Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Tracy Ghattas, läkare som upplyser om folkhälsa på Tiktok, får årets RFSU-pris. Bild: Marc Femenia.
Intervju Kroppen

»Jag drivs av att hjälpa människor«

Dr. Tracy Ghattas, även känd som »Tiktok-läkaren« tilldelas årets RFSU-pris.
– När jag startade Tiktok-kontot ville jag bidra till ökad hälsomedvetenhet. Att få priset gör mig innerligt rörd, säger hon när Ottar ringer upp.

Hur känns det att motta RFSU-priset?
– Det är verkligen en sådan sjuk ära. Jag blev så förvånad när jag läste motiveringen och tänkte, hur kan lilla jag vara allt det där fina ni skrivit om mig. Jag blev rörd, det var då tårarna kom.

Tracy Ghattas mottar RFSU-priset. Bild: Nadja Hallström.

Vad fick dig att börja använda Tiktok som kanal för att sprida kunskap om folkhälsa?
– Jag laddade ner appen i början av 2020, men raderade den när jag inte förstod hur den fungerade. I slutet av året började jag igen, men mest för att fördjupa mina egna kunskaper. Det var då jag insåg att det fanns ett stort intresse för den här typen av ämnen eftersom jag löpande fick svara på frågor från följare.

Hur har ditt Tiktok-konto utvecklats?
– Jag la ut en hel del klipp, däribland ett om snor, som spreds i sociala medier och blev väldigt viral och omdiskuterad. Jag blev inbjuden till TV4:s program Malou 2021, där jag skulle prata om just snor. Då insåg jag hur stort mitt konto blivit.

Vad möter du för reaktioner?
– De flesta är positiva, men någon gång har jag fått en negativ kommentar. Jag la exempelvis ut en video med rubriken »Inte bara kvinnor får sekret«, då var det en person som var född kvinna men som nu var man och kände sig exkluderad av rubriksättningen.

– Jag har lärt mig att vara mer inkluderande och politiskt korrekt, både när jag skriver rubriker till klippen, men även i hur jag benämner kön.

– Dock vill jag påpeka, att även om jag respekterar alla oavsett kön, handlar min roll som läkare om att hjälpa dig med frågor kopplade till hälsa. Du får identifiera dig som vilket kön du vill men för mig som läkare är det viktigt att veta om du har livmoder, penis eller vagina. En persons könsidentitet är mindre viktig för mig som läkare. De flesta följarna förstår ofta det.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Jag vaknar klockan fem, äter min frukost, sedan borstar jag tänderna, spelar in en video och redigerar samt publicerar den innan jag åker till jobbet på en vårdcentral där jag är ST-läkare. När jag kommer hem tar jag en dusch och ibland äter jag kvällsmat medan jag svarar på frågor i en live på Tiktok, läser eller spelar datorspel innan jag borstar tänderna och går och lägger mig.

Vad driver dig?
– Jag drivs av att hjälpa människor, och har alltid varit den som hjälpt andra. När jag var liten och exempelvis såg någon sitta ensam i matsalen gick jag alltid fram och frågade, kan jag sitta där? I princip tvingade jag på dem mitt sällskap, haha!

– Jag blir också motiverad av mina följares kommentarer och all positiv respons. I takt med att mina följare har växt kunskapsmässigt, har även jag lärt mig otroligt mycket av dem. Till exempel, som läkare möter jag väldigt få, kanske en i veckan som exempelvis har hypoteros, eller PCOS. Men när jag lägger ut en video kommer det direkt hundratals frågor om diagnosen, vilket ger mig anledning att hela tiden vara påläst och utöka mina egna kunskaper.

@dr.tracy

Vad är mens? Gammal video men känner att den är relevant då jag också nyligen haft en kurs inom gynekologi. Vill tillägga att mensvärk är vanligt men menssmärta är grövre än så. Så det var fel ordval av mig i videon hehe. Och då vet ni! ❤️ #drtracy #mens

♬ original sound – Dr. Tracy

Berätta något om dig som ingen vet!
– När jag var tio år tävlade jag i schack och kom på nionde plats i flick-SM. Några år senare deltog jag i en schacktävling i Stockholm och kom på plats 15, och då spelade jag mot både män och kvinnor i alla möjliga åldrar.

Hur växte du upp?
– Jag växte upp med min mor och mina två äldre bröder. Min far gick bort när jag var två år, men min mor skapade ändå ett fantastiskt hem för oss. Mina föräldrar träffades i Egypten, där de kom ifrån. Min far bodde i Sverige, så mamma flyttade hit till honom, och eftersom hon var läkare fick hon arbete nästan omgående.

– Jag är otroligt familjär och vill gärna umgås med familjen, så jag träffar dem minst en gång varje vecka. För att hålla kontakten med kusinerna spelar vi ett gemensamt onlinespel.

Vad händer framåt?
– Jag kommer fortsätta arbeta som läkare och sprida medicinsk kunskap i sociala medier. Jag har även något på gång som jag ännu inte kan gå ut med offentligt, men kan säga att det är något stort som jag pushat för länge och som kommer att ha en stor positiv inverkan för många runt om i världen som berörs av just det här.

Finns det något du vill säga kring RFSU-priset?
– Det känns jättekul att ha vunnit, jag blev både rörd och ärad när jag läste motiveringen, min reaktion var bara, VA! Att bli uppmärksammad genom RFSU-priset betyder verkligen otroligt mycket.

Text: Hero Amin, praktikant på Ottar
Bild: Nadja Hallström


Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.

Reportage Kroppen

Gos-skola för ovana

Hos gosproffset Klara Ward får den som vill bli mer bekväm med beröring öva sig.