Mycket ovisst läge i Uganda
Ugandas hbt-personer står än en gång inför hotet om att landet ska införa dödsstraff för homosexuella. I samband med ILGA:s världskonferens i Stockholm passade Ottar på att träffa en av dem som kämpar emot.
– Ibland känner jag bara – låt det gå igenom, låt det gå igenom så får vi se vad vi kan göra. Så länge förslaget fortsätter att komma tillbaka kan vi inte växa, säger Biggie Ssenfuka från organisationen Freedom and Roam Uganda, FARUG, när Ottar träffar henne under en lunchpaus i veckan.
Det var i november som ”The Anti-Homosexuality Bill”, eller ”Kill the Gays Bill”, än en gång plockades upp på agendan. I korthet går förslaget – som ursprungligen lanserades 2009 – ut på att homosexuella ska kunna dömas till livstids fängelse och i vissa fall även dödsstraff. Men på grund av inhemska och internationella påtryckningar har förslaget hittills inte gått igenom.
Tror du att förslaget går igenom denna gång?
– Ugandas parlament är oförutsägbart och Uganda i sig är oförutsägbart, säger Biggie Ssenfuka.
I samband med att parlamentets talare Rebecca Kadaga offentliggjorde att förslaget nu återigen är aktuellt ska hon enligt internationella medier ha sagt att ugandierna ”kräver” lagen och att den ska röstas igenom som ”en julklapp”. Biggie Ssenfuka förklarar att förslaget kan tas upp i princip när som helst och att läget därför är mycket ovisst.
– ”The Anti-Homosexuality Bill” är det enda förslaget som enar parlamentet, det enar oppositionen och regeringssidans parlamentsledamöter.
Det har funnits uppgifter om att dödsstraffet skulle ha tagits bort ur den aktuella versionen av lagförslaget. Men det är ett missförstånd, menar Biggie Ssenfuka, och handlar endast om att det funnits rekommendationer från parlamentets ”legal committee”.
– Det är bara rekommendationer. Men det betyder inte att dödsstraffet tagits bort, säger hon.
»Vi vill att vår egen befolkning ska förstå att effekten av den här lagen inte bara omfattar hbt-samhället – utan alla.«
Hur skulle ditt liv påverkas om lagen blev verklighet?
– För mig som individ kommer det påverka mitt liv på ett sätt som jag inte ens kan förklara. Om din hyresvärd, din familj eller grannar vet att du är gay har du ingenstans att ta vägen. För om din granne inte rapporterar dig inom 24 timmar kan han eller hon hamna i fängelse i sju år. Det här betyder att ingen hyresvärd kommer vilja ha dig i sitt hus, säger Biggie Ssenfuka, men förklarar att det är svårt att föreställa sig en verklighet som hon inte känner till.
Finns det något som omvärlden kan göra?
– Diplomatisk lobbying och att tala med regeringen. Vi vill inte att andra länder ska styra kampen mot ”The Anti-Homosexuality Bill”, utan vi vill att vår egen befolkning ska förstå att effekten av den här lagen inte bara omfattar hbt-samhället – utan alla.
Besöket i Stockholm är intensivt. Efter att i början av veckan ha deltagit i ett resultatseminarium för RFSU:s och RFSL:s internationella Sida-kurser, som nu arrangerats i fem år, stannar deltagarna kvar för ILGA:s 26:e världskonferens. Under veckan samlar konferensen hundratals hbt-aktivster från världens alla hörn.
– Det är första gången jag deltar på ILGA-konferensen och jag har höga förväntningar på att det blir lärorikt, säger Biggie Ssenfuka.
Uppdatering, 17 december 2012: Blev ingen ”julklapp”
På fredagen rapporterades att Ugandas parlament brutit för juluppehåll utan att ha hunnit rösta om lagförslaget. Parlamentet samlas nästa gång i februari 2013.
Text och bild: Therese Rosenvinge
Läs mer
Freedom and Roam Uganda (blogg)
ILGA World Conference, 10-16 december 2012