Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Killar måste bli bättre på kondom

Unga vill använda kondom, men gör det inte. Vad krävs för att gummit ska på? En ny studie visar att det gäller att hitta sina egna strategier.

Vem vill tugga kola med papperet på? Jag litar på min partner! Det finns många argument för att lämna kondomen utanför sexet. Men sociologen Veronika Halvarssons nya studie visar att många faktiskt vill skydda sig men att få gör det i praktiken. Lördagen den 7:e maj är Veronika Halvarsson med och pratar på RFSU:s preventionskonferens. Ottar pratade med henne om hur ansvar och motivation leder till säkrare sex.

Veronika Halvarsson är doktorand vid Stockholms universitet och arbetar just nu med en studie om hur motiverande samtal (MI) på vårdinrättningar och ungdomsmottagningar påverkar unga och vuxnas sexuella riskbeteende. Metoden går ut på att locka fram patientens motivation att ändra sitt beteende. Istället för att bara sitta och lyssna då vårdpersonalen informerar får patienten själv prata och fundera kring sitt agerande.

– Personen ska själv känna att den vill använda kondom och ta fram strategier så att det faktiskt blir av, förklarar Veronika Halvarsson.

Ett exempel på en personlig strategi kan vara att alltid använda kondom vid tillfälliga kontakter. Motiverande samtal ska fokusera på att hjälpa patienten att hitta den positiva känslan i att skydda sig. Att hitta nya argument till kondomanvändandets fördel.

Killar måste känna sig välkomna
Den 5 maj i år publicerades UngKab09, Sveriges största studie av sexualitet och hälsa bland unga. Studien visade bland annat att fler tjejer än killar går och testar sig för könssjukdomar.

– Många killar testar sig via nätet och då blir det inte rådgivning på samma sätt, förklarar Veronika.

För att fler killar ska kunna erbjudas samtal tror Veronika att de måste känna sig välkomna till vårdmottagningarna. Hon ser positivt på att flera ungdomsmottagningar anordnar speciella killkvällar men tycker också att det är viktigt att få killarna att känna sig involverade i sexualiteten.

– Om man tänker heterosex så är det inte bara kvinnorna som ska ta ansvar utan även männen och då blir det självklart att också de går och testar sig, säger hon.

I sin egen studie ser Veronika att skälet till att många killar går och testar sig är för att partnern har bett om det. Att få männen att känna sig lika delaktiga i ansvaret tror hon även skulle öka kondomanvändandet. Dessutom tycker Veronika att samhället är alldeles för fixerad vid penetration. Hon efterlyser samtal kring de alternativ som finns där kondomen inte behövs. ’Har jag inte med mig en kondom så kanske jag kan ha smek- eller gnidsex.’

– Det tror jag skulle hjälpa, inte bara när det gäller smittspridning, utan också vid andra sexuella problem som vid impotens eller vestibulit, säger Veronika.

Gemensamt arbetssätt för landet ett mål
Hur ungdomsmottagningar jobbar med samtal och testning kan se väldigt olika ut eftersom ansvaret över dem ligger på olika landsting och kommuner. I dag används motiverande samtal på ett flertal mottagningar. Veronika tror att det skulle vara bra om det fanns ett gemensamt arbetssätt för alla i hela landet.

– Klamydia och andra könssjukdomar är ett problem för alla, inte bara i ungdomsmottagningsåldern. Därför bör alla som jobbar med sexuellt överförda sjukdomar och oönskade graviditeter jobba tillsammans i samma riktning.

Text: Hanna Jonsson Löfbom


Läs mer

Läs relaterade artiklar på RFSU.se:

Hur länge har det funnits kondomer? Läs här.

Läs mer om temahelgen om prevention

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell