Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Sexpolis: (Hiv-)positiv gränspolitik

I varje nummer av Ottar delar Ottars redaktörer ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #4 2009.

Piskrapp: (0)mänskliga rättigheter?

Med understöd från högerkristna i USA står Uganda inför världens hårdaste lag mot hbt-personer: för homosexualitet upp till livstids fängelse, är du hiv-positiv också riskerar du dödsstraff och om du vet någon som är hbt-person men inte anmäler denne inom 24 timmar kan det bli upp till tre års fängelse. Svenska medier rapporterar och fördömer, men regeringen säger inget. Varför?!

Orgasm: Varsågod passera gå

De har tvingats smuggla mediciner i schampoflaskor genom tullen och stå som turister i ett land utan möjlighet till vård om de blir sjuka. Men i oktober lyfte Obama det 22 år gamla förbudet för hiv-positiva att resa in i USA som infördes under Reagan-eran. Äntligen.

Huvudvärk: EU:s nya ansikte

Nya EU-presidenten Van Rompuy har beskrivits som en katolsk kristdemokrat som anser att ”frågor om livet och döden är viktigare än politiken”. Han har skrivit böcker om vikten av traditionella värderingar och ofödda barns rättigheter. Som partiordförande i Belgien har han gått med på att genomföra lagar för rätten till abort – vilket han själv har beskrivit som traumatiska år. EU är världens största biståndsgivare, och att bekämpa mödradödlighet är ett mål. Hur tänker Van Rompuy jobba för att få ned antalet aborter? Eller stärka hbt-personers rättigheter? Det återstår att se.

Ottarredaktionen

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2009)

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.