Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Solosex – hur funkar det?

Lektion 1: Baskunskap

Vad innebär det att onanera?
De flesta som en gång har gett sig ut på en upptäcktsresa med den egna kroppen vet att beröringen kan skänka upplevelser av lust och behagliga känslor. När en person ägnar sig åt beröring av sig själv, inte minst för att uppnå orgasm, talar man om att man onanerar. Onanin är ofta det första sättet att närma sig den egna sexualiteten. För några är den det enda sättet att njuta av sin sexualitet under vissa faser, eller under hela livet.

Lektion 2: Historia

Varifrån kommer ordet onani?
Ordet har sitt ursprung i Bibeln, där Onan ombads att gifta sig med sin döde brors hustru för att skaffa avkomma åt honom. Men han lät sperman hamna på jorden i stället för i kvinnan för att inte ge barn åt den döde brodern. Onani är alltså en benämning på avbrutet samlag. Betydelsen ”att stimulera sig själv sexuellt” introducerades i början av 1700-talet av Bekker, engelsk läkare och teolog. Han varnade för onanins påstådda faror. Idag vet vi att onani är ett ofarligt beteende, men myter lever kvar. I en del samhällen betraktas onani fortfarande som skadlig eller skamlig.

Lektion 3: Fysiologi

Vad händer i kroppen?
Den sexuella upphetsningen börjar när man tar emot intryck som sinnena förmedlar. I hjärnan bearbetas och tolkas sedan fantasier och tankar, liksom de bilder, ljud, beröringar, dofter och smaker som hjälper till att skapa dem. Hjärnan sänder ut impulser till olika kroppsdelar, varpå kroppsdelarna reagerar, till exempel genom lubrikation och erektion. Vid onani frigörs en rad substanser i hjärnan som till exempel påverkar förmågan att minnas och kan verka smärtlindrande. Några substanser bidrar till att människor mår bättre
och känner sig gladare. När det gäller kroppens sexuella gensvar och förmåga att njuta så finns inga skillnader mellan kvinnor och män.

Lektion 4: Normalt

Vad är det vanligaste sättet att onanera på?
Människor använder ofta sina händer och fingrar vid onani. De är enkla att styra, man kommer åt i princip hela kroppen, och de kan hålla i föremål man stimulerar sig med. Att stimulera ollonet på klitoris och penis är förmodligen vanligaste sättet att onanera på. En del tycker om att göra på samma sätt varje gång de onanerar, medan andra växlar mellan några olika favoriter eller gör på olika sätt från gång till gång. Man kan massera, knåda, gnugga, trycka, dutta, rulla, daska eller krama könets olika delar. En lätt smekning med flera fingrar kan kännas rätt i en stund, medan en snabbare och intensivare beröring kan ge mer njutning en annan gång.

Lektion 5: Hjälpmedel

Vilka sexleksaker kan man använda?
Många använder massagestavar, dildor och andra sexleksaker. De kan föras in i slidan eller analöppningen eller stimulera klitoris, ollon eller andra områden. Föremål i hemmet som eltandborsten, kuddar eller andra lätthanterliga saker av tyg, plast eller metall, med mjuka linjer och utan kanter, kan fungera som onanileksaker. Men man ska inte föra in vassa föremål eller sådant som kan fastna i slidan eller anus, det kan orsaka skador. Ibland kan man tycka att det är skönt – eller skönare – att smeka klitoris eller penis genom trosorna eller kalsongerna. Många tycker om att onanera i duschen eller badet.

I vår ger RFSU ut ”Onanipraktika”.

Kärt barn har många namn:

Scrolla, rulla kotte, handjaga, skinnhiss, handtralla, runka, hedra juvelen, masturbera, onna, trumpeta, gnugga geniknölen, mono-sex, spela fickpingis, reta påven, spela skinnflöjt, taja, pulla, dra en Tarzan, rulla bäret, gnussa, mata bävern, dra en ribba.

Att onanera kan ge en enorm känsla av frihet och ger dig oändliga möjligheter att fantisera kring och påverka din njutning. Alla kan skapa sina egna fantasier och genom dem få utlopp för lust och kåthet.

Onani är i princip aldrig skadligt, men ibland kan en situation uppstå där onanin går före allting annat, så att man till exempel försummar studier eller arbete. Det är ovanligt och det finns hjälp att få, till exempel hos kurator eller terapeut.

Bild: Daniel Fagerström

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2009)

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell