Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

I natt avgörs aborträtten i Argentina

Motståndare och förespråkare för en ny abortlag i Argentina från demonstrationer i juli och augusti 2018. Bilder: AP/Natacha Pisarenko EPA/David Fernandez

Över en miljon människor väntas fylla Buenos Aires gator i dag när den argentinska senaten debatterar en legalisering av abort. Demonstranterna säger att de inte tänker gå därifrån förrän lagen går igenom. Men just nu ser det ut att bli ett nej.

Lagförslaget om att tillåta abort upp till 14:e graviditetsveckan, som med knapp majoritet togs av kongressen i juni, väntas röstas ner i senaten i natt. Sent i tisdags kväll var siffrorna 31 för förslaget, 37 emot, två osäkra och två frånvarande.

Men känslan hos aborträttsförespråkarna är en annan. Efter 13 års alltmer intensiv kampanj för legal abort i landet, en stabil opinion för en liberaliserad abortlag och en maratondebatt i kongressen där majoriteten bytte åsikt i sista stund – är det som att alla de som kämpat för en legalisering inte kan ta in dessa siffror.

»Lagen går igenom«, ekar det segervisst i sociala medier. Men så vet argentinarna att i fotboll, ekonomi och politik kan vad som helst hända.

»Kampanjen för att göra abort lagligt har nått långt bortom de feministiska organisationerna. Den präglar hela stadsdelar med gröna tyger knutna runt vartenda balkongräcke.«

Det går inte att rimma på misoprostol. Ändå förekommer ordet i låttexter. Att det är ett abortpiller behöver inte förklaras.

Kampanjen för att göra abort lagligt har nått långt bortom de feministiska organisationerna. Den präglar hela stadsdelar med gröna tyger knutna runt vartenda balkongräcke, färgen som kommit att symbolisera fri abort i kampen. Leenden utbyts mellan främlingar som bär en grön trekantig sjal hängande från ryggsäcken eller handleden.

»Legaliseringskampanjens sjal är vår skoluniform«, sa den 18-åriga studenten Ofelia Fernandez och nöp i den hon hade runt halsen när hon talade vid kongressens hearing inför omröstningen där i juni.

»Det är dags att ni legaliserar abort i Argentina. Om inte så skickar ni oss att dö i ert krig utan att be oss om lov, men ni ska veta att vi har vår egen armé.«

»Vad händer när en tik blir dräktig? Vi tar henne inte till veterinären för en abort. Vi letar upp någon att ge bort valparna till.«

Under två månader i våras bjöds 738 experter och aktivister in att tala inför ledamöterna. Abortmotståndarnas viktigaste argument är att de ser embryot som ett eget liv med rättigheter.

»Abort är att döma ut ett dödsstraff till ett ofött barn som inte har någon chans att försvara sig«, sa den juridiska experten Alberto Bianchi.

I debatten anförde flera kostnadsskäl emot lagen. »Ska vi låna pengar av IMF för att betala deras aborter«, sa ledamoten Alfredo Olmedo. I ett uppmärksammat inlägg jämförde ledamoten Estela Regidor gravida med hundar: »Vad händer när en tik blir dräktig? Vi tar henne inte till veterinären för en abort. Vi letar upp någon att ge bort valparna till.«

Aborträttsförespråkare på demonstration för aborträtten i Buenos Aires i juli 2018. Bilder: AP/Natacha Pisarenko
Aborträttsförespråkare på demonstration för aborträtten i Buenos Aires i juli 2018. Bilder: AP/Natacha Pisarenko

Flera av de ledamöter som hade tänkt rösta emot lagen men ändrade sig, sa att de gjorde det på grund av vittnesmålen från läkare och socialarbetare om alla de skador och dödsfall som följer av osäkra aborter som fattiga gravida utsätts för (i söndags dog 22-åriga Liliana Herrera av en infektion orsakad av en illegal abort). Många tog upp att illegala aborter är den vanligaste orsaken till mödradödlighet i Argentina.

»I ett meme håller en kvinna med grön sjal upp en skylt med ett foster på en tallrik och texten ›Vegan med undantag‹.«

Men de tiotusentals demonstranter som fyller torget framför kongressen varje tisdag sedan månader, och den miljon som vakade under den dygnslånga debatten inför kongressens omröstning den 14 juni vill inte bara prata om mödradödlighet. De kräver rätten att välja bort moderskapet, och skämten inom rörelsen blir allt råare. »Dansa och abortera hela natten« har blivit en typisk plan för helgen.

