»Jag är rädd för vad hans fascistiska retorik gör med det brasilianska folket.«
På söndag 28 oktober hålls den andra omgången av presidentvalet i Brasilien, och högernationalisten Jair Bolsonaro väntas vinna. Ottar pratar med lokala journalister och aktivister.
2016 häpnade världen av Donald Trumps presidentvalskampanj. I oktober 2018 verkar en ny chock vara på väg, när opinionsmätningarna pekar mot en seger i andra omgången av presidentvalet i Brasilien för kandidaten Jair Bolsonaro.
Den 63-årige tidigare armékaptenen kallas ofta just för »Latinamerikas Trump«. Men det är missvisande, menar exempelvis Dario Mizrahi, politisk kommentator på den argentiska webbtidningen Infobae, som rapporterar från hela Latinamerika. Jair Bolsonaro är ingen Donald Trump, menar Dario Mizrahi – han är mycket mer extrem.
– Trump har aldrig skämtat om att skjuta meningsmotståndare, eller hyllat militärdiktatur… Bolsonaro är både mer ideologisk och mer oberäknelig, säger Mizrahi.
Jair Bolsonaro är inte ny i politiken, som det ibland kan framstå i rapporteringen. Han har suttit i det brasilianska parlamentet sedan tidigt 1990-tal, och gjort sig berömd för uttalanden som »du är inte värd att våldtas« till en kvinnlig ledamot och svaret »jag skulle föredra att han dog i en bilolycka« på frågan om vad han skulle göra om hans son vore homosexuell. Bolsonaros stora genombrott kom med sociala medier; en bit in på 2010-talet hade hans Facebook-konto plötsligt växt sig större än någon annan brasiliansk politikers.
Omvärlden har förbryllats – hur är det möjligt att en sådan extremt konservativ och kontroversiell figur leder opinionsundersökningarna i ett land som, till exempel, varit känt för världens största Prideparad?
»Vi har den största Prideparaden, men också bland de högsta mordsiffrorna för hbtq-personer.«
– Vi är ett land med stor mångfald, men det är inte samma sak som tolerans, säger Julia Nóbrega, journalist som är inriktad på hbtq-frågor.
– Världen har en bild av Brasilien som det här leende, varma, öppna landet, men i själva verket finns det under ytan stora motsättningar och enorma fördomar.
– Vi har den största Prideparaden, men också bland de högsta mordsiffrorna för hbtq-personer.
Transpersoner beräknas endast leva 36 år i genomsnitt i Brasilien. Landet har befunnit sig i något av ett politiskt vakuum de senaste åren – Arbetarpartiet (PT) har misskrediterats svårt av en djup korruptionsskandal och en stagnerad ekonomi, samtidigt som högerpresidenten Michel Temer, som tog över efter det kuppartade avsättandet av Arbetarpartiet PT:s Dilma Rousseff 2016, varit extremt impopulär.
Men många uppskattar högerpopulismens budskap, konstaterar Jacira Melo, rektor för Instituto Patricia Galvao, en fortbildningsorganisation som är inriktad på jämställdhetsstudier.
– Den djupa konservatismen i det brasilianska samhället har varit undertryckt och uppdämd under PT:s regeringstid, och kommer nu tillbaka som en mycket våldsam reaktion mot allt som har att göra med jämställdhet, hbtq-rättigheter och mänskliga rättigheter, säger hon.
– Bolsonaros väljare lever i en värld av Whatsapp-grupper, reaktionära videos och falska nyheter. Jag tror de flesta röstar baserat på desinformation, säger journalisten Julia Nóbrega.
»Bolsonaro vill bland annat dra in bidrag till ideella organisationer, avskaffa diskriminerings- och hatbrottslagar och begränsa sexualundervisningen.«
Faktakollsgruppen Aos Fatos har förmedlat att Jair Bolsonaro har ett välfinansierat och professionellt nätverk för spridning av sin propaganda över Whatsapp, där den är svår att bemöta. Påfallande ofta tar de falska nyheterna den feministiska och sexualliberala agenda som hans anhängare redan ogillar – och överdriver den till absurda nivåer. Presidentkandidaten och Bolsonaros motståndare Fernando Haddad påstås – för att han är för hbtq-personers rättigheter – vilja legalisera pedofili, distribuera ett »gay-kit« till elever på lågstadiet, och låta barn »välja kön« i dagisåldern.
Näst efter (mycket) hårdare tag mot brottslighet är det moralkonservativa budskapet Jair Bolsonaros främsta röstvinnare, budskapen paketeras ofta tillsammans med varningar för »genusideologin« och »homoagendan«.
De konkreta förslagen i valmanifestet motsvarar inte fullt ut hans extrema retorik mot kvinnor och homosexuella som ges i medierna, men Bolsonaro vill bland annat dra in bidrag till ideella organisationer, avskaffa diskriminerings- och hatbrottslagar och begränsa sexualundervisningen. Han har tidigare stött förslag om att offentliga sjukhus inte ska behöva undersöka offer för sexualbrott, samtidigt som han paradoxalt nog också krävt kemisk kastrering av våldtäktsmän.
»Bara under oktober i år misshandlades en transperson till döds av Bolsonaro-anhängare, en kvinna fick ett hakkors inristat i huden med kniv för att hon hade regnbågsymboler på kläderna.«
Bolsonaro förkastar helt en liberalisering av abortlagstiftningen, vilket varit betydelsefullt för hans starka väljarstöd från evangelistiska kristna grupper. Hur stor del av den politiska agendan han kommer förverkliga är en öppen fråga, då partiet bakom honom fortfarande står långt från en majoritet i parlamentet.
Journalisten Julia Nóbrega uppfattar dock en annan punkt i hans partiprogram som den mest hotfulla för hbtq-personer, trots att den inte nämner dem direkt.
– Att släppa skjutvapen fritt enligt USA-modell. Det är redan så mycket våld som riktas mot hbtq-personer i det här landet, föreställ dig hur det skulle bli om alla reaktionära grupper dessutom beväpnar sig.
Bara under oktober i år misshandlades en transperson till döds av Bolsonaro-anhängare, en kvinna fick ett hakkors inristat i huden med kniv för att hon hade regnbågsymboler och kläder med budskap mot Bolsonaro, fotbollsfans har skanderat att Bolsonaro »kommer döda bögar«.
– Jag är faktiskt inte mest rädd för vad han kommer att göra, jag är mest rädd för vad hans fascistiska retorik gör med det brasilianska folket, säger Julia Nóbrega.
På söndag den 28 oktober hålls den andra omgången av presidentvalet i Brasilien, som kan avgöra landets framtid.
Text Jon Weman
Bild TT/DPA och privat
MEDIETIPS:
Sveriges radio har rapporterar löpande inför presidentvalet i Brasilien, bland annat här, samt Ökande hatbrott mot hbtq-personer inför valet och Stor majoritet för Bolsonaro.
Upprop i The Guardian från försvarare av mänskliga rättigheter om Bolsonaro vinner.