Kvinnor ska älska sig själva
LIBANON: Möhippor med en twist, sexleksaker och speglar framför vulvan. Jennifer Saliba bryter normer och får kvinnor att prata om sex och bejaka sin lust i Libanon – trots alla tabun. Ottar träffar »Libanons Ylva Thompson«.
Where the F is my G-spot? Jennifers Salibas senaste workshop lockade ett 40-tal kvinnor och majoriteten av dem kunde inte namnge sina könsdelar.
– Hur ska man kunna utforska sig själv om man inte ens vet vad ens kroppsdelar heter? frågar Jennifer Saliba retoriskt.
Hon var tidigare modell, med en master i turism, men sadlade om och är nu certifierad coach med inriktning på intimitet.
– Jag är poet också. Mitt öppna sinne kommer från alla de böcker jag läste som liten, mina föräldrar var fördomsfria och som modell reste jag över hela Mellanöstern. Jag förstod snabbt att många kvinnor saknar kunskap och många anförtrodde sig åt mig. De frågade mig, hur de kunde göra si eller så med sina pojkvänner och ändå behålla sin oskuld, berättar hon. Hon har alltid varit nyfiket lagd.
»Jag hatade dubbelmoralen. Jag tänkte inte lägga allt mitt egenvärde i någon centimeter mödom eller inte.«
– Jag gick emot normen i mitt land. Jag hatade dubbelmoralen. Jag tänkte inte lägga allt mitt egenvärde i någon centimeter mödom eller inte, säger Jennifer Saliba över telefon från sitt tillfälliga boende på Cypern.
Libanon har rykte om sig att vara det mest liberala landet i Mellanöstern. Här blandas unga studenter med plastikopererade »Kim Kardashian look-alikes«, konstnärer och politiska aktivister i ett pulserande nattliv som aldrig tycks ta slut.
Så var i alla fall känslan innan regeringen drev landet mot en ekonomiska kollaps som i år spätts på av hårda nedstängningar under coronapandemin – och nu hotas allt fler människor att hamna i akut fattigdom. Libanon var redan i fritt ekonomiskt fall och den förödande explosionen som hände i Beirut den 4 augusti i år har nu även kastat landet in i en humanitär katastrof.
Kvinnor och män är långt ifrån jämställda i Libanon. Abort är förbjudet och »oskulden« något som ska sparas till äktenskapet. Men det mesta går att ordna med pengar och kontakter, och preventivmedel köps utan recept på apotek.
– Problemet är att religionen styr allt, säger Jennifer Saliba.
Libanon har ett komplicerat rättsväsende, utöver allmänna domstolar finns 15 religiösa domstolar för de 18 officiella religiösa samfunden som människor måste förhålla sig till. Här hamnar mål om äktenskap, skilsmässor och vårdnad av barn. Ofta döms det till mannens fördel, och exempelvis är barnäktenskap tillåtet. Kvinnor och män har inte likvärdiga rättigheter. Utöver detta finns militärdomstolar som också kan döma minderåriga.
»Ett ’promiskuöst’ liv kan ge dåligt rykte eller utfrysning och rädslan sätter djupa spår.«
Trots det så bryter nu allt fler kvinnor och hbtqi personer mot traditionerna, skiljer sig eller väljer ett singelliv i huvudstaden Beirut, och både kvinnor och hbtqi-personer har varit aktivt delaktiga i upproret mot regeringen.
Ändå ligger skam och tabu som en våt filt över självkänslan. Ett promiskuöst liv kan ge dåligt rykte eller utfrysning och rädslan sätter djupa spår.
– Visst är den unga generationen mer liberal, men att ha sex utanför äktenskapet är fortfarande ett stigma för kvinnor. Skamkänslor och oro för vad familjen ska tycka är det vanligaste problemet jag möter, säger Jennifer Saliba.
Samtidigt vill kvinnor njuta och känna sig fria. Jennifer Salibas klienter kommer främst ifrån hennes eget nätverk. Det är utbildade medelklasskvinnor med liknande bakgrund som hört talas om hennes kurser, eller sett henne på teve.
Jennifer går försiktigt fram. Hon säger att hon är känslig för den kulturella kontext hon lever i och i sin externa kommunikation är fokus inriktat på att bevara relationer och pigga upp äktenskapet.
Men under ytan brinner hon för att få kvinnor att bejaka sin lust, lära känna och förstå sin kropp och sin sexualitet. För de som tvingats gifta sig och kanske inte är kompatibla sexuellt med sin partner, är onani något hon föreslår.
