Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ett altare till minne av Beatriz före förhandlingen i den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter (IACHR) i San José, 21 mars 2023. Bild John Duran via Getty Images.
Reportage Abort

Hopp och fruktan inför dom om abort i El Salvador

22-åriga Beatriz nekades en nödvändig abort av ett icke livsdugligt foster. Tio år senare står El Salvador till svars för hennes död i Interamerikanska domstolen, medan det blir allt farligare att tala om aborträtt i landet. Ottar följde med på en träff för aktivister.

Amerikanska turister plaskar lojt i poolen medan en grupp aborträttsaktivister samlas i den lummiga trädgården intill med kaffekoppar och skrivblock i högsta hugg. Hotellet i centrala San Salvador är perfekt för deras möten, säger de: säkert eftersom det ligger avskilt utan insyn och med en ensam, väl övervakad ingång mot en återvändsgata. Och så har ägarna och personalen inget emot det de gör. Just i dag är det att stärka potentiella aktivister.

– Jag praktiserar på en åklagarkammare och möter ofta våldtagna gravida barn. Åklagarna och rättsläkarna kallar dem »frun«. Bara förra veckan var det sex flickor under 15 år. Jag är här för deras skull, säger juriststudenten Elena Arriola under presentationsrundan.

– Jag undervisar på en katolsk skola och får inte ens nämna sexuell och reproduktiv hälsa. Jag förbereder material, och sedan censurerar de nästan allt. Så jag behöver verktyg och argument, säger Ana Lira.

I smågrupper turas de om att lista vilka skäl som kan finnas till att någon blir gravid och behöver en abort.

På borden ligger flyers med texten »Beatriz ville leva och vara lycklig« som har ett tecknat porträtt av en ung kvinna och hennes sorgliga historia i punktform. Avsändare är Medborgarinitiativet för avkriminalisering av abort, som tillsammans med tre andra organisationer står värd för kursen och har dragit El Salvador inför Interamerikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Domen väntas komma i början av 2024.

– Vi utsatte Beatriz för onödiga risker och en sorts tortyr, sa hennes läkare Guillermo Ortiz under rättegångsförhandlingen tidigare i år.

Guillermo Ortiz vittnade om att han sett många kvinnor dö därför att läkarna inte lyckats få tillstånd att avsluta deras graviditeter. I Beatriz fall blev förloppet utdraget. Hon blev allt mer desperat när han sa »kanske i morgon« – i 81 dagar. Hon hölls isolerad i en sjuksal där han var den ende som fick komma in, på order av Högsta Domstolen.

Beatriz andra, efterlängtade graviditet utgjorde en fara för hennes liv på grund av att hon var sjuk i lupus med svår njursvikt. Fostret var svårt missbildat, utan hjärna. Sjukhusets expertkommitté hade därför ansökt hos Högsta Domstolen om ett undantag från det totala abortförbudet, men fick nej och gick då till Interamerikanska domstolen. Den uppmanade El Salvador att låta läkarna ta beslutet »för att undvika kränkningar av [Beatriz] rätt till liv, integritet och hälsa«.

»Domen kring Beatriz blir Interamerikanska domstolens första dom angående rätten till abort och väntas få effekt för hela regionen.«

Hon var i sjätte månaden när klartecken kom för ett akut kejsarsnitt. Bara timmar senare dog fostret. Beatriz återhämtade sig aldrig varken fysiskt eller psykiskt, och dog av en lunginflammation när hon vårdades efter en lättare trafikolycka fyra år senare.

Vid rättegångsförhandlingen tidigare i år förnekade El Salvadors försvarsdelegation – bland andra bestående av åtta advokater och en präst – allt ansvar för Beatriz död.

Demonstration mittemot Medborgarinitiativets kontor i april 2023. Foto: Kathy Bougher.

Kursledaren Lesbia Gutierrez från organisationen Ipas frågar:
– Har ni någonsin pratat om abort i era familjer? På era universitet eller arbetsplatser?

Det har nästan ingen.

– Om det vi diskuterar stannar här inne så har vi inte vunnit något, fortsätter hon.

– Visst är det viktigt att prata öppet, säger en ung kille, men vi måste också skydda oss själva. Alla har inte råd att gå i konflikt, särskilt vi hbtq-personer som redan är utsatta.

Lesbia Gutierrez:

– Det är lätt att försvara barns rättigheter, eller djurs. Aborträtt är svårare. Ni kan bli uthängda, förföljda, diskriminerade och kriminaliserade. Därför är det viktigt att ni har klart för er själva var ni står och varför.

