Som man chattar får man ligga?
Hur viktigt är meningsbyggnad för att få dejta? Väljer vi den som skriver roligast, svarar snabbast eller är språket egentligen obetydligt? Ottar pratar med experter om chattandets betydelse i dejtingvärlden.
— Textmeddelanden har blivit kärlekens lingua franca. Det är det primära sättet vi kommunicerar i början av ett förhållande och även när ett förhållande utvecklas, säger psykologen Mimi Winsberg som har skrivit boken Speaking in Thumbs – A psychiatrist decodes your relationship texts so you don’t have to om begreppet textuell kompatibilitet, hur pass kompatibla olika personer är när det kommer till skriven kommunikation. En vanlig tendens som Mimi Winsberg ser är att blanda ihop kemi med kompatibilitet i början av en relation, vilket framförallt är lätt hänt över chatt.
– Kemi är känslan av lätthet när du pratar med någon, att man känner att man klickar och har lätt att prata med varandra. Det kan också vara en fysisk attraktion. Men
bara för att vi har kemi så har vi inte samma värderingar eller är kompatibla på lång sikt.
Kemi när det kommer till språk handlar om de små orden som används: artiklar, prepositioner och meningsbyggnad. Medan kompatibilitet handlar om andra saker, som hur våra behov ser ut och vilka värderingar vi har. Detta är ofta kopplat till det som kallas för anknytningsstilar. En person med en ängslig anknytningsstil kan bli väldigt stressad över när det tar lång tid för en annan att svara på ett meddelande, något som i sin tur kan vara stressande för någon med en säker eller undvikande anknytningsstil som behöver mer egen tid.
– De är alltså inte så kompatibla och kompatibilitet tar längre tid att räkna ut än kemi. Om du är en person som gillar att få svar direkt och den andra tar tre timmar eller tre dagar på sig att svara dig, då är det förmodligen inte bra textkompatibilitet.
»Män som träffas på appar likt Grindr har ett mer direkt språk, oftast inriktat på sex, medan olikkönade par har mer kringelikrokar att ta sig igenom.«
Något annat som Mimi ser som en tydlig tendens är vad hon kallar för »instamicy«, en sammanslagning av orden instant och intimacy.
– Textandet kan ge en känsla av mer intimitet i förhållandet än vad som verkligen finns. Det kan vara en mycket nära form av kommunikation, som möjliggör projektion eftersom du inte riktigt ser personens ansiktsuttryck eller hör deras ton. Så du kan föreställa dig att de känner saker som de faktiskt inte känner.
Det går, enligt de studier som Mimi Winsberg tagit del av, att se vissa könsskillnader i skriven kommunikation. I sin bok fokuserar hon på heterosexuella par och deras parbildningsritualer. Män som har sex med män och träffas på appar som Grindr har enligt Mimi Winsberg ett mer direkt språk, oftast inriktat på sex, medan olikkönade par har mer kringelikrokar att ta sig igenom.
– Jag ville ha med mer exempel på textning mellan samkönade par i boken och bad mina vänner om exempel. Alla hade endast exempel på väldigt direkt och sexfokuserad kommunikation, men jag lyckades få med en konversation mellan två män som dejtat ett längre tag också.
»Män är mindre benägna att betona kommunikation än kvinnor.«
Män som grupp är generellt sett mer fokuserade på bilder och det visuella medan kvinnor som grupp fokuserar mer på språket, visar forskningen. Detta menar Mimi Winsberg påverkar hur män och kvinnor agerar. Om män gör grammatiska fel eller inte använder skiljetecken, är kvinnor till exempel generellt mer snabba att avfärda mannen som inte intelligent nog. När det blir mycket textmeddelanden fram och tillbaka så upplever kvinnor att det går bra, medan män upplever det som ett tecken på att något är fel i relationen när de behöver prata så mycket.
– De tänker »Hon måste vara upprörd, om vi måste prata så här mycket«. Män är mindre benägna att betona kommunikation än kvinnor. Det är därför män inte gillar långa textmeddelanden, säger Mimi Winsberg.
Relationsexperten Kalle Norwald, psykoterapeut och sexolog känd från SVT:s Gift vid första ögonkastet, reagerar på hur kommunikation ofta ses som något som ska komma naturligt, när det i själva verket är en social färdighet man lär sig i relation till andra.
– Om vi tillåter oss att generalisera så får gruppen tjejer ofta högre krav på sig att kommunicera än gruppen killar, de tränas i färdigheterna från början.
Kalle berättar att han i sin terapi ofta stöter på män och kvinnor som inte känner sig bekväma med hur de förväntas agera i en dejtingsituation, vilket gör att kommunikation kan bli svårare.
– Jag träffar både män och kvinnor som känner sig obekväma i de könsroller som tillskrivits dem. Och även män som har sex med män som känner sig obekväma med det där snabba direkta utan som mer vill ha något mer långsamt. Just tempot verkar vara något som påverkar på olika sätt.
Kalle Norwald påpekar att vi alla hanterar känslor på olika sätt. Hur vi gör för att undvika saker som känns obehagliga eller svåra varierar. Som utbildad inom affektteori (att det finns ett antal grundkänslor och dessa påverkar oss på olika sätt) så fokuserar han på vad man gör med känslan i kroppen och hur känslor kan få människor att agera irrationellt. Han tar ett exempel:
– Säg att vi skulle dejta och du skulle skicka något till mig. Jag läser det, men svarar inte. Jag kanske är hyperintresserad och nyfiken på dig, men samtidigt lite rädd. Det är två parallella processer som sker samtidigt. Detta kan då leda till att den som tar emot meddelandet lägger ifrån sig telefonen för att skapa en distans, vilket kan ge ångest för den partner som skickat. Å andra sidan kan den snabba takten som den ena behöver vara stressande för den andra.
– Det bästa är nog att vara öppen med sina behov och försöka prata med varandra och se om det är värt att hantera det och mötas, eller om man helt enkelt inte är kompatibla, säger Kalle Norwald.
ENKÄT: HUR TÄNKER DU KRING TEXTANDE OCH DEJTING?
Text Emil Åkerö
Illustration Albin Granberg