– Sex är inte en handelsvara för äktenskapet. Sexualitet är starkt kopplat till självkänslan. Om inte kvinnor förstår detta kommer vi inte kunna uppnå verklig självkänsla.
Jennifer Saliba håller workshops för kvinnor med fokus på kvinnlig njutning. Hon är öppen för alla typer av sexualitet; hetero, par, hbtqi, olika fantasier och läggningar.
– Jag arbetar lite i andan av Betty Dodson, du vet den amerikanska sexualupplysaren med speglarna? Mycket med intimitet. Du kan ha sex med någon utan att vara intim och tvärtom. Många är blyga när de kommer hit, de vågar inte titta spegeln, skrattar hon.
– Och det krossar mitt hjärta när jag hör en kvinna beskriva sig själv som pervers för att hon vill älska med en kvinna. Vill du ändra ditt liv måste du börja med att ändra dina tankar.
Den ekonomiska krisen, coronapandemin och revolutionen i Libanon, har gjort att Jennifer Saliba för tillfället bor på Cypern och håller sina kurser online.
– Ska vi få till någon ändring i Mellanöstern, i dynamiken mellan män och kvinnor, så måste vi börja med oss själva. Vi är uppfostrade till att ha låga krav. Låg självkänsla, att oroa oss för vad andra tycker, det leder till problem, depressioner, svårigheter med orgasm, till och med rädsla för onani, säger hon.
»De tittar in i en spegel och tror de ser en vagina, men det är vulvan – eller som jag kallar den: ett helt universum.«
Sexualundervisning är ett kontroversiellt ämne i libanesiska skolor. De flesta får sin information från internet, lärare, kompisar och doktorer, enligt en studie från 2020. Studien visade att två tredjedelar av 451 studenter mellan 18-25 inte hade haft sin sexdebut, av rädsla för socialt utfrysning och för att det går emot föräldrarnas vilja eller religiösa övertygelse. Forskare konstaterar att resultaten överensstämmer med en tidigare studie som visade att 39 procent av kvinnliga universitetsstudenter hade oral- eller analsex för att undvika vaginalsex, eftersom mödomen är så starkt förknippad möjligheten att bli gift. I den första djupstudien någonsin i Libanon berättar en av de intervjuade kvinnorna att en »smart kvinna inte tänker på sex, utan på sina barn«, och centralt för kvinnorna, som i snitt var 47 år, var att tillfredsställa sin mans behov, vilket återspeglar dubbelmoralen och ojämlikheten i samhället.
Men sakta öppnar samhället upp, och väntelistan till Jennifer Salibas kurser är lång.
– Jag får mycket feedback: »Du anar inte hur mycket vi behövde det här«, »Det här var den bästa möhippan jag någonsin varit på«. Och mina möhippor är helt klart lite fräcka, inga frågor är tabu, om du förstår, skrattar Jennifer.
– Jag vill ge kvinnor redskap för att älska sig själva och förstå att det är okej att känna njutning. De tittar in i en spegel och tror de ser en vagina, men det är vulvan – eller som jag kallar den: ett helt universum, säger Jennifer Saliba.
Ylva Bergman är frilansjournalist och programledare för Global podd.
FAKTA: POLITIK
▶ I oktober 2019 reste sig en folklig revolution mot det vanstyre som länge präglat landet och krävde regeringens avgång, reformer och mänskliga rättigheter.
▶ Libanon är en sekulär stat med 18 religioner. Konstitutionen delar makten mellan dess olika ledare, presidenten ska vara kristen, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.
▶ Upproret 2019 vände sig mot den korrupta elit som lever i lyx och en bristande social service för vanliga medborgare.
▶ Under coronapandemin har landet haft en hård nedstängning som varit förödande för ekonomin. Valutan har tappat 85 procent av sitt värde, fattigdom och hunger följer i krisens spår. Libanon har störst antal flyktingar per capita i världen.
FAKTA: EXPLOSIONEN I BEIRUT
▶ Den 4 augusti 2020 exploderade 2 700 ton ammoniumnitrat i Beiruts hamn. Det anses vara den största icke-nukleära explosionen i världen, med en magnitud på 3,3 på richterskalan. Minst 158 personer avled, 6 000 skadades, och cirka 300 000 blev hemlösa.
Källor: Regeringen, EU, Forbes, AP