Spanska socialister vill ta bort queer från hbtqi
Traditionella feminister inom det spanska regeringspartiet menar att queera perspektiv hotar kvinnors rättigheter. På partikongressen fick de gehör för sitt förslag.
– De behöver inte vara rädda för det som är annorlunda, säger Isaac Toapanta, som identifierar sig som queer.
Premiärminister Pedro Sánchez parti vill alltså ta fram en lag om att myndigheter ska använda LGTBIQ+, spanskans motsvarighet till svenskans hbtqi, utan Q+ på slutet. Q står för queer, och används av personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet.
Miquel A. Fernández García är chef för organisationen Pedro Zerolo som arbetar med hbtqi-rättigheter.
– Det är helt absurt att ett socialistiskt parti tar ett steg bakåt i kampen för mänskliga rättigheter. Båda queera synsätt och transrättigheter ifrågasätts på flera håll just nu och det är dessutom en trend internationellt.
Kongressen gav också grönt ljus till en motion om att transpersoner ska förbjudas från att delta i damidrott. Båda besluten väckte protester och har kritiserats internt i partiet.
– Det här kan skapa en motreaktion med nya diskussioner om vad queer kan betyda. Tvärtemot vad PSOE vill, säger Miquel A. Fernández García.
För Isaac Toapanta, en 28-åring som bor i Málaga i södra Spanien, är queer en identitet.
– Jag känner mig varken som kvinna eller man, varken gay eller trans. Men ordet queer kan jag spegla mig i.
Spelar det någon roll om Q:et finns med i förkortningen?
– Det man sätter namn på, det syns. Det är jätteviktigt att vi som inte känner oss typiskt maskulina eller feminina också har en plats.
Hen tycker att PSOE ägnar sig åt hyckleri när de kallar sig för ett socialistiskt parti.
– De behöver inte vara rädda för det som är annorlunda. Om de vill stå upp för minoriteter behöver de också stå upp för oss som bryter mot normen. Q:et kan vara komplext och svårt att förstå ibland men vi måste också få känna oss sedda och accepterade.
»Det handlar om empati, att låta människor skapa sig ett utrymme där de känner sig bekväma«
Isaac Toapanta växte upp i Ecuador och har i sitt sökande efter en identitet brottats med både homofobi och rasism.
– Det handlar om empati, att låta människor skapa sig ett utrymme där de känner sig bekväma. För mig har det varit en lång och personlig process att hitta min queera identitet. Jag kräver bara att den respekteras.
Ottar har sökt PSOE utan att få svar. I motionen motiverade man förslaget med att begreppet queer har »en kvinnofientlig, ultraliberal och antifeministisk innebörd«.
Jämställdhetsministern Ana Redondo (PSOE) har sagt att queerfrågan är en öppen debatt och att hon förstår att det finns både för- och motargument. »Vi kommer inte ta ett enda steg bakåt när det gäller rättigheter«, sade Ana Redondo till spanska medier i december.
Bara en tredjedel av ombuden på kongressen i Sevilla röstade i frågan, enligt tidningen El Diario. Därför räckte det att 218 av de 1 101 ombuden stöttade förslaget.
Delar av oppositionen kritiserade direkt PSOE:s beslut. I ett inlägg på X skrev vänsterkoalitionen Sumar: »Ingen får lämnas utanför i kampen för rättigheter. Högerextremism bekämpas inte med högerextrema idéer«.
Först vill politikerna ta bort Q:et ur förkortningen. Och sedan? Kommer våra mötesplatser försvinna också?
Så hur ser den queera framtiden ut i Spanien? Miquel A. Fernández García på hbtqi-organisationen Pedro Zerolo:
– PSOE:s beslut har redan skapat mer debatt och uppmärksamhet. Q:et kommer inte att försvinna. Q:et kommer att få ny kraft av det här.
Isaac Toapanta är däremot rädd att PSOE:s beslut bara är början på en negativ utveckling.
– Först vill politikerna ta bort Q:et ur förkortningen. Och sedan? Kommer våra mötesplatser försvinna också? Kommer folk börja titta konstigt på oss queera? Skratta åt oss? Risken är att det här sänder helt fel signaler.
Theodor Bondestam är frilansjournalist.