Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage HBTQI

Komma ut eller inte i Ryssland

Sankt Petersburg förbjuder inom en snar framtid ”homosexuell propaganda” om ett aktuellt lagförslag från regeringen går igenom. Anna Hellgren åkte dit och träffade de som kommer drabbas hårdast – hbt-personer och deras familjer.

När Sankt Petersburgs politiska makthavare bestämde sig för att förbjuda ”homosexuell propaganda” tidigare i höst hamnade hbt-organisationen Coming Out St Petersburg i världens blickfång.

Med hjälp av det internationella hbt-nätverket All Out samlade Coming Out in närmare en kvarts miljon underskrifter mot lagen, utanför Ryssland. I Ryssland skrev 11 000 personer under protesten mot den nya lagen.

– Det är en gigantisk siffra för att vara Ryssland, det är trots allt ett djupt homofobiskt land, säger Coming Outs intenationella samordnare Polina Savchenko när vi ses på ett kafé strax intill organisationens kontor.

Hon ber om ursäkt för dagens tillfälliga arbetsplats, men ibland går det inte att få något gjort bland alla papper, telefonsamtal och medarbetare.

»Människor inser att den enda vägen framåt är att synliggöra hbt-personers utsatthet.«

Polina Savchenko

Coming Out har funnits i tre år, målet är inte bara att stärka hbt-personers rättigheter utan också att stärka hbt-samhället, och få fler att våga komma ut. Polina Savchenko berättar att de i början mötte stort motstånd. Hbt-personer i Sankt Petersburg var nöjda med att ha ett fungerande klubb- och barliv och ville inte dra majoritetssamhällets blickar till sig. Genom att synliggöra hbt-personer och den diskriminering de utsätts för skulle den senare öka, och människors liv bli svårare, menade de.

– Våra kritiker har rätt, såklart. Men med tiden har vårt stöd ökat massivt, människor inser att den enda vägen framåt är att synliggöra hbt-personers utsatthet, men också att visa att här är vi, vi finns överallt och vi är som vilka människor som helst, säger Polina.

11-Mammorna.JPG
Ryska föräldrar till homosexuella ungdomar.

Tre mammor till hbt-ungdomar som hjälper och stöttar andra föräldrar i komma ut-processen.

Som ett led i att stärka hbt-personers självförtroende och synlighet ordnar Coming Out en rad sociala aktiviteter. Just i kväll är det Parents Club. Sex trappor upp i det företagshotell där Coming Out hyr sina lokaler samlas ett tjugotal ungdomar – och, för kvällen, tre mammor. Mammorna är där för att ge stöd till dem som inte vet hur de ska komma ut för sina föräldrar, men finns också där för andra föräldrar. Sammanlagt arbetar sex mammor som volontärer för Coming Out. Förutom att delta i möten med ungdomar och andra föräldrar fungerar de som stöd via internet för både föräldrar och barn och närvarar vid till exempel presskonferenser. Att en vanlig mamma sitter i tv och säger att hon älskar sitt homosexuella barn, och att hbt-personer är som vilka människor som helst får ett enormt genomslag.

– När min son kom ut ville jag göra något mer än bara vara hans stöd hemma i soffan, säger Nina Sozaeva.

– Vi gör det här för att våra barns lycka är det allra viktigaste, säger Marina Melnik vars son Roman är bög.

2010 startade hon och två andra mammor verksamheten efter att ha mött en israelisk föräldragrupp på Sankt Petersburgs hbt-filmfestival året innan. Marina Melnik poängterar att de till sin hjälp också har en psykolog som arbetar för Coming Out.

Än så länge finns inga pappor i gruppen: Marina och Nina tror det beror på att ryska mammor av tradition är närmare sina barn, men också att många mammor ber sina barn att tiga för att inte papporna ska bli chockade. Det har förekommit att oförstående fäder som inte accepterar sina barns sexualitet har dykt upp på möten, men än så länge har ingen betett sig aggressivt.

»Att en vanlig mamma sitter i tv och säger att hon älskar sitt homosexuella barn får ett enormt genomslag.«

mmmmmmm.JPG

När mötet börjar märks det hur omtyckta mammorna är. Deltagare som varit där förut kramar dem, och innan mötet börjar går kak- och pirogfaten runt – bakverk som Marina och hennes mamma bakat.

Åtta av kvällens deltagare är där för första gången, fyra av dem uttrycker högt att de ännu inte kommit ut. En välklippt kvinna i 25-årsåldern ber mammorna om råd: alla hennes vänner vet, men inte mamman. Hur ska hon göra? Nina, Marina och kvällens tredje mamma, Elena Musolina, tipsar om psykologen och säger att de flesta föräldrar tar det ok– men kvinnan skakar på huvudet.

– Du kan lämna informationsbroschyrer på strategiska platser, säger Elena.

– Jag kan prata med henne på internet, inflikar Marina.

Kvinnan ser fortfarande skeptisk ut. Diskussionen går vidare om för- och nackdelar med att vara öppen i skolan och på jobbet. Är det bättre att vänta till dess arbetskamraterna känner en väl, eller att komma ut på en gång? Händer det att föräldrar skyller ens homosexualitet på partnern?

 

11-Polina-21.JPG

En person vars liv har förändrats helt av Coming Out är 21-åriga Polina.

– Jag gick hit för sex månader sedan. Nu kommer jag till kontoret nästan varje dag. Innan kunde jag bara vara mig själv på internet, och jag hade inga vänner, vare sig strejta eller gay.

Polina kom ut för sin mamma i november i år – bara en månad sedan. Mamman sa att hon varken accepterar eller förstår, men att hon inte kommer att stå i vägen för sin dotters liv.

– Vi har inte pratat om det sedan dess. Men för varje dag som går så är det lite lättare att prata om mig själv som lesbisk.

 

Text och bild Anna Hellgren

 


Läs mer

Ryssland tystar hbt-personer på Ottar.se

Homosexuell propaganda kan förbjudas på Ottar.se

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.