Strid in i det sista om Texas abortlag
Imorgon tisdag träder en omstridd ny lag i kraft i Texas – och delstatens kvinnor får svårare att göra abort. Men lagen kan komma att stoppas redan under måndagen.
De senaste åren har amerikanska delstater skrivit allt fler lagar som försvårar kvinnors möjlighet att göra abort. Det kan handla om att tvingas höra fostrets hjärtljud, onödigt många läkarbesök eller – om patienten är omyndig – krav på föräldrarnas godkännande. Det har kallats »ett krig mot kvinnor« och drabbar särskilt de ekonomiskt utsatta. En ny lag väntas träda i kraft imorgon tisdag och färsämra villkoren för kvinnor kraftigt, om inte en federal domstol bedömer att lagen strider mot USA:s konstitution.
En inskränkning som av många uppfattas som särskilt allvarlig handlar om att stänga ner själva abortklinikerna. Detta är Texas nu på väg att göra. Inte genom ett tydligt förbud utan med hjälp av snåriga paragrafer – vars detaljer kan få förödande konsekvenser. Sommarens elva timmar långa »filibuster«, som gjorde senatorn Wendy David till en världsvid celebritet, lyckades bara skjuta upp den kontroversiella lagen som istället antogs några veckor senare.
Lagen säger att från och med tisdag den 29 oktober är abort förbjudet efter vecka 20, om inte moderns liv är i fara. Läkarna måste också få formella tillstånd från närliggande sjukhus och träffa patienten upprepade gånger innan ett ingrepp. Nästa steg tas i september 2014 då klinikerna tvingas möta utrustnings- och personalkrav som annars bara ställs på avancerade sjukhus.
Men – om lagen är spretigt skriven så är den beräknade följden glasklar: 37 av 42 abortkliniker i den vidsträckta delstaten med 19 miljoner invånare kommer att stängas, och flera redan imorgon.
Guvernören Rick Perry skrev under lagen och tackade aktivisterna mot abort som »outtröttligt försvarat våra minsta och mest sårbara framtida Texas-bor«.
Många förespråkare menar att lagen höjer klinikernas standard, men den har drivits fram av större värdefrågor. Guvernören Rick Perry skrev under lagen och tackade aktivisterna mot abort som »outtröttligt försvarat våra minsta och mest sårbara framtida Texas-bor«.
Samtidigt krymper utrymmet för de kvinnor som lever i delstaten. Allra mest för dem i de södra gränstrakterna och det dammiga väst, långt ifrån de få storstadsklinikerna.
Möjligheten att göra abort i USA är redan en klassfråga. I mitten av 1970-talet antogs The Hyde amendment, en lag som förbjuder federala medel till aborter. I Texas kostar en abort mellan 3 000 och 20 000 kronor, beroende på hur sent den utförs. Klyftan mellan rika och fattiga kvinnor anses nu vidgas än mer då stängda kliniker och upprepade läkarbesök kräver långa resor och övernattningar. Många frågar sig hur mycket av ett fritt val – även detta en central del i Texas självbild – som återstår.
Amerikanska kvinnor har en grundlagsskyddad rätt till abort som nu kränkts, menar flera organisationer, bland andra Center for Reproductive Rights och Planned Parenthood. En stämningsansökan mot lagförslaget lämnades in för några veckor sedan och huruvida det blir ytterligare en rättsprocess meddelas alltså under måndagen efter att den federala domstolen kommit med sitt utlåtande om lagen strider mot USA:s konstitution eller ej.
– Det här är bara det senaste i raden av många slag i vad som kommer att bli en lång kamp för rätten till hälsa –Texas kvinnor förtjänar bättre, sade Cecile Richards, ordförande för Planned Parenthood, i ett uttalande.
Text Matilda Gustavsson
Foto Julia Lindemalm
Läs mer
”Det är en svår dag” (28 oktober 2013)
”Kriget mot abortklinikerna” ur Ottars USA-nummer 2012
Inför #2 2012 gjorde Ottar en reportageresa till USA, med fokus på abort, hbtq-rättigheter och sexualupplysning. Läs utdrag och artiklar här och beställ hela numret här!