I ett meme håller en kvinna med grön sjal upp en skylt med ett foster på en tallrik och texten »Vegan med undantag«. Det producerades av motståndarna, men approprierades snabbt av den nya lagens förespråkare.

Den enorma legaliseringskampanjen samlar stora grupper bland dem som kanske inte omedelbart associeras med eget behov av att göra en abort; transkvinnor, bögar och lesbiska, äldre feminister. Mönstret går igen från kampanjen för en könsneutral äktenskapslag som gick igenom 2010 och från könsidentitetslagen 2012.

Alla som i brist på ett samlingsnamn skulle kunna kallas feministiska värdeliberaler sluter upp för varandras rättigheter.

Motståndet har alltid varit starkt inom kyrkan, men masskampanjen mot aborträtten kom igång först efter kongressens bifall till lagen, som få hade väntat sig. Kanske allra minst president Mauricio Macri, som är emot en legalisering.

Ljusblå sjalar med texten »Rädda båda liven« började spridas, demonstrationer och »mässor för livet« hållas. Korta radioklipp sprids via whatsapp för att mobilisera: »Gör skillnad, senatorerna ser oss«.

Hittills har motståndarna aldrig lockat i närheten så många som legaliseringsförespråkarna. Men de har andra möjligheter att påverka. Prästen Rafael del Blanco har hotat med att de senatorer som röstar för lagen kan bannlysas från kyrkan. I provinsen La Rioja gav det lokala styret ledigt åt alla offentliganställda för en demonstration mot abortlagen. Resan dit fick de betald med skattepengar. 300 elever i en kristen skola i Santiago del Estero skickades ut att marschera i ljusblå sjalar på firandet av självständighetsdagen.

Motståndet ökar dock och är som störst i fattiga regioner, bland lågutbildade, religiösa och äldre.

»Läkare emot abort har uttryckt sitt motstånd under hashtaggen #räknaintemedmig. ›På min jour kommer aborterna utföras UTAN BEDÖVNING‹.«

Frågan om abort skär rakt igenom de politiska blocken, men motståndet är större åt höger. Totalt har det ökat till 44 procent, och stödet minskat till 51, enligt en representativ opinionsmätning i tidningen Clarin.

Ju mer läget skärpts desto fler trakasserier har rapporterats mot personer som burit den gröna sjalen. Flera har laddat upp videos av okända människor som skriker »mördare« och »horor« åt dem.

Läkare emot abort har uttryckt sitt motstånd under hashtaggen #räknaintemedmig. »På min jour kommer aborterna utföras UTAN BEDÖVNING« skrev anestesiläkaren Facundo Segovia Barcena på Facebook och applåderades av kolleger och andra. Men något hade redan förändrats. Han fick sparken.

Abortmotståndare demonstrerar mot aborträtten i Buenos Aires 6 augusti 2018. Bild EPA/David Fernandez
Abortmotståndare demonstrerar mot aborträtten i Buenos Aires 6 augusti 2018. Bild EPA/David Fernandez

Mycket mer än gravidas rättigheter i Argentina står på spel. I Latinamerika är Kuba och Uruguay de enda länderna som tillåter abort i dag. Många menar att om lagen kan gå igenom i påvens hemland, som dessutom är ett av kontinentens största, ja då kan det gå var som helst.

Därför engagerar dagens omröstning långt utanför landets gränser.

Queerteoretikern Judith Butler, skådespelaren Susan Sarandon och soldater ur de kurdiska kvinnornas försvarsenheter YPJ har skickat sitt stöd. Runtom i världen hålls stöddemonstrationer för lagen i dag, bland annat i Stockholm och Malmö.

»Om lagen inte går igenom lämnar vi inte gatorna och de kommer inte kunna lämna kongressen.«

»Världen tittar på er, senatorer« skriver Amnesty International i sin kampanj för abortlagen.

I Argentina sker genomgripande politiska förändringar ofta som följd av massmobiliseringar och kravaller, så ännu finns det utrymme för det oförutsägbara.

Ni una menos, en av de tyngsta organisationerna bakom kampanjen och vakan som ska ske i natt, har sagt att de inte nöjer sig med ett nej:

»Hur skulle de våga komma ut och se miljoner människor i ansiktet efter att ha röstat emot våra rättigheter och friheter? Om lagen inte går igenom lämnar vi inte gatorna och de kommer inte kunna lämna kongressen.«

De vet att senatorerna också tittar ut på gatan, på dem.

Kinga Sandén

Frilansjournalist baserad i Buenos Aires

The Guardian om omröstningen 8 augusti

Dagens Nyheter om omröstningen 8 augusti

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en