Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Svart kvinna – hyllad pjäs turnerar över landet

24 timmar svart kvinna hade premiär den 18 februari och turnerar nu med 33 stopp över hela sverige fram till den 16 april. alla info hittas på riksteatern.se. Foto: Maryam Barari.

Instagramkontot som blev en hyllad bok har nu även dramatiserats och iscensatts. I Fanna Ndow Norrbys pjäs 24 timmar Svart kvinna får vi följa med fyra kompisar under en ödesnatt där rasismen utmanar deras relation — och strategierna för att överleva blottläggs.

24 timmar Svart kvinna är en fristående fortsättning på boken Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby och en förlängning av Instagramkontot med samma namn.

I pjäsen dramatiseras strategierna som rasifierade kvinnor i Sverige använder sig av för att överleva — ett flöde som är konstant och tillhör ett samtal som aldrig tar slut.

— Jag ville göra någonting med känslan av att det är pågående hela tiden. Andra som inte drabbas av afrofobi förstår inte hur mycket strategier det ligger bakom att försöka stå ut, berättar författaren Fanna Ndow Norrby som med pjäsen 24 timmar Svart kvinna gör sin debut som dramatiker.

»Andra som inte drabbas av afrofobi förstår inte hur mycket strategier det ligger bakom att försöka stå ut.«

Föreställningen är baserad på de upplevelser som samlats i boken, men är också en gestaltning av svart systerskap och glädje. I arbetet har Fanna Ndow Norrby tillsammans med regissören Josette Bushell-Mingo gestaltat karaktärerna efter de fyra elementen. Eld, vatten, luft och jord personifieras på scenen där dygnets alla känslor som svart kvinna får ta plats.

— Det som tolkas på scenen är ju fyra bästa kompisars samtal med varandra. Det är som att öppna upp ett separatistiskt rum på scen. Jag vill att svarta personer i publiken ska känna sig bekräftade och få tillgång till vissa känslor som man annars inte tillåts att leva ut, säger Fanna Ndow Norrby. Det här är en bok om våra liv. Om andras ord.

»Jag vill att svarta personer i publiken ska känna sig bekräftade och få tillgång till vissa känslor som man annars inte tillåts att leva ut.«

Om Sverige idag står det på baksidan av boken som utgavs hösten 2015. Samma meningar känns igen i pjäsen, men framför allt är det överlevnadsstrategierna och samtalen mellan vännerna som får ta plats.

— Det jag har jobbat kring är hur vi som svarta kvinnor behandlas som ett kollektiv, och förväntas reagera som ett kollektiv också och på så sätt hålla med i varandras analyser, tycka samma sak, och bli lika arga eller ledsna. När vi ju egentligen är lika mycket individer som alla andra, men delar den här identitetskombinationen, säger Fanna Ndow Norrby till Ottar.

Nora Adin Fares är frilansskribent

Fanna Ndow Norrby är programledare, skribent och har bl a podden Raseriet ihop med Amie Bramme Sey.

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell