Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Japanska konstnären Rokudenashiko dömd till böter i »Vaginamålet«.

Den världskända japanska konstnären Rokudenashiko som gör konst av sin vagina, både friades och dömdes idag i Tokyo tingsrätt.

Den japanska konstnären Megumi Igarashi dömdes i dag måndag till böter i det så kallade »vaginamålet«, för brott mot Japans sedlighetslagar. Igarashi, känd under artistnamnet Rokudenashiko, stod åtalad dels för att ha ställt ut en vaginaformad kanot, och dels för att ha spridit digitala 3D-modeller av sin egen vagina. Hon frias nu, efter en ett och ett halvt år lång rättsprocess – för kanoten, men fälls alltså för 3D-modellerna.

Vaginamålet har fått stor uppmärksamhet i Japan, där sedlighetslagstiftningen har tolkats av domstolarna som att just könsorgan alltid måste skylas. Efter att lagen varit i stort sett oanvänd i flera decennier, har under de senaste åren en rad uppmärksammade sedlighetsmål gått till domstol. Brott mot lagen, brottsbalkens artikel 175, kan ge fängelse i upp till två år.

Tingsrätten i Tokyo skriver att Igarashis vaginakanoter är så »konstnärligt utförda« att de inte nödvändigtvis är sexuellt upphetsande. 3D-modellerna är å andra sidan »naturtrogna«, och då, enligt domstolen, per definition obscena.

Igarashi döms till 400 000 yen (30 000 kronor) i böter, för att ha skickat 3D-modellen av sin vagina till nio personer. Åklagaren hade yrkat på det dubbla. Den 1 februari i år lades åklagarens yrkande fram i rätten, men idag kom domen. Själv laddade Igarashi inför domen med att göra musikvideor med vaginamaskotar framför domstolsbyggnaden. Domen kommer att överklagas.


Text Leo Wallentin
Bilder Graham Kolbeins / Queer Japan


Se Rokudenashikos musikvideor med vaginamaskotar:

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.