Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Lagen är löjlig

Sri Lanka har just kommit ut ur ett 25 år långt inbördeskrig. Hur är läget i kampen för kvinnors rättigheter? Ottar har träffat Sunila Abeysekera, en av södra Asiens mest respekterade aktivister.

Sunila Abeysekera har belönats av FN:s generalsekreterare för sina 30 år på barrikaderna. I hemlandet Sri Lanka arbetar hon bland annat med hbt-organisationen Women,s Support Group.

Hur är situationen för hbt-personer i Sri Lanka idag?
– Homosexuella handlingar är kriminella i Sri Lanka, men det förekommer inga åtal. Istället sysslar polisen med utpressning, och hbt-människor är så rädda att de betalar.
Hur ser läget ut när det gäller rätten till laglig och säker abort?
– Sri Lanka har ett stenhårt abortförbud, utan undantag ens för unga flickor som drabbats av incest eller våldtäkt. Vi ser en backlash när det gäller kvinnors rättigheter. Konservativa värderingar vinner mark liksom i andra länder. I Sri Lanka handlar det om fundamentalistiska buddhistmunkar som fått alltmer politiskt inflytande.
– De senaste två åren har polisen börjat göra räder mot abortkliniker. De har tagit på sig rollen som samhällets moraliska väktare, som i Iran!
Vilken är er främsta utmaning?
– I det alltmer konservativa klimatet, är det väldigt svårt att prata om sexuella rättigheter. Så fort någon föreslår sexualundervisning i skolorna protesterar lärare och föräldrar. Inbördeskriget har just tagit slut och vi har en väldigt auktoritär president som struntar i yttrandefriheten och betraktar medborgarna som sina barn.
Hur tror du att läget kommer att vara om 15 år?
– Jag är snart 60 år, så jag tänker på nästa generation. Idag är det nästan omöjligt att säga »jag är lesbisk«, men jag är övertygad om att det kommer att se annorlunda ut för nästa generation kvinnor. Lagen som förbjuder homosexualitet kommer inte att finnas kvar om 15 år – den är alldeles för löjlig. Utvecklingen går inte att stoppa.

Foto: Rasmus Malm

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell