Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Tre skådespelare på scen i föreställningen Pride
Foto: Camilla Winther
Intervju HBTQI

Kungliga teatern pridesatsar

Ikväll har föreställningen PRIDE premiär på Danmarks kungliga teater. Koreografen och dansaren Sofia Södergård spelar »gender coach« Calvin Cum som ger handfasta tips på hur en ska agera som man.

Berätta om föreställningen!

Sofia Södergård sitter på en stol
Sofia Södergård. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– Det är en crossover mellan dans, teater, musik och video. Det händer mycket på scenen. Alla gör allt – skådespelarna dansar och dansarna jobbar med text. Det är en resa genom livet som queer. Föreställningen tar upp allt från hur det är att vara ung i garderoben till hur vi kommer att åldras och bli gamla.

Den är baserad på personliga berättelser?

− Ja, den blandar verkliga historier med fiktion. Vi som medverkar har improviserat fram föreställningen delvis utifrån våra egna erfarenheter, men publiken vet inte vad som verkligen har hänt och vad som är påhittat. Det arbetssättet är nytt för mig men regissören, Falk Richter, jobbar ofta så. Alla på scenen är queera och de flesta i teamet också. Det är ovanligt, särskilt på en så här stor institution. Vi på scenen kommer från fem olika länder och representerar olika bokstäver under queerparaplyet.

»Vi har delat med oss mycket inom ensemblen, men allt är inte med i föreställningen.«

Kändes det självklar för dig att tacka ja till det här projektet, och vara med och dela personliga erfarenheter från scenen?

− Nej! Men jag har känt mig trygg under produktionen. Vi har delat med oss mycket inom ensemblen, men allt är inte med i föreställningen. Det har funnits stor respekt för att en kanske inte vill prata om allt och i vissa fall berättar vi inte om våra egna utan om varandras erfarenheter, där det blev för nära att berätta själv.

Bild från föreställningen Pride
Foto: Camilla Winther

I beskrivningen står det att föreställningen lyfter hbtqi-utopier. Vad är det för utopier? 

− Utopierna handlar om vad både heteros och vi inom det queera commuityt kan bli bättre på så att alla kan leva mer fritt och inkluderande. Föreställningen tar upp både det som är svårt med att vara queer och massa positivt. Personligen tycker jag att en som queer blir friare att leva som en vill. När du väl börjar bryta mot normer får du en ny blick på saker. Det blir lättare att bryta även mot andra förväntningar och se fler möjligheter. Livet blir roligare!

Många känner dig som ditt dragking-alterego Qarl Qunt. Är han med i PRIDE?

Nej, men hans kusin Calvin Cum är med. Han har rollen som »gender coach« och ger handfasta tips om hur en ska vara och agera som en riktig man, enligt det stereotypa receptet.

PRIDE har premiär under World Pride. Vad betyder prideveckan för dig?

− Det är jätteroligt att få visa den här föreställningen just nu, under pride. Att få göra en queer föreställning för en queer publik – det ser jag fram emot! Samtidigt är det också bra och viktigt att vi fortsätter spela även efter World Pride, så att inte alla regnbågsaktiviteter hålls under prideveckan. 

Charlie Olofsson är frilansjournalist

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.