Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Så har du säkrare sex!

Illustration av Daniel Fagerström

Lektion 1 BÄTTRE SEX

Vad är säkrare sex? Bra sex innebär omtanke och respekt, både gentemot dig själv och gentemot andra. Säkrare sex kan vara skönare och mer varierat jämfört med »the good old in and out«. Helt enkelt – bättre sex. Flera sexuellt överförbara sjukdomar (STI) överförs lättare om ni har samlag, vaginalt eller analt, jämfört med om ni har oralsex, gnidsex eller smeksex. Kondom skyddar mot könssjukdomar, samt såklart mot oönskad graviditet om ni har vaginalt samlag med kuken i fittan.

Lektion 2 SAMLAGSNORMEN

Varför denna fixering vid in och ut? Samhällets hetero- och patriarkala normer gör att många främst tänker på vaginalt samlag när man talar om att ha sex. Den här fixeringen har många nackdelar. Vaginalt samlag är ju inte den enda och självklara vägen till sexuell njutning, inte ens för kvinnor som har sex med män. Många kvinnor gillar sextekniker som stimulerar klitoris mer direkt. Pressen på män att alltid leverera ett stånd kan vara en annan nackdel. Att njuta av att smeka, gnida, gnugga, suga och slicka har alltsa många fördelar, förutom att man slipper oönskade graviditeter och minskar risken för könssjukdomar.

Lektion 3 FRÅN DEN ENE TILL DEN ANDRE

Hur överförs könssjukdomar? Särskilt oskyddade samlag innebär risk för överföring av STI. Om man har oskyddat sex är risken störst att man får hiv om man får sperma i slidan eller analen. Hiv kan också överföras när man har munsex framför allt om man tar sperma i munnen. Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna, slidsekret, sperma eller blod kommer i kontakt med en slemhinna eller om man gnider könen mot varandra. Ingen har någonsin fått hiv genom att kyssas hur mycket de än har försökt, så det är bara att hångla loss. Hiv överförs inte alls lika lätt som till exempel klamydia och gonorré. Kondylom, herpes, syfilis och flatlöss kan överföras relativt lätt om man gnider könen mot varandra. Däremot är risken att drabbas av klamydia och gonorré mindre vid gnidsex än vid oskyddat samlag och oralsex.

Lektion 4 KLAMYDIA

Hur slippa oroa sig? Klamydia är en vanlig könssjukdom, särskilt bland unga. Klamydia överförs lätt, men är också lätt att behandla med antibiotika. Ofta märks inga symptom, men obehandlad klamydia kan innebära att du kan få svårt att få barn i framtiden. Därför är det viktigt att du testar dig om du haft oskyddat samlag. Klamydia orsakas av en bakterie som främst sätter sig i slidan, urinröret eller i analen. Klamydia sprids framförallt genom samlag, vaginalt eller analt men också via gnidsex. Det kan finnas en mindre risk för överföring via oralsex med någon med kuk, men forskarna känner inte till om klamydia kan överföras via fittslickning.

Lektion 4 SÄKRARE-SEX-PLAN

Hur vill du ha det nästa gång? Hur kan du ta kommandot över ditt sexliv så att du ökar din frihet att njuta i stället för att låta oron störa? Fundera över hur du skulle vilja göra nästa gång du träffar en ny partner. Kanske föreslå kondom, eller satsa på säkrare njutningar som oralsex eller att smeka varandra till orgasm. Hur blev det sist du hamnade i säng med någon? Ibland är det svårt att få teori och praktik att gå ihop, särskilt när det hettar till. Vad har hindrat dig från att göra som du planerat? Undersökningar har visat att den som föreslår kondom uppfattas som ansvarstagande, självsäker och omtänksam. Det kan vara bra att bestämma i vilka situationer du vill använda kondom och hur du vill ta initiativet. Lägg upp en säkrare sex-plan. Kan du föreslå oralsex med eller utan ord? Hur kan du se till att kondomer finns tillgängliga om de skulle behövas?

Lektion 5 TESTA DIG

Var finns din mottagning? Om du har sex med andra än dig själv så ska du testa dig med jämna mellanrum, till exempel på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

ottarskola-plus.jpg.png
De flesta uppskattar en partner som föreslår säkrare sex
ottarskola-minus.jpg.png
Klamydia överförs lätt och ofta märks inga symptom

Text Rasmus Malm

Bild Daniel Fagerström

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell