Nu ska Trump och hans »Gag Rule« få svar på tal
I dag samlas ett 50-tal länder i Bryssel för att samla in pengar i hopp om att minimera skadorna av USA:s »Gag Rule«. Upp till 90 miljarder kronor i årligt hälsobistånd kan gå förlorade med Trumps beslut om att tvinga organisationer som tar emot stöd från USA att ta avstånd från allt som har med abort att göra.
– Vi hoppas att konferensen She Decides blir en kraftsamling för kvinnors och flickors rättigheter under en svår politisk tid, säger Irene Donadio från International Planned Parenthood Federation (IPPF), en global organisation som arbetar med sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa.
Efter bara tre dagar på presidentstolen återinförde Donald Trump den gängse republikanska policyn som hindrar amerikanska biståndspengar från att gå till organisationer som stödjer aborträtten. Mexiko City-policyn kallas The Global Gag Rule eller »munkavle-regeln«, eftersom organisationerna inte ens får informera en kvinna om hennes rätt till abort, eller kampanja till stöd för aborträtten.
IPPF som är en paraplyorganisation, där bland andra RFSU ingår, har vägrat skriva under avtalet och kommer därför förlora ungefär 900 miljoner kronor i bistånd.
»Mer än 1,9 miljoner kronor har också samlats in från privatpersoner, mestadels holländare.«
Flera europeiska länder – Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Norge – har redan utlovat bidrag till She decides, en global crowdfunding för organisationer som drabbats. Fonden lanserades av den holländska biståndsministern, socialdemokraten Lilianne Ploumen, dagen efter att Donald Trump skrivit undan sitt påbud. Sverige satsar 200 miljoner för att fylla gapet i biståndsstöd.
Fler givarlöften väntas på konferensen i Bryssel i dag, där Sverige är med som en av arrangörerna. Mer än 1,9 miljoner kronor har också samlats in från privatpersoner, mestadels holländare, som betalat in till fonden på nätet.
I flera medier omskrivs She Decides felaktigt som en »abortfond«, men den syftar till att täcka upp för bortfallet av USA:s utvecklingsstöd, som aldrig får finansiera aborter.
– Inte en dollar som går till IPPF och våra medlemmar spenderas på abort, säger Irene Donadio.
»Nu riskerar kvinnor i utvecklingsländer att gå miste om information om hur man undviker myggor med zikavirus.«
I stället läggs pengarna på hiv-behandlingar – till skillnad från sina föregångare har Trump inte gjort undantag för sådana program – och på ett brett spektrum hälso- och sjukvårdstjänster som går under samlingsnamnet familjeplanering.
Nu riskerar kvinnor i utvecklingsländer att gå miste om information om hur man undviker myggor med zikavirus och sexuellt överförbara sjukdomar. De kommer inte hiv-testas och screenas för livmoderhalscancer, få preventivmedel, sexualundervisning och hjälp att undkomma kvinnovåld.
Ingen vet exakt vilka organisationer som kommer drabbas av det amerikanska beslutet, eftersom Trump har skrivit under en annan policy än sina föregångare.
»Upp till 90 miljarder kronor kan gå förlorade varje år.«
– Tidigare presidenter har bara använt munkavle-lagen till den pott som är öronmärkt för familjeplanering. Men den här gången rör regeln hela USA:s globala hälsobudget, säger Neil Datta, verkställande direktör vid Europeiska parlamentariska forumet för befolkning och utveckling (EPF), ett nätverk av europeiska parlamentariker som arbetar för att främja sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (SRHR).
Minst 5,4 miljarder kronor och upp till 90 miljarder kronor kan gå förlorade varje år.
Den 14 februrari, röstade Europaparlamentet igenom ett ändringsförslag som uppmanar rådet – där EU:s regeringar sitter – till att kraftfullt fördöma munkavle-regeln och fylla den finansieringslucka som Trump lämnat efter sig.
EU:s utvecklingskommissionär, Neven Mimica, närvarar på torsdagens konferens men kommer inte att tillkännage nytt finansiellt stöd till SRHR riktigt än, enligt en talesman.
