»Svårt att hitta säkra platser att föda på«
Var ska de tiotusentals gravida i Gaza föda under ständiga bombningar? Ottar har pratat med Ammal Awadallah, direktör på Palestinian Family Planning and Protection Association, PFPPA.
När vi når Ammal Awadallah befinner hon sig på organisationens huvudkontor i Jerusalem. Deras enda mottagning i Gaza förstördes i ett luftangrepp den 8 oktober. Missilen träffade en byggnad framför centret och lokalerna förstördes av tryckvågen.
− Lyckligtvis var ingen där då, men tre av våra medarbetare är fortfarande kvar i Gaza, säger hon.
»Det inte säkert att man kan få rätt hjälp på sjukhusen eftersom situationen är desperat«
PFPPA är – precis som RFSU – medlem i paraplyorganisationen International Planned Parenthood Federation (IPPF), som har slagit larm om den akuta situationen för gravida i Gaza.
De har särskilt uttryckt oro för de 19 000 gravida som finns bland de omkring 1,1 miljoner människor som omfattas av den israeliska uppmaningen att evakuera från norra Gaza.
Enligt Ammal Awadallah är läget akut för alla de omkring 55 000 kvinnor som just nu är gravida i Gaza.
− Det är svårt att sätta ord på den situation de befinner sig i. För tre veckor sedan såg de fram emot att få barn. Det skulle bli den lyckligaste dagen i livet. Nu vet de inte ens om de kommer kunna ta sig till en vårdinrättning. Det är svårt att hitta säkra platser att föda på. Dessutom finns det ingen elektricitet och det saknas medicinsk utrustning och rent vatten.
Hon berättar att situationen i Gaza var svår redan tidigare.
− På grund av den israeliska ockupationen rådde ständig brist. Det saknades mediciner och preventivmedel, men nu är läget katastrofalt, säger hon.
»Gravida i Gaza är livrädda för att få komplikationer före, under eller efter förlossningen, eftersom tillgången till sjukvård är så begränsad.«
Samtidigt som bombningarna gör det svårt att ta sig till sjukhus ökar risken för graviditetskomplikationer på grund av stressen det innebär att leva under krig.
Ammal Awadallah berättar att gravida i Gaza är livrädda för att få komplikationer före, under eller efter förlossningen, eftersom tillgången till sjukvård är så begränsad.
Hon tillägger att även om man lyckas ta sig till ett sjukhus för att föda är det inte säkert att man kan få rätt hjälp eftersom situationen vid sjukhusen är desperat.
− Det är fullt av skadade samtidigt som många människor har sökt skydd där. Det är väldigt pressat. Om du ska föda får du i princip inte komma in förrän du är fullt öppen och när barnet är fött måste du snabbt lämna plats åt nästa patient. Det vi pratar om här handlar om de här kvinnornas rätt till liv, till värdighet, till integritet.
Vid sitt lokala center i Gaza brukade PFPPA erbjuda rådgivning kring bland annat graviditetsfrågor och preventivmedel. Där fanns även ett utrymme för unga, lite som en fritidsgård. Även om det inte går att jobba som vanligt gör medarbetarna som är kvar i Gaza vad de kan, berättar Ammal Awadallah.
− Tillgången till internet och telefonnät svajar men när det går ger de rådgivning på telefon. En av våra medarbetare har tagit skydd på ett sjukhus och hon försöker hjälpa människor där.
Charlie Olofsson är frilansjournalist.