Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Slidkransen – vad är det?

Lektion 1: Baskunskap

Varför är ordet mödomshinna dåligt?
Begreppet mödomshinna har gett upphov till alldeles för många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. Det är en myt som tjänar på att krossas, och i stället behövs kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Lektion 2: Fysiologi

Var sitter slidkransen och hur ser den ut?
Den sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen. Den ser olika ut på varje individ, är av olika storlek, färg och form. Slidkransen består av slemhinneveck som kan vara tätt veckade eller mera glesa. Den kan se ut som blomblad eller rosenblad eller vara nejlikeformad, som en pusselbit eller en halvmåne. I de allra flesta fall är den elastisk ungefär som en resår. Det kan hända, fast mycket sällan, att slidkransens slemhinneveck täcker hela slidmynningen. Då kan man behöva hjälp av en gynekolog att öppna slidkransen så att mensblodet kan rinna ut och för att man ska kunna föra in exempelvis en tampong eller ha penetrerande sex.

Lektion 3: Första gången

Gör det ont ”första gången”, och blöder det?
Känslan som uppstår när man börjar med att använda tampong eller ha penetrerande sex är individuell. Vissa tjejer känner ingen smärta alls, medan andra, som har en tjockare slidkrans, har beskrivit det som en svidande smärta. De allra flesta blöder inte. Oavsett hur slidkransen ser ut, så är det färre än hälften av alla tjejer som blöder när de penetrerar slidan första gången. Om man inte varit sexuellt upphetsad utan spänd, nervös och för torr, kan det uppstå små sprickor i slidkransen som kan blöda. För att en kvinna ska kunna njuta av vaginalsex så krävs det att hon är upphetsad och lubricerar (blir våt). Om hon är spänd och har svårt att slappna av kan det göra mer ont. Då spelar det ingen roll om det är första, andra eller tionde gången.

Lektion 4: Oskuldsmyten

Vad menas med att vara oskuld?
Utifrån myten om att det finns en ”mödomshinna” används uttryck som ”spräcka oskulden” och liknande. Man menar då oftast en tjej som penetrerar sin slida första gången, antingen själv eller genom sex med en partner. Vad som finns är slidkransen, och den kan inte ”spräckas” av vare sig en penis eller något annat föremål som förs in i slidan. Talet om oskuld är förknippat med om man har sexdebuterat, både som tjej och kille. Oskuld är ett otydligt begrepp som bygger på uppfattningar och myter om framför allt kvinnans sexualitet. Dels för att motsatsen till oskuld är att vara ”skyldig” till något. Man är inte skyldig för att man har haft sex och ska inte känna skuld för att man haft det.

Lektion 5: Medicin

Kan man sy ihop slidkransen?
Operationer av slidkransen löser sällan problem, dels för att resultaten är varierande, dels för att de bidrar till att upprätthålla patriarkala strukturer och en fördomsfull syn på kvinnors sexualitet. En del kvinnor lever med krav på sig att de ska ha en intakt ”mödomshinna” när de gift er sig (för att garantera att de inte haft sex med någon annan före giftermålet). Det är ovanligt att operationer utförs, men om de görs fästs ett par stygn på vardera sidan i slidkransen. Stygnen ska ha hunnit ramla loss till giftermålet och inte kunna upptäckas av någon annan. Men, det går alltså inte att sy dit en hinna, att återskapa något som aldrig funnits. Läkare brukar säga att det är som att ”sy i smör”.

Beställ eller ladda ner Slidkranspraktikan från RFSU. Den är gratis.


Det är bara du själv som kan avgöra om du är oskuld eller inte, ingen annan kan göra det åt dig.

Om du försökt att penetrera slidan utan att lyckas kan du genom en gynekologundersökning få veta om slidkransen kan vara ett hinder och måste öppnas.

Bild: Daniel Fagerström

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2009)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.