Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Kroppen

Så slår pandemin mot sexuell hälsa och rättigheter

Illustration av coronavirus
Illustration: Daniel Fagerström

Det är nu över ett år sedan världen drabbades av coronapandemin. Vilka sexualpolitiska konsekvenser har följt i dess spår? Ottar kollar statistiken.

Vi är ungefär ett år in i livet med covid-19. Pandemin har gjort de som redan innan var utsatta enligt linjer längs klass, kön och ras till ännu större förlorare. Redan i pandemins början kunde det konstateras att de ekonomiska effekterna av covid-19 slog hårdare mot kvinnor (medan män generellt har ökad risk för dödlig covid-19).

I många länder har åtkomst till både abortvård och preventivmedel försvårats. Där till exempel skolor stängt, har kvinnors belastning ökat och det har även våld i hemmet. I vissa länder har partnervåld ökat med 30 procent – FN kallar det en »skuggpandemi«. I UN Womens rapport beräknas att 47 miljoner kvinnor kommer att hamna i extrem fattigdom på grund av covid-19, att lägga till de 435 miljoner kvinnor som redan befinner sig i den situationen.

Även sexuella beteenden har ändrats under pandemin. Återförsäljare av sexleksaker meddelar raketstora ökningar i omsättning, och det är framförallt försäljningen av leksaker för solosex som ökat.

Illustration: Daniel Fagerström

Pornhub, världens största nätporrsajt, såg en uppgång redan i mars förra året, och när de sedan, för att uppmuntra folk att stanna hemma, släppte sitt premiummaterial fritt, ökade trafiken ännu mer. Det är svårt att dra precisa slutsatser av det även om tendensen tycks vara att onani verkar ha tagit större plats i pandemin. Men för vilka? En undersökning i Mexiko visade till exempel att kvinnors porrkonsumtion minskat ungefär lika mycket som mäns hade ökat.

Det finns även motståndare till sexuella och reproduktiva rättigheter som använt pandemin för sina egna syften. Medlemsorganisationer i olika länder i IPPF (International Planned Parenthood Federation) uppger hur motståndare utnyttjar situationen för att sprida desinformation, hänvisa till traditionella värderingar och öka diskrimineringen av utsatta grupper. Desinformationen har exempelvis handlat om att motståndare sprider budskap i sociala medier om att den som går till etablerade abortkliniker kan smittas.

»Kanske är en värld i gungning ingen vidare bra lusthöjare.«

Huruvida covid-19 leder till ökad eller minskad befolkning i form av nyfödda är ännu inte helt klart. I början av pandemin talades det om en befolkningsexplosion, ledd av att vi tvingats stanna hemma med våra respektive. Detta verkar dock inte ha skett, kanske är en värld i gungning ingen vidare bra lusthöjare.

Istället förutspår vissa, till exempel amerikanska Brookings-institutet, en rejäl minskning av födda barn jämfört med föregående år. Och i ett pressmeddelande från i juni 2020, menar SCB att även svenskars barnafödande minskar vid ekonomisk kris, och att »om barnafödande följer tidigare mönster kan det leda till att det föds färre barn per kvinna de närmaste åren«.

Så vad har pandemin inneburit för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter? Det är svårt att få en komplett bild av pandemins globala dynamik genom de undersökningar som hittills gjorts och den statistik som sammanställts. Pandemin pågår och ändrar hela tiden skepnad.

Tomas Hemstad är frilansjournalist


Läs mer i Ottar om pandemin:

Abortvården hotas av coronapandemin

Försäljningen av sexleksaker ökar under pandemin

Virus har ingen moral

Lite trängsel hade inte varit fel

Coronakrisen ökar kvinnors utsatthet i flyktingläger

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.