Ökat motstånd mot könsstympning
Allt fler svensk-somalier tar avstånd från könsstympning, men det förebyggande arbetet är avgörande. Det visar en studie från Uppsala universitet.
99 procent av de somalier som är etablerade i Sverige tar avstånd från koönsstympning av flickor och kvinnor, visar en ny studie från Uppsala universitet. En stor majoritet av de intervjuade kvinnorna har, liksom andra som vuxit upp i Somalia, själva blivit utsatta.
Motståndet mot sedvänjan blir allt tydligare ju längre personerna bott i Sverige. När människor roör sig över globen förändras normer. Patriarkala traditioner må vara starka, men det är också det sociala sammanhangets kraft.
»En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.«
Den nya studien sätter också fokus på hur viktigt det förebyggande arbetet mot könsstympning är, också i framtiden. En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.
Tyvärr har frågan om hur koönsstympningar mest effektivt ska bekämpas blivit ett skyttegravskrig i den svenska debatten. Analytiska antropologer på den ena sidan, alarmistiska aktivister på den andra. Frågan är alltför viktig för sådana låsningar.
Rasmus Malm
Läs mer
»Jag skrek Mamma hjälp mig!«, RFSU dokumentär om könsstympning (2016)
Mottagning för könsstympade vill nå ut till fler (Ottar 2011)
»Alla skulle ha med sig ett eget rakblad« (Ottar 2016)