Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Abortpiller. Bild Getty Images.
Nyheter Abort

Människovärde ger svar på kritik kring »avbrutna aborter«

Anti-abortorganisationen Människovärde söker på sociala medier efter läkare som vill hjälpa kvinnor att avbryta en påbörjad medicinsk abort – trots att det saknas vetenskapligt stöd för detta. Ett par läkare har hört av sig till Människovärde som svar på efterlysningen, uppger de till Ottar. Men organisationen får kritik:
– Det värsta är att man får kvinnan att tro att det går att ångra sig, säger överläkaren Helena Kopp-Kallner.

»Läkare sökes« står det på Människovärdes hemsida och sociala medier. Det handlar om att avbryta en påbörjad medicinsk abort genom att ta en dos av hormonet progesteron. De läkare som hör av sig utlovas konfidentialitet, skriver organisationen.

Bild från efterlysningen på Människovärdes Instagram-konto.

Enligt Cecilia B. Klingberg, verksamhetsledare på Människovärde, har de fått svar från ett par läkare. Hon skriver i mejl till Ottar att tanken är att »läkare (med informerat samtycke från kvinnan) skriver ut progesteron till henne om hon påbörjat en medicinsk abort och ångrar sig. Naturligtvis ska hennes situation även följas upp under den närmaste tiden efteråt«.

Helena Kopp-Kallner, överläkare vid Danderyds kvinnoklinik, är mycket kritisk och menar att det vore oetiskt:

– Det är inte förenligt med hur man ska bedriva hälso- och sjukvård utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag skulle anmäla en sådan läkare till Inspektionen för vård och omsorg, säger Helena Kopp-Kallner.

Vid en medicinsk abort är behandlingen uppdelad i två faser, där två olika läkemedel – mifepriston och misoprostol – ska tas med en eller två dygns mellanrum. Med hjälp av hormonet progesteron är det, enligt Människovärde, möjligt att avbryta aborten efter den första dosen med mifepriston.

»Det är inte förenligt med hur man ska bedriva hälso- och sjukvård utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag skulle anmäla en sådan läkare.«

Helena Kopp-Kallner
Helena Kopp-Kallner, överläkare vid Danderyds kvinnoklinik. Bild: TT.

– Det finns inte några belägg för att det fungerar, säger överläkaren Helena Kopp-Kallner och tillägger att hon har svårt att tro att progesteronet kan »knuffa bort« mifepristonet.

Människovärde är en anti-abortorganisation som vilar på kristen grund och har sitt säte i Uppsala. De samarbetar med den amerikanska anti-abortorganisationen Heartbeat International som sedan flera år tillbaka driver nätverket »Abortion Pill Rescue Network«.

Verksamhetsledaren Cecilia B. Klingberg skriver att de under hösten vid två tillfällen kontaktats »via USA« när kvinnor från Sverige hört av sig för att de ångrar en påbörjad abort. »Redan 2019 kontaktades vi av Heartbeat International i USA, som då kontaktats av omkring 100 svenska kvinnor per år för att de inte fick hjälp med APR (Abortion Pill Resuce/reds. anm) i Sverige«.

Ottar frågar om de kunde behandla de två kvinnorna. »Nej, det finns i dagsläget ingen läkare att hänvisa dessa kvinnor till«, svarar Cecilia B. Klingberg i mejl.

»Det finns i dagsläget ingen läkare att hänvisa dessa kvinnor till«.

Cecilia B. Klingberg, verksamhetsledare på Människovärde.

Ett argument för att det, enligt båda svenska Människovärde och amerikanska Heartbeat International, är effektivt och säkert att använda progesteron för att avbryta en abort är att samma hormon används för att förebygga missfall och för tidig födsel.

– Progesteron gör så att livmodern slappnar av ja. Men mifepriston är ett anti-progesteron. Det slår bort progesteronet som ska förhindra missfall, förklarar Helena Kopp-Kallner.

I USA har delstaterna Kalifornien och New York stämt Heartbeat International för falsk marknadsföring kring avbrutna aborter. Samtidigt finns det, i flera delstater, politiska förslag om att abortkliniker ska tvingas att informera om möjligheten att avbryta en påbörjad medicinsk abort.

»I USA har delstaterna Kalifornien och New York stämt Heartbeat International för falsk marknadsföring kring avbrutna aborter.«

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), en sammanslutning av läkare inom gynekologi och obstetrik, har riktat skarp kritik mot att politiker försöker få igenom en medicinsk praktik som, enligt ACOG, saknar vetenskapligt stöd. De får stöd av en rad forskare, liksom av sin motsvarighet i Storbritannien som kallar progesteronbehandlingen »oetisk och obevisad«.

Men det är just USA och Storbritannien Cecilia B. Klingberg hänvisar när hon svarar Ottar på frågan om hur Människovärde ser på risken att ge vård som inte är i linje med medicinsk praxis inom svensk hälso- och sjukvård. »Medicinsk praxis kan förändras med nya rön, och med APR finns flera års erfarenhet från USA och Storbritannien«, skriver Klingberg.

»Medicinsk praxis kan förändras med nya rön.«

Cecilia B. Klingberg

Helena Kopp-Kallner säger att det kan finnas risker förknippade med behandlingen, men betonar att de inte vet säkert.

– Potentiellt. Det skulle kunna var så att det blir en abort, men att sammandragningarna inte blir lika effektiva. Då finns det en större risk för blödning och infektion. Men eftersom det inte finns några vetenskapliga studier, vet vi inte.

Den största risken handlar om att invagga kvinnor i en falsk föreställning om att det går att ändra sig, säger Helena Kopp-Kallner

– Man påstår att »om du ångrar dig kan vi fixa det«. Men vi vill att den som väljer att göra abort ska vara säker på sitt beslut.


Text Anna Dahlqvist

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Sex & hälsa

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz två kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter på varsin sida av världen.