Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Samhällskroppen

”Naturligtvis finns det inte en enda mänsklig aktivitet som inte är beroende av biologin. Vi kan inte lyfta ett finger eller tänka en tanke utan att göra det med, i och igenom vår kropp. Könet sitter i kroppen, men kroppen går inte att särskilja från kulturen” skriver Katrine Kielos på debattsajten Newsmill.

Höstens hetaste feministiska debatt har handlat om kroppen. I allt från Cecilia Gyllenhammars och Jessica Zandéns dramatiska utspel om nödvändigheten av ”riktiga” män och kvinnor till diskussion mellan Nina Björk, Karolina Ramqvist, Katrine Kielos och Per Wirtén om ifall man kan tala om kroppen utan att för den skull vara biologist, så har kroppen, kultur och politik – och hur de hänger samman – dryftats.

Kvinnokroppen är antagligen ett av de mest brännande ämnen som existerar idag. En symbol laddad med makt, men tyvärr oftast inte för den som innehar den. Vilken annan mänsklig företeelse i vår tid ska på samma sätt antingen tuktas, begränsas och stympas, eller befrias, krävas rätt till och bejakas?

Kroppen kan vara med eller mot oss. Den kan fungera utmärkt och matcha hur det känns inuti själen, men den kan också bråka, vara dysfunktionell, ha fel kön, vara sjuk, för tjock eller för smal. Och samtidigt som modet idag accepterar många kroppsliga olikheter och ger oss frihet att skapa vår egen identitet, så har utseendeidealen aldrig varit starkare. Medieforskaren Anja Hirdman säger i senaste Cora att hon noterat hur de flesta heterosexuella killar duckar när den nya granskande kroppsfixerade blicken försöker nå även dem.

Hur ska vi se ut om tjugo år? Är plastikkirurgi mot gravidmagen och hårinplantat för att undvika skallighet mer vardag än undantag? Idealen ändras också i takt med ett allt mer förändrat medielandskap. Var är Ottar om tjugo år? Finns vi kvar? Behövs tidskrifter, när debatterna på nätet förs vidare minuten efter de uppstått och kan vara över på en dag eller två?

Trots hotet om läsandets död så finns fler tidskrifter idag än det någonsin gjort. I december lanseras Samarbetet, ett nytt nätverk som samlar några av Sveriges viktigaste samhällstidskrifter, för att nå ännu fler läsare. Läs mer om Samarbetet här.

Som du säkert ser har Ottar både på papper och på webben genomgått en rejäl makeover, och går in i 2009 med nya fina kläder. Vi vill gärna ha din åsikt! Hör av dig och tyck till om vad du gillar eller ogillar, vad du vill se mer eller mindre av. Trevlig läsning!

Carolina Hemlin och Ylva Bergman
chefredaktörer

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2008)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.