Spanien vill förbjuda 18 000 homo-äktenskap
Spanien var ett av de första länderna i världen att tillåta samkönade äktenskap 2005. Nu hotas med förbud igen. Ottar träffar Benigno Blanco, ultrakonservativ politiker som fått luft under vingarna efter att de Partido Popular vann valet i november.
Benigno Blanco kommer in i Foro de la Familias (ung. Familjeforum) lokaler i norra Madrid. Han stäcker fram näven, med en prydlig vigselring på. Handslaget är fast och utdraget. Han är den ultrakonservativa organisationens ordförande, och han vädrar vårluft.
– Jag har stora förhoppningar på att den nya regeringen ska återkalla den här lagen, säger han.
Lagen Benigno Blanco pratar om är lagen som tillåter samkönade äktenskap i Spanien, och som var ett av den förra presidenten, socialisten José Louis Zapateros stoltaste ögonblick.
Men ett Spanien i djup ekonomisk kris valde att byta regering november 2011. Folket vände Socialdemokraterna ryggen till förmån för de konservativa Partido Popular och partiledaren Mariano Rajoy. Ett av hans vallöften var att återigen göra det olagligt för homosexuella par att gifta sig. Benigno Blanco har alltså god anledning till att känna optimism.
– Ordet »äktenskap« har vandaliserats på grund av att homosexuella inkluderats i det. Att späda ut äktenskapet till något såhär vagt är direkt skadligt, säger Benigno Blanco.
»Hotet är reellt. De vill ta bort lagen och de vill ta bort våra rättigheter.« Antonio Povedo
Hbt-organisationer kämpar mot katolska kyrkan
I hjärtat av Madrids gaydistrikt Chueca sitter Antonio Poveda (bilden) med spända axlar i sin kontorsstol. Han är hbtq-organisationen FELGTB:s (Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales) ordförande och han delar inte Benigno Blancos hoppfullhet.
– Hotet är reellt. De vill ta bort lagen och de vill ta bort våra rättigheter.
Antonio Poveda var en av de första att gifta sig under den nya lagen, han kan inte sluta le när han berättar om det. De träffades redan i tonåren men gled isär. Antonio Poveda var anarkist och pojkvännen Miguel var socialist. Först efter studenten lyckades de överkomma sina politiska meningsskiljaktigheter. Sedan dess har de kämpat tillsammans för homosexuellas rättigheter.
– När våra vänner började dö i aids fick inte deras partners besöka dem på sjukhuset. Då bestämde jag mig för att kämpa för vår rätt till äktenskap. Att bli fullvärdiga medborgare, berättar han.
Lagen stöddes av över 60 procent av spanjorerna och blev Antonios och andra hbt-kämpars stora seger. Men i det katolska Spanien var det många som såg framgången som ett nederlag.
– Siffrorna stämmer inte. Statistikbyrån manipulerar frågorna så att svaren passar politikerna, säger konservative Benigno Blanco.
Därför lämnade hans organisation in en namninsamling med en och en halv miljon namnunderskrifter mot lagen. På Foro de la Familias kontor visar han tidningsklipp från massdemonstrationen som protesterade mot lagen. På en av bilderna håller en pojke upp en banderoll med texten »Min familj är viktig«.
– Jag är familjefader, och ser hur familjen som institution skadas av sådana här initiativ, säger Benigno Blanco (bilden).
»Foro de la familia motsätter sig abort och homosexuellas rätt att adoptera, organisationen motsätter sig allt de anser hotar familjen.«
Han ser en kris sprida sig över Spanien, och hela Europa. Inte finanskrisen som gjort över 20 procent av spanjorerna arbetslösa. Benigno Blanco pratar om »familjekrisen«.
– Allt färre gifter sig, allt fler skiljer sig. Färre barn föds. Framförallt unga ser inte längre vitsen med äktenskap.
Exakt hur samkönade par har urholkat den spanska familjen är svårt att förstå. Benigno Blanco understryker hela tiden att han inte är emot att homosexuella ska få leva ihop. Kalla det bara inte äktenskap.
– De flesta homosexuella stödjer vår sak. De respekterar äktenskapet mellan man och kvinna som en institution. Det de vill ha är lika rättigheter, det har jag inget emot.
Fast det där med lika rättigheter är så klart en bedömningsfråga. Foro de la Familia motsätter sig inte bara användandet av ordet »äktenskap«. När vi går därifrån får vi små pins att sätta på kavajslaget. De föreställer fötterna på ett tio veckor gammalt foster. Abort och homosexuellas rätt att adoptera, organisationen motsätter sig allt de anser hotar familjen.
– Vi kommer att vinna. Om jag dör utan att ha lyckats kommer någon annan att ta vid.
Vill ogiltigförklara 18 000 äktenskap
Kanske får han rätt. Sex år har gått sedan konstitutionsdomstolen fick i uppdrag att utvärdera lagen om homoäktenskap och hittills håller de tyst. Samtidigt förbereder Benigno Blanco och hans allierade i Partido Popular ett eget lagförslag. De vill särskilja äktenskapet mellan man och kvinna från andra förhållanden. Samtidigt skulle förslaget – om det går igenom – ogiltigförklara Antonio Poveda och Miguel Angels äktenskap, tillsammans med 18 000 andras.
– De får fortfarande ha kvar sina rättigheter. Det här är bara en teknikalitet. Jurister hanterar sådant hela tiden, säger Blanco.
Text och bild Anton Assarsson och Mikael Delin