Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

No Name Fever

Om du bara ska se en enda utställning i år; Åk då till Världskulturmuseet i Göteborg och ta god tid på dig när du kommer till No Name Fever – aids i globaliseringens tid. Det handlar om 20 år av global epidemi ur alla aspekter. En av de bästa utställningar jag någonsin har sett!

/UBA

Fem plus

I sin nya film Vera Drake (måste ses) gör Mike Leigh en klockren klassanalys av abortfrågan. Läkarna fixar till det för flickorna som kan betala. Medan de som inte kan betala får nöja sig med Vera Drake och hennes medikamenter.

Imelda Staunton är fenomenal i huvudrollen och berättelsen plockar poäng på att varenda dimension utforskas. Precis som i verkliga livet finns här både svin, vettigt folk och hycklare. Man reser sig ur biofåtöljen och är ännu mer förbannad än när man kom.

/KH

Gott sedesbetyg?

”Vi vill förknippas med figurer man skrattar åt, inte runkar åt”. Så motiverade gänget bakom SVT-programmet Kvarteret Skatan beslutet att inte ge programledaren och skådespelaren Josephine Bornebusch en biroll i komediserien. Bornebusch hade nämligen gjort ett så kallat utvik i tidningen Café.

Redaktionen frågade dock för säkerhets skull om Bornebusch ”var stolt över det hon gjort” och när det svaret blev ja blev det definitivt nobben.

Som tur var hade Malin Gramer redan fått jobbet i TV4:s populära barnprogram ”Lattjolajban” när Aftonbladet den 12 januari kom med den braskande rubriken ”Barnprogramledare medverkar i sexfilm”.

Rubriken visade sig vara helt korrekt. Malin Gramer medverkade i Carl Jonas Smensgårds halvtimmeslånga novellfilm Trekant, en charmig film som hyllades vid Göteborgs filmfestival 2004 och sedan har visats i SVT på bästa sändningstid två gånger.

/UBA

Den gamla vägen

Till slut valde Norge den gamla vägen i sexköpsfrågan. Socialpolitiska åtgärder, för att ”hindra att kvinnor är till salu”, som justitieminister Odd Einar Dörum uttryckte det före jul. ”Vi löser inte sociala problem med straff”.

Så var vi där igen. I en hundrafemtio år gammal debatt där ”det sociala problemet” fortfarande bara handlar om de prostituerade, men där man inte alls diskuterar det andra sociala problemet – att vissa människor tar sig rätten att köpa tillgång till andra människors kroppar. Svagt, Odd Einar.

/KH

Kyssar? Nej tack

När Indonesien 1949 blev självständigt övertog landet en brottsbalk från det nederländska kolonialstyret. Men nu planerar världens folkrikaste muslimska land en ny brottsbalk, rapporterar BBC. Enligt lagförslaget, som ska debatteras i två år, ska moralen värnas i Indonesien.

– Att kyssas offentligt är ett brott om människor i omgivningen tar anstöt, säger Abdul Gani Abdullah från justitiedepartementet. Om ingen blir förargad så kommer inget att hända.

För det par som anmäls och döms kan det dock bli ett kännbart straff; upp till 10 år i fängelse och 300 miljoner rupiah (cirka 200 000 kronor i böter).

Ett ogift par som bor tillsammans riskerar också ett hårt straff om grannarna anser att det är fråga om ett förargelseväckande beteende: Upp till två års fängelse och 30 miljoner rupiah i böter. Även otrohet

kommer att göras straffbart. En som protesterar mot lagförslaget är Nursyahbani Katjasungkana, kvinnorättsaktivist och lagexpert. Hon anser att det kränker kroppens rättigheter.

/UBA

Fobiattack

I mars 1994 bröt IKEA homovallen i amerikansk reklamteve när bögarna Steve och Mitch handlade soffbord till sitt vardagsrum. Ett decennium senare är det barnprogrammens tur, får jag veta av Sveriges Radios korrespondent i New York, Sara Stenholm. Det lär till exempel finnas en liten superpoppis gul tvättsvamp med slips som heter Bob och som misstänks vara bög (han har gud bevars sjungit ”We are family” i amerikanska teve). Och USA:s nya utbildningsminister Margareth Spellings gick i taket när hon (långt innan avsnittet hade sänts) fick veta att en tecknad liten vit kanin i den amerikansk public service-kanalen PBS barnprogram Postcards from Buster tänkte gå på jakt efter lönnsirap hos några ungar och deras lesbiska mammor på en bondgård i Vermont (!).

Ministern krävde återbetalning av statliga bidrag. Vilket fick PBS att dra tillbaka det aktuella avsnittet. Fast de lokala public service- sändarna i New Jersey, San Fransisco, New York och… (partnerskapsdelstaten) Vermont tänker sända ändå.

/KH

Orgasm?

Inte i butiken Sveriges Livsmedelshandlareförbund gav sig i februari in i kampen mot sexualiseringen. De hotade med bojkott mot löpsedlar som handlar om sex. Det var oklart vilken anstöt kunderna tar av tidningsrubriker om sex, men en manlig livsmedelshandlare, som intervjuades i radio, tyckte det var rätt att sexistiska löpsedlar inte skulle upp i butiken. Han ansåg att folk skulle slippa få läsa om ”hur man uppnår den optimala orgasmen”.

Tur att RFSU inte distribuerar något tryckt material via livsmedelshandeln.

/UBA

15 000 på kurs

Avhållsamhetsrörelsen sprider sig nu till allt fler länder. I mitten av februari satte 200 frivilliga från den kristna gruppen Focus on The Family igång för att övertyga de unga i Singapore att det är bäst att vänta med sex tills man gift sig.

Armband med texten ”Värt att vänta på” såldes och det uppgavs att 15 000 tonåringar deltagit i en fyra timmars kurs där 13-20-åringar får lära sig att förbli oskulder. 80 procent uppgavs ha skrivit på ett löfte att vänta med sex tills de har gift sig.

– Vi vill att de ska tycka det är coolt att hålla på sig, sade Joanna Koh-Hoe till nyhetsbyrån Reuters.

Singapore har redan bland de lägsta födelsetalen i Asien och på kondomtillverkaren Durex undersökningar över heterosexuell samlagsfrekvens har singaporianerna legat lägst i hela världen tre år i rad.

/UBA

Till sist…

…så har filmen om Alfred Kinsey visserligen inte haft svensk premiär när det här skrivs – men vi vågar ändå hoppas på lite Kinseyfeber när den kommer på biodukarna i mars. I vår kommer folk gå omkring i parkerna och pricka in varandra på Kinseyskalan (och vet ni inte vad det är, se filmen där Liam Neeson spelar Kinsey).

/KH

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell