Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

»Det stora molnet är Tidöavtalet«

Maria Källner och Arsham Parsi

Hej aktivist! I varje nummer av Ottar möter vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Maria Källner som är ordförande för Rainbow Refugees Sweden, och Arsham Parsi som är vd för organisationen IRQR som stödjer hbtqi-personer på flykt från Iran.

»De behöver hjälp här och nu.«

Arsham Parsi

1. Vad kämpar du för?

Arsham Parsi är människorättsaktivist från Iran och vd för organisationen IRQR, International Railroad for Queer Refugees, som erbjuder husrum, stöd och rådgivning för hbtqi-personer på flykt från Iran.

– Jag kämpar för jämlikhet och ökade rättigheter för queera iranier. Mitt fokus ligger på att hjälpa dem som riskerar förföljelse på grund av sin läggning eller könsidentitet och som därför måste söka asyl. Vi kan inte be dessa människor vänta på att samhället eller lagstiftningar förändras, de behöver hjälp här och nu.

2. Hur går det, och vad är er största utmaning?

– Först och främst är det en utmaning att jag själv lever i exil i Kanada medan många av dem som flyr från Iran hamnar i Turkiet. Därför följer jag allt som sker i dessa tre länder väldigt noga. Den största utmaningen är att hantera personer inom den iranska diasporan som allierat sig med regimen, som försöker skapa problem för rörelsen och tvingar oss aktivister att lägga viktig tid på andra saker som att hantera rättsliga processer och ryktesspridning.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Vi har tagit ett stort steg i vårt arbete för att kunna stötta flyktingar ekonomiskt och hjälpa dem att ta sig till Kanada. Under de senaste tre åren har vi kunnat sponsra över 150 personer och räddat deras liv, vilket vi hoppas kunna fortsätta göra. Framtiden är svår att förutsäga. Varje dag som går är bättre än dagen innan, och det ger oss hopp om en ljusare framtid.


»Stora molnet på vår himmel är Tidöavtalet.«

Maria Källner
Maria Källner är ordförande för Rainbow Refugees Sweden, en ideell organisation som grundades 2021 som arbetar för att skapa nätverk och stärka rättigheterna för asylsökande hbtqi-personer och hbtqi-flyktingar.

1. Vad kämpar ni för?

– För asylsökande hbtqi-personers rättigheter i Sverige. Vårt syfte är att stötta och bygga nätverk, tillsammans. Vi vill skapa trygga sammanhang för de som tvingats fly sina hemländer på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

2. Vad är er största utmaning?

– Hittills har det gått bra, vi har aktiviteter flera gånger i veckan trots att vi saknar ekonomiska resurser. Det stora molnet på vår himmel är givetvis förslagen kring bland annat migration som kommer från regeringen i och med Tidöavtalet.

– Förslaget att öka beviskraven för asyl är också oerhört oroande. Det är redan väldigt svårt att »bevisa« att man är homo, bi, eller trans. Kommer det att bli ännu svårare nu?

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Tidöavtalet, Tidöavtalet och Tidöavtalet. Bland annat förslaget om att tvinga in alla i »transitcenter«. För asylsökande queers är det helt avgörande för deras välmående att de har möjlighet att träffa andra hbtqi-personer. Innebär detta att Migrationsverket kommer att blanda heterosexuella och hbtqi-asylsökande på ett och samma boende, långt bort från allt vad queercommunities heter? Det vore en fullständig katastrof för de asylsökande queers som flytt för sina liv. Vi kan bara hoppas att det inte blir så illa som vi befarar.


Text Hanna Böhm

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.