Hopp om samkönade äktenskap när Taiwan går till val
Taiwan väljer ny president på lördag, den 16 januari. Om den segertippade kandidaten Tsai Ingwen vinner kan önationen Taiwan bli det första landet i Asien med en jämlik äktenskapslag.
– Låt alla ha friheten att älska och sträva efter lycka, sa Tsai Ingwen i en video som lanserades samtidigt som DPP:s (Democratic Progressive Party) partihögkvarter lystes upp i regnbågsfärger i samband med Taiwan Pride i november förra året.
Många hoppas nu att den segertippade presidentkandidaten kommer att initiera de förändringar i Taiwans äktenskapslagstiftning som krävs för att samkönade äktenskap ska legaliseras – något hon uttryckt stöd för tidigare. I sådana fall blir landet det första i Asien. Om Tsai Ingwen vinner får Taiwan också för första gången en kvinna på presidentposten. (Uppdatering 16 januari: Tsai Ingwen vann valet. Läs mer här.)
»Samkönade par som går hand i hand är en vanlig syn på Taipeis gator.«
Taiwan har sedan det första demokratiska presidentvalet hölls 1996 snabbt utvecklats till ett av Asiens mest hbtq-vänliga länder. Den årliga prideparaden i Taipei har sedan 2003 vuxit till den största i hela Asien. Samkönade par som går hand i hand är en vanlig syn på Taipeis gator och huvudstaden är känd som »The Gay Capital of Asia«. Flera taiwanesiska kändisar är öppet homosexuella.
Och landet fortsätter att liberaliseras. Så sent som förra året genomfördes reformer i landets tre största städer som bland annat gjorde det möjligt för samkönade par att delta i officiella massbröllop, en populär tradition som arrangerats årligen sedan 1973. Den registrering som dessa bröllop leder till saknar dock än så länge juridisk tyngd på nationell nivå.
»I vår vardag känner jag att vi kan vara öppna, men samtidigt finns det flera i min närhet som inte vill kännas vid vår relation.« Chalynn Hsueh och Log Chen
När Ottar besöker Taiwan är det hett och klibbigt, på dagarna drygt 30 grader.
– Taiwan är speciellt, i vår vardag känner jag att vi kan vara öppna med våra känslor och göra vad vi vill, men samtidigt finns det flera i min närhet som inte vill kännas vid vår relation, berättar Chalynn Hsueh.
Vi träffar henne och flickvännen Log Chen på ett bokkafé, inte långt från Tsai Ingwens partihögkvarter. Längs med väggarna står välfyllda bokhyllor, nästan uteslutande med böcker på temat politik. Ur högtalarna strömmar skränig rock.
»Yeh Yungchih hittades i en pöl av blod på en skoltoalett. Han hade mobbats en längre tid för att han inte levde upp till könsnormerna.«
– Trots att vi kommit långt jämfört med våra grannländer, är det fortfarande de klassiska könsstereotyperna som är norm här. Män ska vara starka och bestämma, vi ska vara passiva och lydiga, säger Log Chen.
Hon berättar om Yeh Yungchih, i folkmun känd som »Rose Boy«. År 2000 hittades Yeh Yung-chih i en pöl av blod på en skoltoalett. Han hade mobbats en längre tid för att han inte levde upp till könsnormerna. Yeh Yung-chih fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Än idag är det exakta händelseförloppet oklart.
»Rose Boy« blev snabbt en symbol för landets hbtq-rörelse. En kortfilm om Rose boys historia som visades på pridefestivalen 2015 har bidragit till att föra upp debatten om genus och identitet på agendan.
Frågan om legalisering av samkönade äktenskap togs upp till diskussion i landets lagstiftande församling redan 2003, men röstades då ned. 2013 lyftes frågan på nytt av ledamöter från Tsai Ingwens parti DPP men på grund av ovilja från det nuvarande regeringspartiet KMT (Kuomintang of China) har någon omröstning inte genomförts. Så sent som 2014 menade ledamöter från KMT att Taiwan ännu inte är redo för en förändring av äktenskapslagen.
»Det organiserade motståndet kommer främst från grupper med kopplingar till landets kristna minoritet.«
Det folkliga stödet för en legalisering av samkönade äktenskap är däremot stort. I en undersökning gjord i slutet av förra året sade sig 71 procent av befolkningen stå bakom en lagändring. Föga oväntat är det i första hand den äldre generationen som säger sig vara emot. Det organiserade motståndet kommer främst från grupper med kopplingar till landets kristna minoritet.
– Men Taiwan förändras snabbt. Jag tror att »Rose Boy« skulle vara hoppfull inför det stundande valet om han fortfarande levde, det är i alla fall vi, konstaterar Log Chen och Chalynn Hsueh.
Said Karlsson
Frilansjournalist och fotograf bosatt i Tokyo