– Kommissionen analyserar för närvarande hur det amerikanska beslutet påverkar olika projekt och hur vi bäst kan handla i det här läget, lade talesmannen till.
»Aborter ökade med 50 procent på landsbygden i Ghana när det amerikanska biståndet uteblev under Bush-administrationen.«
Eftersom det redan är tredje gången som USA inför policyn vet man ganska väl vilka konsekvenserna kan bli: Oönskade graviditeter, undernärda bebisar – och fler aborter.
En studie från International Food Policy Research Institute visade till exempel att antalet aborter ökade med 50 procent på landsbygden i Ghana när det amerikanska biståndet uteblev under Bush-administrationen och SRHR-organisationerna skar i sina tjänster till kvinnor på landsbygden.
Neil Datta, från det parlamentariska forumet, sade att han också förväntade sig att familjeplanering skulle stigmatiseras och att SRHR-organisationer kommer att försvagas för en lång tid framöver.
– Det kommer bli mycket svårare att jobba med dessa frågor.
Samtidigt kommer troligen motståndet mot SRHR att öka, precis som under Bushadministrationen (2000-2008), eftersom en del av biståndspengarna sannolikt kommer att omdirigeras till organisationer som motarbetar kvinnors rättigheter.
2002 sköt EU till 305 miljoner kronor till FN:s befolkningsfond; det kallades för finansiering av »anständighetsgapet« (The Decency Gap).
En högt uppsatt EU-diplomat vittnade om att diskussioner pågår i EU-korridorerna om att EU bör kliva in och rätta till Trumps misstag. Men Malin Björk, vänsterpartistisk EU-parlamentariker, tror att det är lättare sagt än gjort.
»Jag har inte hört ett ljud från tungviktare i det här huset, eller från rådet, till stöd av She Decides, säger Malin Björk.«
Björk är en av grundarna av All of Us, en samling EU-parlamentariker från olika partier som driver olika aktioner till stöd för SRHR på EU-nivå.
– Det finns en brist på politiskt ledarskap i fråga om kvinnors rättigheter. Europaparlamentet som helhet stöder kvinnors rättigheter, som vi såg i plenum härom veckan. Men sedan har jag inte hört ett ljud från tungviktare i det här huset, eller från rådet, till stöd av She Decides.
En kartläggning av EU-parlamentariker visade att minst 111 ledamöter är välvilligt inställda till »anti-choice-lägret«, däribland en femtedel av medlemmarna i parlamentets största grupp, EPP, där moderater och kristdemokrater ingår.
Parlamentets nye talman, Antonio Tajani, berättade på en presskonferens i december att kvinnor i utvecklingsländer »tvingas göra abort« som svar på en fråga om hans stöd för One of Us, en medborgarkampanj som försökte stoppa EU-pengar till mödravård under förevändning att det gynnade aborter.
Många EU-länder har regeringar som styr med stöd av motståndare till aborträtten och kyrkliga rörelser, bland annat Polen, där det ledande partiet Lag och Rättvisa nu letar efter sätt att inskränka landets redan stränga abortlag.
Kroatien kommer med största sannolikhet att aktivt motsätta sig EU-stöd till She Decides. Utrikesdepartementet där meddelade nyligen att: »EU måste ta sina egna beslut om bistånd, och inte som ett svar på USA:s politik«.
Abort är helt förbjudet i Malta, EU:s nuvarande ordförandeland.
»Men vi har en helt annan situation i dag än för bara ett år sedan. Kvinnor marscherar för sina rättigheter i USA men också i Europa.«
Men Irene Donadio på IPPF säger att hon ändå känner sig hoppfull.
– Det är sant att SRHR har varit långt ned på EU:s agenda. Men vi har en helt annan situation i dag än för bara ett år sedan. Kvinnor marscherar för sina rättigheter i USA men också i Europa. Sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa är högre på dagordningen än på länge, vilket ger oss möjlighet att göra saker rätt, säger hon.
Aleksandra Eriksson är frilansjournalist i Bryssel.