Kritik mot tortyrcenter för lesbiska i Ecuador
I februari i år uppmärksammade nyhetssajten latinamerika.nu att unga kvinnor som ”misstänks” vara lesbiska skickas till ”avvänjningskliniker” som liknar tortyrcenter för att omvändas till att bli heterosexuella.
– Det är en form av tortyr, av omänsklig behandling. Det finns ett ständigt hot om våldtäkt, eftersom det är en vanlig fördom att vad en lesbisk kvinna behöver är en riktig man, säger Tatiana Cordero, som arbetar på kvinnoorganisationen ”Taller de comunicacion mujer” till latinamerika.nu.
De första bevisen på att lesbiska kvinnor stängdes in kom i slutet av 1990-talet. Sedan dess har organisationen fortsatt att samla på sig fall och försöka få myndigheterna att få upp ögonen för den diskriminerande behandlingen.
Nu kommer berättelser om misshandel, sexuellt utnyttjande och ständiga förlöjliganden som pågår på inrättningarna, och kritik hörs från internationella organisationer för mänskliga rättigheter. I september rymde två kvinnor från två olika ”kliniker”, Paula Ziritti var den första kvinnan att anmäla den kränkande behandlingen hon tvingats genomgå, enligt tidningen Advocate.
Hennes vittnesmål har nu till hjälpt att få 27 ”kliniker” stängda sedan augusti i år, men det finns fortfarande 207 center kvar enligt uppgifter. Kvinnorättsorganisationen CLADEM har uppmanat parlamentsledamöter att tillsätta en utredning av de kränkande behandlingarna och för att lägga ner inrättningarna.
Förutom kränkningar av de personer som stängs in finns det också en ekonomisk aspekt:
– Det är en lukrativ verksamhet. Från början trodde vi att det bara var familjer ur medelklassen som kunde betala från 500 dollar (3 500 kronor) och uppåt för att få sin dotter internerad, men vi har sett att det finns fall där familjer som inte har den ekonomiska kapaciteten sparar ihop till 500 dollar för att de tror att det är bra för deras dotter, säger Tatiana Cordero från Taller de comunicacion mujer till latinamerika.nu
Taller de comunicacion mujer förbereder nu ett klagomål som de hoppas ska drivas av The Inter-American Commission of Human rights.