Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Kalle Norwald: »Jag är hoppfull«

Sexualundervisningen går en ny vår (eller ja, höst) till mötes, med nytt innehåll och nytt namn – sexualitet, samtycke och relationer. Sexologen Kalle Norwald hoppas kunna ge lärarna hjälp på vägen.

— Många lärare känner att de saknar sakkunskap, men de vet inte heller hur de ska göra. Viljan finns där, men läroplaner är diffusa till sin natur, de måste fyllas med innehåll, säger sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald, som just kommit ut med boken Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer – integrera i alla ämnen.


Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer — integrera i alla ämnen ges ut av Gothia.

Inför höstterminen 2022 uppdateras den svenska läroplanen och sex- och samlevnadsundervisning byter namn till sexualitet, samtycke och relationer.

— Det har varit ett stort fokus på sexuellt överförbara sjukdomar och graviditeter tidigare och det är viktiga frågor, men sexualitetsvetenskapen är mycket bredare än så. Det är också därför man valt det nya namnet.

Samtidigt har ämnet blivit obligatoriskt på lärarutbildningen.

— Det har varit ett strukturellt problem — att lärare ska undervisa i det här ämnet, men inte fått kunskapen.

Du föreläser för lärare och elever om de här frågorna — vad efterfrågar lärarna?

— Vad innebär det till exempel att »vidga normerna« för eleverna? Det tycker många är svårt. Jag brukar ge breda exempel, normer ser vi överallt, det handlar om hur vi förväntas bete oss i olika sammanhang. Det måste vi sätta ord på, vilka hamnar utanför och vilka tjänar på de rådande normerna?

Sexualitet, samtycke och relationer ska integreras i alla ämnen, och i boken ger Kalle Norwald konkreta tips om hur det kan fungera i praktiken.

— Inom geografi till exempel, där kan man utgå från demografi för att undersöka varför hiv-medicinering eller tillgång till preventivmedel ser så olika ut i olika länder.

Vad saknar eleverna?

— Min erfarenhet är att många vill prata om relationer. Hur flirtar man, hur gör man slut, hur får man en relation att fungera? Många unga vill också prata om hur man ger och får samtycke till sex.

Undersökningar visar att sexualundervisningen brister — vad kommer de förändringar vi ser nu att innebära?

— Jag är jätteglad att det händer något. Om det kommer leda till att eleverna får den sexualundervisning de har rätt till får vi se om några år, men jag är hoppfull.

Anna Dahlqvist


Mer om skolan i Ottar:

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.