»Att vi lyckats få fallet till Interamerikanska domstolen innebär en revolution«

Sara García
Sara García från Medborgarinitiativet för avkriminalisering av abort.

Domen kring Beatriz blir Interamerikanska domstolens första dom angående rätten till abort och väntas få effekt för hela regionen. Det som prövas är inte bara statens ansvar, utan alla medlemsstaters skyldighet att garantera säkra aborter om den gravidas liv och hälsa står på spel.

– Vi hoppas att domen leder till avkriminalisering av abort i hela regionen, säger Sara García från Medborgarinitiativet.

– Men bara att vi lyckats få fallet till Interamerikanska domstolen innebär en revolution i samhällets gemensamma föreställningsvärld. Vi har satt liv och värdighet i centrum för debatten, i stället för konservativ puritanism.

Att El Salvador fälls är Sara García säker på, med tanke på domstolens tidigare utlåtanden.

– Att sedan få till stånd lagändringarna blir en helt annan sak.

År 2021 dömdes El Salvador av samma domstol för att ha orsakat en annan kvinnas död och kränkt hennes rätt till liv, hälsa och skydd.

Manuela dog av felbehandlad cancer efter två år i fängelse, dömd till 30 år för mord efter ett sent missfall. Läkaren hade ringt polisen när hon sökte akutvård. Enligt domen 2021 måste alla länder i regionen garantera patientsekretess och adekvat vård vid missfall. El Salvador skärpte faktiskt sekretessreglerna, men sedan dess har minst fyra kvinnor som sökt vård efter missfall ändå polisanmälts av sina läkare, visar en rapport från Medborgarinitiativet och två andra organisationer. Ingen av de övriga punkterna i domen har genomförts.

Kursdeltagarna kryssar i hur mycket eller lite de håller med om en rad påståenden, kastar pappren på golvet, blandar och plockar upp varsitt. På listan står olika skäl som kan finnas till att någon fortsätter en oönskad graviditet.

Under en av övningarna får kursdeltagarna kryssa i på papper hur mycket eller lite de håller med om en rad påståenden: »Kvinnor som gör abort avslutar ett liv«. »Legal abort leder till sexuell ansvarslöshet«. Sedan skrynklar de ihop dem till bollar, kastar dem på golvet, blandar och plockar upp varsitt. Nu ska de argumentera för ståndpunkterna de fått.
– Med all information och alla preventivmedel som finns behöver ingen bli oönskat gravid, säger Emilia Girón och låtsas kräkas för att visa vad hon egentligen tycker.
– Vill någon argumentera emot? frågar Lesbia och får snabbt svar:
– Preventivmetoder kan misslyckas!
– Alla har inte tillgång till information!
– Våldtagna har ingen möjlighet att skydda sig!

När de gått igenom alla elva påståendena på pappret säger kursledaren Lesbia Gutierrez:

– Ni ser vilken mångfald det finns bara inom den här gruppen. Alla har åsikter i de här frågorna, inklusive receptionisten på sjukhuset som tycker alla barn som Gud vill har rätt att födas.

– Jag vill be om ursäkt för att jag gjorde kräkljud innan, säger Emilia Girón. Det är nyttigt att sätta sig in i andras argumentation.

»Många är rädda för att ta ställning offentligt«

Idayari Góchez från Medborgarinitiativet för avkriminalisering av abort.

En eventuell dom mot El Salvador blir alltså ingen slutpunkt för aborträttskampen, utan snarare en nystart – när ämnet kommer upp på agendan.

– Det är viktigt att fler höjer sina röster, men just nu är det svårt, säger Idayari Góchez från Medborgarinitiativet.

Aktivisterna är vana vid demonstrationer med krucifix och bebisbilder mittemot kontoret och hat och hot i sociala medier. Tongångarna är hårda från regeringspartiet, som utmålar dem som fiender.

Sedan i mars 2022 råder dessutom undantagstillstånd. Över 70 000 människor har fängslats på obestämd tid i regeringens krig mot de kriminella gängen, utan konkreta brottsmisstankar eller tillgång till advokat. Bland dem finns journalister, fackliga aktivister och andra misshagliga för regeringen. De anklagas för ospecificerad »organiserad brottslighet« och ska dömas i massrättegångar. Idayari Góchez säger:

– Det blir allt svårare att bedöma riskerna och skydda oss. Många är rädda för att ta ställning offentligt och för att bli måltavlor den dagen regeringen bestämmer sig för att tysta oss.


Kinga Sandén är frilansjournalist.

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.