Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Starkt om systerskap och motstånd

FILM: Mustang ( 2016 ).
Regi: Deniz Gamze Ergüven.

På ett toppmöte i november 2014 med temat »rättvisa för kvinnor« sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att enligt islam är kvinnans främsta uppgift att vara moder. Men att feminister inte kan förstå det, eftersom de inte accepterar konceptet moderskap. Erdogan menar att jämställdhet strider mot naturen.

Detta, och påståenden som att kvinnor ska vara kyska, veta sina gränser, inte skratta offentligt eller vara provokativa är de »lagar« som de fem föräldralösa systrarna som har huvudrollen i filmen Mustang tvingas leva under.

»Folk i byn pratar om flickornas oanständiga beteende på stranden, säger mormodern som har uppfostrat dem.«

Öppningsscenen: En skolavslutning i en kuststad vid Svarta havet. Sommarlovet börjar med skratt och lek med pojkar vid havet. Solen skiner, vattnet glittrar och friheten väntar runt hörnet.

Men allt förändras på ett ögonblick. Folk i byn pratar om flickornas oanständiga beteende på stranden, säger mormodern som har uppfostrat dem. Av grannfrun får hon höra att det inte är så konstigt när hon har gett dem fria tyglar. Morbrodern tvingar två av de äldre systrarna att göra en oskuldsrapport samtidigt som han på natten våldför sig på dem.

Dörrarna till huset låses och allt som kan »fresta« flickorna plockas bort. Kläder, böcker, smink, telefon och tv. Jeansshorts och linnen byts ut mot »formlösa skitfärgade kläder«.

Trots att de knappt lämnat barndomen förbereds de inför sina kommande roller som hustrur. Kvinnor kommer till huset och lär de uttråkade systrarna att laga mat och städa. På torget visas de upp för männen.

»Filmen visar också hur viktigt systerskap kan stärka kvinnor till att våga göra motstånd.«

Men de gör motstånd in i det sista. Smyger ut i natten med pojkar och går på fotboll. Särskilt den yngsta systern, Lale, vägrar anpassa sig. Hon förstår att om hon inte gör något åt sin situation slutar hon som uppassare i händerna på sin framtida man.

Mustang är sorglig och stark på samma gång. Och framförallt viktig, eftersom den så tydligt illustrerar hur situationen ser ut för många flickor och kvinnor världen över som lever med hedersnormer, till exempel i Turkiet. Men filmen visar också hur viktigt systerskap kan stärka kvinnor till att våga göra motstånd.

I Turkiet kritiseras Erdogans patriarkala och socialkonservativa politik från feministiskt håll, och rapporter visar att flera kvinnomord i landet på senare tid har varit kopplade till hedersmotiv.

Den prisbelönta turkiska regissören Deniz Gamze Ergüven kritiserades hårt för filmen i hemlandet. När hon fick franskt medborgarskap valdes Mustang ut att representera Frankrike för en Oscar för Bästa utländska film 2016 ( som dock tilldelades ungerska Sauls son) .

Filmen har svensk premiär som öppningsfilm på Stockholms feministiska filmfestival den 3 mars 2016.

Soledad Cartagena är frilansskribent.

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell