Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Nysläppta nycklar till könspolitken

Könspolitiska nyckeltexters redaktörer David Tjeder, Fia Sundevall, och Klara Arnberg

Ikväll firas releasen av antologin ”Könspolitiska nyckeltexter”, en antologi i två band med kommentarer av forskare. Ottar har pratat med en av redaktörerna, Klara Arnberg.

Det börjar med Carl Jonas Love Almqvists ”Det går an” från 1839 och slutar med Gudrun Schymans öppningstal från Vänsterpartiets kongress 2002. I två böcker görs nedslag i texter som varit viktiga för diskussionen och politiken kring kön de senaste två århundradena. Det är en blandning av politiska pamfletter, kampsånger och offentliga utredningar som ges ut, alla kommenterade av forskare som utreder kontexten.

Klara Arnberg är genushistoriker vid Ekonomisk-historiska institutionen på Stockholms universitet. Hon berättar att hon, liksom de andra redaktörerna, känt behovet av en skrift som ”Könspolitiska nyckeltexter”.

– Jag använder ofta den här typen av källmaterial i min undervisning, säger Klara Arnberg.

Materialet ska kunna användas för studenter på grundnivå och uppåt, men redaktörerna tror även att vem som helst som är intresserade av könspolitiska frågor kan finna intresse i boken.

– Språket är inte alltför svårt, även om det såklart är akademiskt. En del av texterna kan vara svåra eftersom vi valt att behålla en äldre stavning, men generellt ska det vara lättillgängligt. Framför allt har vi velat göra det intresseväckande.

En publicering av texterna kan hjälpa till att undvika en del framtida missförstånd, tror Klara Arnberg. Det typiska exemplet är ”Talibantalet” av Gudrun Schyman, där hon inte sa att svenska män är talibaner.

– Många av de mer kontroversiella texterna blir ofta felciterade och feltolkade. På det här sättet ger vi tillgång till originalen.

En planerad diskussionspunkt för releasefesten är »könspolitik igår, idag, imorgon«. Vilka är morgondagens könspolitiska frågor?

Klara Arnberg tror att klassaspekten blir en allt viktigare diskussion i sammanhanget.

– Både i Sverige och resten av världen blir ekonomiska orättvisor och kön ett viktigt ämne.

Kvinnans roll och funktion som moder är ett genomgående tema i böckerna. Frågan om föräldraskap tror Klara Arnberg kommer att fortsätta vara aktuell.

– Det är ju ett av de områden där lagstiftningen, till exempel vad gäller föräldraförsäkringen, fortfarande inte är könsneutral.

Under hösten 2013 planeras även ”Sexualpolitiska nyckeltexter” att ges ut av de tre redaktörerna. Fortfarande är projektet på idé- och diskussionsstadiet. En sak att fortfarande bestämma är var en sådan sammanställning av texter skulle kunna ta sin början tidsmässigt.

– Vi är ju alla tre inlästa främst på 1800- och 1900-talshistoria. Men det vore intressant att titta på ännu äldre material här. Bland annat i tidiga religiösa texter finns det mycket att hämta.

I en kommande ”Sexualpolitiska nyckeltexter” kommer många av temana från de nyutgivna böckerna igen. De, i sin tur, delar många diskussioner med ”Kvinnopolitiska nyckeltexter” som gav ut av Johanna Esseveld och Lisbeth Larsson år 1996.

– Den är ett bra komplement till Könspolitiska nyckeltexter eftersom den i högre grad fokuserar på den internationella feministiska idétraditionen. Många områden är såklart gemensamma. Frågor om kön, sexualitet och feministiskm är mycket tätt sammanlänkade, säger Klara Arnberg.

Text Sara Borsiin


Läs mer

Information om böckerna och utdrag ur texterna finns att läsa här.

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.