Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Carolina Hemlin och Ida Måwe.

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen?
Att vi journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga, skriver Ottars chefredaktörer.

Inför beslutet om en ny könstillhörighetslag ansökte Ottar om pressackreditering för att bevaka debatten och omröstningen i riksdagen. Veckorna innan hade frågan varit het i medierna och huruvida lagen skulle gå igenom var en sexualpolitisk nagelbitare.

Döm av vår förvåning när svaret kom från Riksdagsförvaltningen – det blev ett nej! Orsaken? För att få tillgång till pressläktaren i Riksdagen måste journalisten arbeta för ett massmedieföretag.

Ett massmedieföretag är, enligt riksdagens föreskrifter, en juridisk person som har som huvudsaklig verksamhet att framställa eller sprida massmedier. Ottar är, liksom många andra tidskrifter i Sverige, ägd av en organisation och uppfyller därmed inte kriterierna.

Att vi är en journalistisk produkt med utgivningsbevis, ansvarig utgivare, har en fri och självständig ställning gentemot organisationen och utgår ifrån tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen räcker inte.

»Våra journalister fick inte tillgång till pressfoajén med arbetsplatser, eluttag och läsfåtöljer. Istället fick de sitta på golvet med laptop i knäet.«

När debatten i riksdagen skulle dra igång hänvisades Ottar till åhörarläktaren. Våra journalister fick inte tillgång till pressfoajén med arbetsplatser, eluttag och läsfåtöljer, eller fotoplatser på balkonger och i gluggar.

Istället fick de sitta på golvet med laptop i knäet och leverera material. Men kanske viktigast av allt så kunde de inte röra sig fritt och haffa politiker för intervjuer, som journalister med pressackreditering har möjlighet till.

Varför är det här viktigt? Massmedia kallas den tredje statsmakten, och har som roll att bevaka och granska regering och riksdag. Att vi journalister har goda möjligheter att göra det är en demokratifråga. I Sverige finns en mängd initierade tidskrifter, som ger fördjupning i sitt specialområde, på ett sätt som de stora mainstreammedierna inte kommer i närheten av.

Med riksdagens nuvarande regler delas medierna in i ett A och ett B-lag som inte är värdigt en demokrati. Gör om och gör rätt!

Ida Måwe och Carolina Hemlin är chefredaktörer för Ottar.

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.