Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Sexualupplysning för alla

Vad är projektet lättare svenska?

– Det är ett projekt för undervisning i sex och samlevnad för unga och vuxna som flyttat till Sverige och håller på att lära sig svenska. Vi vänder oss framför allt till SFI, svenska för invandrare, och IVIK, introduktionsutbildning för nyanlända gymnasieelever, berättar Agnes.

Arbetet startade sommaren 2010. En viktig del i projektet är att utbilda lärare och ta fram metoder som de kan använda i undervisningen.

– Under projektets första år riktade vi oss till Västra Götaland. Men vi ska nå ut till fler orter. I höst ska vi börja utbilda informatörer från RFSU Gävle och RFSU Stockholm, säger Agnes.

Varför behövs sex- och samlevnad på lätt svenska?

– Många lärare som jag har pratat med känner sig osäkra i att undervisa i detta. De upplever att det inte finns metoder som fungerar i grupper som inte pratar flytande svenska och där det ofta finns stora skillnader vad gäller förkunskaper och referensramar.

– Vårt upplägg är inte helt samma som i vanliga gymnasieklasser. Vi förenklar exempelvis språket och använda mycket bilder. Vi låter deltagarna skriva anonyma frågor innan och efter passet så att vi kan anpassa undervisningen efter just den gruppens intresse och behov, säger Agnes.

Hur funkar det att prata om sex och relationer med vuxna?

– Jättebra! Men vi måste såklart anpassa utbildningen även utöver det språkliga. Kondom är till exempel inte alltid så relevant för dem som har levt länge i en relation eller för heterosexuella par som försöker bli med barn. Men det är viktigt att även prata säkrare sex med dem. Många har också funderingar kring sina barn och hur man kan prata om kropp och sexualitet.

Vilka frågor är vanligast?

Projektet är finansierat med hiv-pengar så vi pratar en hel del om könssjukdomar. Men sen handlar det ju om svensk språkkunskap. Att prata om sex på svenskan är inte självklart för alla SFI-lärare.

– Vi pratar också om sexuella rättigheter, normer kring kön och sexualitet, lust, anatomi, p-medel, abort, ömsesidighet och andra viktiga ämnen.

Vad hoppas ni att uppnå med projektet?

– På sikt vill vi att fler lärare inom IVIK och SFI ska vilja och kunna hålla i bra, sexualpositiv och inkluderande sex- och samlevnadsundervisning. Vi vill också att kompetensen och metoderna ska spridas inom RFSU så att våra skolinformatörer kan gå ut till och hålla i bra undervisning i även dessa grupper.

Text: Hanna Jonsson Löfbom, frilansskribent och tidigare praktikant på Ottar

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.