att klitoris inte bara är en liten knapp, utan faktiskt hela 7-13 centimeter stor in i kroppen? Inte många, innan 1998 då Helen O ’Connell publicerade sin vetenskapliga studie i New Scientist.

Salong Vagina tar sig an vulvans historia på ett nära, livligt och sexualupplysande sätt. I en scen gör Ida Wallfelt ett efterlängtat besök till sin egen fitta som utbrister »äntligen ses vi!« och väl där får hon följa med på en guidad tur mellan blygdläppar, slidan och klittan där det är »partaj«.

Att det råder allmän okunskap i samhället om hur olika fittor kan se ut, kännas och vara visar inte minst de många plastikkirurger som idag erbjuder minskning av blygdläpparna. Salong Vagina känns därför extra aktuell och kan förhoppningsvis bana väg för det magkittlande – ja, hör och häpna – att vi kanske bara skulle gilla våra fittor som dom är? För är det inte ändå hög tid att »skita i idealen«?

Isabel Lind

Salong Vagina – vår föreställning om Fittan gästspelar på Teater Reflex den 14–16 december.

Den 16 december är RFSU på plats och håller i efterföljande samtal om Fittfakta.


Läs mer

Är vi rädda för klitoris?

Klitoris – The Story

Hellre döden än att slicka lite fitta

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.