Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Kroppen

Strömquist skapar historiebok

Kunskapens Frukt.
Liv Strömquist. Galago 2014.

Det är svårt att tänka sig en tid före Liv Strömquist. Hon känns nästan som en institution, en självklar referens till alla feministiska, kanske alla politiska, seriealbum som ges ut i Sverige nuförtiden. Även hennes egna. Så när jag läst den rykande färska Kunskapens frukt ett par gånger måste jag gå tillbaka till hennes debut Hundra procent fett (2005), tänka över historien. Kanske hänger det ihop med hennes egen fokusering på just historieskrivning, efter nio år har hon nästan lämnat den samtida situationskomiken och Kunskapens frukt är mer än någon av hennes tidigare böcker bevis på det.

Albumet består av ett antal serier på teman som rör det »som man brukar kalla det kvinnliga könsorganet« — från mens, via klitoris, till orgasm. Varje del har ett klargörande uppdrag, researchen är framträdande. Strömquist har läst historieböckerna och skapat sin egen historiebok, lika delar kurslitteratur som underhållning. De som lyssnade på det numera berömda sommarpratet om mens får en koncentrerad återblick, den mörka resan in i det binära tvåkönssystemet avslöjas, häxprocessens relation till klitoris likaså och den som tror att den vet vad en vagina är får en uppläxning.

Strömquists signifikanta humor och avväpnande teckningar och collage håller föreläsningen någorlunda långt från tristessens kärr, men till skillnad från tidigare är gestaltningen minimal. Naturligtvis är hon medveten om detta, i första serien återkommer till och med ett slags studieförbundskonferencier, som om Strömquist leker med sin egen tendens till folkbildande tilltal.

Ibland blir jag oroad att min läsning pågår i något slags homosocial åkattraktion där ett skämt om en manlig gynekolog står bredvid ett om Playboy och skrattet aldrig når utanför grindarna. Men det hindrar mig inte från att återigen vilja kopiera in varannan ruta i en historiebok och sätta i händerna på alla som fortfarande tror att slaget vid Alamo var viktigare än slaget vid Stonewall.

Alice Kassius Eggers

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.